úterý 8. ledna 2013

O pěstounství a nejen o něm


Od 1. Ledna 2013 vstoupila v platnost novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Její nejznámější změnou je upřednostnění vyrůstání dětí v rodinách před jejich pobytem v ústavech. Veřejnost byla do poslední chvíle velmi cíleně a poměrně výrazně masírována ve prospěch ústavní péče. Proti pěstounství se postavil i známý lidumil, pan prezident Klaus.
Když dneska vidíme, jak dopadá jeho amnestie, tak se můžeme jenom domýšlet, proč tak v jednom případě úporně brání pobyt v ústavech (nezletilých dětí) a v jiných, daleko vážnějších případech, vydá takovou rozporuplnou amnestii. A ještě se tváří ukřivděně, když je tato amnestie veřejností odmítána a kritizována. Současná akce se sundáváním portrétu takového prezidenta na obecních úřadech a ve školách jen ukazuje, že je Václav Klaus dočista odtržen od reality a že i veřejní činitelé – starostové a ředitelé škol – dělají už přímo zoufalá gesta, aby na současné problematické působení pana prezidenta upozornili.
Ale zpátky k pěstounské péči. Na webu http://znojemsky.denik.cz/z-regionu/pestoun-jako-zamestnani-od-1-ledna-uz-ano-20130108.html?_fid=q3se  a v zítřejší Rovnosti vyjdou obsáhlé materiály týkající se této problematiky. Na otázky tam odpovídá mj. předseda Sdružení pěstounských rodin Pavel Šmýd. Znám se s ním velmi dobře a jsem s ním prakticky v denním kontaktu, jelikož náš Dům na půli cesty ve Velkém Dvoře u Pohořelic patří pod toto sdružení. Dobře se znám i s dalšími známými osobnostmi, které právě pěstounství prošlapávají nelehkou cestu, ať už se jedná o manžele Mirka a Hanu Opatřilovi z Brna nebo paní Emílii Smrčkovou z Valašského Meziříčí, která má spolužačku i u nás v Božicích a příbuzenstvo v Břežanech. Jsou to lidé, kteří ukázali a pořád ukazují, že pěstounství má smysl a má budoucnost.
Z myšlenek Pavla Šmýda uvedených v Deníku bych vybral aspoň ty následující:
 „Konečně někdo uznal, že je to vlastně plnohodnotné povolání, takže tito lidé budou dostávat minimální mzdu a ne jen asi třítisícový příspěvek," vysvětlil předseda brněnského Sdružení pěstounských rodin Pavel Šmýd. Ministerstvo práce a sociálních věcí plánuje poskytnout rodinám kvalitnější a intenzivnější služby, například častější kontakt s psychologem nebo sociálním pracovníkem. „To je vstřícný krok, protože do pěstounské péče se často dostávají například děti zneužívané nebo postižené, které navíc trpí tím, že je vlastní rodina nechce," popsal Šmýd. Pokud má rodina vlastní děti, které jsou šikovné, mohou být pěstouni stresovaní například tím, že přijaté dítě i přes jejich snahu stěží zvládne základní školu. „Pěstouni pak hledají chybu sami v sobě, i když to není jejich vina. Někdy se dokonce kvůli tomu rozpadají rodiny. Tomu má zabránit lepší práce s psychology," vysvětlil Šmýd.
Sdružení pěstounských rodin vydává dvouměsíčník Průvodce náhradní rodinnou péčí (od roku 2013 jej opět budu dávat i do božické knihovny) a má své webové stránky www.pestouni.cz. Všude tam i přímým kontaktem (telefonicky či návštěvou v Brně na ulici Aneské č. 10 (za Nemocnicí u sv. Anny) najdete vstřícné a ochotné lidi, kteří vám rádi poradí a pomůžou, pokud byste i vy pěstounství zvažovali. Obrátit se můžete i na mě, rád vám poradím či zprostředkuji vše potřebné, co se pěstounství týká. Není třeba se tohoto kroku bát.
                                                                                             Ladislav Nevrkla, vedoucí Domu na půli cesty

Žádné komentáře:

Okomentovat