neděle 2. ledna 2011

Aktuálně: Nad smyslem fotovoltaiky


Na webu http://brno.idnes.cz/ byla na Nový rok otištěna reportáž nazvaná Sluneční byznys na jihu Moravy končí, firmy předvedly solární „sprint“. Mj. se v ní píše, že „Na konci roku nastal velký shon kolem fotovoltaických elektráren na jižní Moravě. Sluneční panely na 33 hektarech půdy u Vranovské Vsi na Znojemsku dokončoval ČEZ. Další továrnu na sluneční energii má energetický gigant ještě v Pánově u Hodonína. Výkupní ceny této energie přitom s rokem 2011 klesly. Elektrárny, které se rozjedou až po prvním lednu, už tak výhodným podnikatelským záměrem nebudou. Výkupní ceny energie totiž padly. Solární boom tak patrně skončí i na jižní Moravě, přestože tam slunce svítí nejvíc v zemi. Například dubňanská Sluneta, která provozuje 12 fotovoltaických stanic v celé zemi, už se slunečními kolektory míří na východ, na Slovensko. „Pro příští rok jsou tam lepší podmínky než u nás," uvedl Jiří Hřiba, který řídí dubňanskou Slunetu. „Na jižní Moravě v tomto směru nemáme žádné další plány," přiznal i mluvčí energetického gigantu Schreier. Dokončována pánovská elektrárna má výkon 2,1 megawattů, ta vranovská ještě osmkrát vyšší.
Nejzajímavější údaje jsou na konci materiálu v odstavci nazvaném Peníze do rozpočtu ze slunce. Zde se uvádějí konkrétnější údaje, zda a jak výhodné jsou solární elektrárny pro obce, na jejichž katastrech solární monstra vyrostla. Elektrárna u Vranovské Vsi má již třetí pole panelů a podle tamního starosty obyvatelům moc nevadí, i když jsou umístěny na padesáti hektarech půdy. "Není na ni vidět, kolem je les. Původně tady sice byla pole, ale půda je špatná, stejně na nich nic nevyrostlo," uvedl starosta Vranovské Vsi Jiří Peřinka. Vesnice se třemi stovkami obyvatel na panelech slušně vydělá. "V rozpočtu budeme mít ročně třikrát více peněz než dosud. Můžeme spolufinancovat projekty, na které sháníme dotace. Chceme si vybudovat mimo jiné sportoviště a novou kanalizaci," dodal starosta. Velké plány s fotovoltaikou má také firma Papeno u Ráječka na Blanensku. Elektrárna o výkonu 15 megawattů měla zabírat celkem 28 hektarů. Měla se rozjet v listopadu, ale nakonec nebyla spuštěna ani do konce prosince. „Elektrárnu staví na třech plochách. U jedné probíhá řízení na dodatečné povolení a u dalších dvou teprve doplňuje potřebné podklady," popsal Jiří Kouřil z blanenského stavebního úřadu. Společnost Solar Invest byla úspěšnější a na konci roku dokončila elektrárnu v Unkovicích na Brněnsku s výkonem 1,8 megawatt. A licenci už také má. Ani Unkovicím podle starosty Zdeňka Pospíšila panely nevadí. Stojí asi kilometr a půl od obce a vesnici do pokladny ročně "nasype" několik desítek tisíc korun - přesnou částku starosta neprozradil. Obec je dá do sportu, životního prostředí nebo na kulturní akce. Tolik materiál na www.idnes.cz

Logický závěr se samozřejmě musí týkat naší obce Božice. Na 2. zasedání zastupitelstva obce dne 16.12.2010 zazněly informace o tom, že rada obce byla seznámena s účastí obce na stavebním řízení s firmou DIAMATIS, s.r.o., Brno o rozšíření plochy fotovoltaické elektrárny na pozemky Agropodniku Mašovice. V diskuzním fóru na to reagoval náš čtenář Petr Z. v příspěvku, v němž se mj. praví: „Jak dopadlo jednání o rozšíření FVE? Nedávno jsem na těchto stránkách četl velkou nespokojenost s jejím vybudováním, čekal bych, že takové bude nyní i stanovisko zastupitelstva.“ V odpovědi jsem mu sdělil: „Rozšíření fotovoltaické elektrárny na soukromé pozemky Agropodniku Mašovice bylo předmětem stavebního řízení a obec byla účastníkem tohoto stavebního řízení, víc k tomu na zastupitelstvu řečeno nebylo. Z toho též plyne, že nové zastupitelstvo k tomu nemělo připomínek.“
Přesto se k tématu znovu vracím a na zasedání zastupitelstva vznesu i dotaz, nebudou-li do té doby známy některé konkrétnější kroky. Osobně nejsem velkým příznivcem solárních panelů na katastru naší obce. Pokud bylo něco v tomto směru napsáno na těchto stránkách, byl to vesměs můj názor, který nemůžu nikomu dalšímu vnucovat. Na druhou stranu je známo, že se před časem dokonce v obci zdvihla vlna odporu proti plánované výstavbě solární elektrárny na pozemcích u Donáta, naproti novým rodinným domkům (více v mnoha materiálech na těchto stránkách v roce 2007). Občané tenkrát projevili neobyčejně silnou vůli a jejich hlas smetl plány tehdejší božické radnice ze stolu. Na to reagovali členové tehdejšího zastupitelského Klubu ProBožice návrhem, že vhodným místem pro takovou elektrárnu by byly pozemky Za vilou, tj. pozadu kolem vinohradu na Kolonku. Bylo k tomu ovšem třeba provést změnu územního plánu obce a k tomu dosud nedošlo. Mezitím se ovšem začaly spřádat plány na fotovoltaiku na pozemcích ZEMKY směrem k terasám. Osobně jsem několikrát vyjádřil nesouhlas s tím, aby zde panely stály a hyzdily naši krajinu. Bohužel na pozemcích ZEMKY se stavba začala v roce 2010 realizovat. Proč ji nakonec nebuduje Agropodnik Mašovice, ale firma DIAMATIS mi není nic známo. Původní areál se tedy rozšiřuje dle výše uvedené zmínky na zasedání zastupitelstva na plochy, které patří Agropodniku Mašovice (viz foto). Přesto si myslím, že by občané Božic měli být daleko více informováni o tom, co jim nová fotovoltaická elekrárna kromě zdražení elektrické energie přinese? Bude se společnost nějak „angažovat“ v rozvoji naší obce? Obdrží obec nějaký finanční příspěvek nebo bude firma DIAMANTIS nějakým jiným způsobem podporovat rozvoj naší obce? A vůbec bychom měli vědět trošku víc o společnosti DIAMATIS. Její webové stránky jsou vskutku skoupé na informace a třeba na dotaz Reference nabízí beze slova 16 fotografií neznámo odkud. Takto si větší informovanost občanů naší obce skutečně nepředstavuji. Věřím, že se nám společnými silami podaří v novém roce 2011 dosáhnout v tomto směru výrazné změny.

                                                                                                       Ladislav Nevrkla








3 komentáře:

  1. Snad jediné jasné u spol. DIAMATIS je ta skutečnost, že osoby jednalů Prokůpka a Veverky jsou spojeny se změtí jakýchsi akciovek a sróček které jsou propojeny přes jejich osoby a které mají ve své podstatě stejné základní jmění, i když s jinými bonitními hodnotami akcií, kdy většina z nich vznikly v letech 2010 a 2011 a pouze jedna jediná má jako předmět výrobu elektřiny, jinak všechny ostatní "spravují vlastní majetek a vyrábějí zboží a poskytují služby neuvedené v příloze...". Tato společnost je pro mne více než nedúvěryhodná a to i vzhledem k podivné anonymní referenci referenci.

    OdpovědětVymazat
  2. Z DIAMATIS nic nevydojíš, to jsou jen stavitelé fotovoltaik, nic víc. Fotovoltaika jako taková patří zcela někomu jinému.

    OdpovědětVymazat
  3. My máme také vlastní fotovoltaiku. Při jejím zařizování jsme využili služby https://www.trienergo.cz/fotovoltaicka-elektrarna-na-klic/ . Fotovoltaická elektrárna na klíč byla pro nás nejlepší volba, protože jsme tak s jejím pořizováním neměli vůbec žádné starosti a mohli jsme se tak věnovat zařizování něčeho jiného.

    OdpovědětVymazat