neděle 20. ledna 2013

Palachův týden v Božicích - letos ještě neoficiálně

I v Božicích jsme si symbolicky připomněli 44. výročí úmrtí studenta Jana Palacha. Pietní ráz měla píseň z alba Karla Kryla Bratříčku, zavírej vrátka!, kterou obec uvedla středeční hlášení obecního rozhlasu.
Palachův týden je v naší vlasti symbolem. Na venkov tyto symbolické akce dojdou vždycky trošku později, ale stejně dojdou. Snaha probudit v lidech aktivitu, nespokojenost s rezignací a nesouhlas s nepravostmi, to jsou základní atributy Palachova poselství.
Film Hořící keř, který jde právě do distribuce, se snaží zachytit atmosféru těch let a událostí. Když dnes čtu, jak dogmatický komunista Vilém Nový obvinil den po Palachově smrti pět významných osobností (mj. slavného běžce Emila Zátopka), že Palacha k tomu činu navedli a že ho vlastně podvedli (slibem studeného ohně), je mi z toho špatně. Místo, aby se společnost probudila a pokusila se svými silami dát najevo svůj názor, nechala se tenkrát zastrašit takovými lidmi jako byl zmíněný politik. Velmi rychle všechno spělo k odstranění všech symbolů Pražského jara a v dubnu byl do funkce instalován Gustáv Husák. V roce 1970 pak provedli stranické prověrky, kde základní otázka zněla, jestli dotyčný souhlasí nebo nesouhlasí se vstupem sovětských vojsk 21.srpna 1968. A pak už bylo ticho. Teda mělo být, ale nebylo. Mladá generace dávala najevo za každého režimu a za každého počasí svůj postoj stejně najevo. Třeba drobnými provokacemi. Jednou to byly dlouhé vlasy (navzdory režimní agitce "Máš-li dlouhý vlas, nechoď mezi nás!"), podruhé superkami (Super rifle) pracně sháněnými v tuzexu za bony a potřetí třeba pálením čarodějnic navzdory režimním pokusům pálit mírové ohně.
Příští rok uplyne od Palachovy smrti 45 let a věřím, že v Božicích si události spojené se vzpomínkou na čin Jana Palacha a na jeho odkaz připomeneme oficiálně u pomníku naproti kostelu. Dávám dnes za pravdu bývalé radnici vedené M. Klíčem, že všechny pietní akty by se měly odehrávat u pomníku před kostelem a trvali proto na umístění pamětní desky obětem v případu Světlana u tohoto pomníku. Myslím, že i bez pamětní desky a bez ohledu na to, že Jan Palach neměl osobně k Božicím žádný vztah, bychom si zde měli vždy třetí lednový týden připomínat jeho památku a odkaz. Je to symbol vzdoru mladé generace proti establishmentu a symbol aktivní odporu proti poraženectví, pasivitě a strachu.
                                                                                    Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat