pondělí 14. ledna 2013

Před více než 55 lety byly svěceny božické zvony (akt.14.1.)


V publikaci „Božice 1225 – 1995“ je o té události jednovětá zmínka: "Další dva větší zvony ulil zvonař Manoušek v České u Brna a byly na věž umístěny v roce 1957." Získal jsem však materiál, který dokládá, že šlo o velkou a významnou událost v životě naší obce daleko přesahující význam naší obce.
Bohužel v kronice obce na ni nezbylo místa. Srovnám-li třeba hezkou slavnost spojenou s posvěcením opraveného Bílého kříže o hodech roku 2012, pak mi přijde velmi líto, že jsme si nevzpomněli (či spíše, že jsme ani nevěděli!), že zrovna před 55 lety byly svěceny zvony v božické kostele sv. Petra a Pavla. Ani ten upomínkový lísteček jsme při té příležitosti nevydali.
Tak tedy: Svěcení zvonů v Božicích se konalo na svátek patronů našeho kostela 30.6.1957. Určitě zaznamenáníhodná byla a je informace o účasti brněnského biskupa ThDr. Karla Skoupého na této slavnosti. Vidíte ho na dvou fotografiích, stejně jako řadu dalších církevních hodnostářů. P. Jan Nevrkla je též na dvou fotografiích. Uprostřed davu před farou při proslovu, a pak před výklenkem u kostela vlevo, vpravo od jeho hlavy je hlava kostelníka (jméno neznám), pak další kněz, vedle něj asi opat z Hradiště od křížovníků a pan biskup Skoupý v mitře a s berlou. Škoda, že už asi nežije nikdo z těch, co byli zapojeni do příprav a průběhu samotného svěcení. Identifikováni jsou však dva mladíci v procesí - kříž nese František Oslzlý a prapor František Vlk.
Fotografie pořídil pan František Piringer, bydlel tenkrát na čísle 210 (dnes paní Juřenová).

                                                Ladislav Nevrkla






1 komentář:

  1. Kostelníkem byl pan Janošek, děda paní Marie Novotné a Ladi Švancarového. M.

    OdpovědětVymazat