úterý 5. února 2013

Fotbal: S Andulou hej, bez Anduly ouvej (akt.)

Další zápas Zimního fotbalového turnaje na umělce v Hrušovanech n. Jev. nám do cesty přihrál celek Branišovic. Papírově slabší soupeř  přijel v osmi, a tak jsme mu půjčili naše 4 dorostence, aby se utkání vůbec hrálo. Božice - Branišovice 10:6 (6:2).
Jak už bylo výše naznačeno, k zápasu se sjelo 19 hráčů Božic. Z hráčů, kteří v našem kádru v soutěži nenastupují byl tentokrát přítomen pouze jediný hráč, který je široko daleko znám pod přezdívkou Andula. Dá se říct, že s jeho přítomnosti na hřišti naše hra stoupala, a s jeho vystřídáním po poločase padala.
I tak zápas ukázal, kde máme co pilovat, kde bychom potřebovali lepší sehranost, kde je třeba se zbavit nervozity a kde se ještě musíme pokusit posílit.
Nastoupili jsem v základní sestavě: Michal Hrubý - Zdeněk Chrenovský, Lukáš Machač, Jiří Kubíček - David Švejdík - Michal Topolčan, Jan Kudlička, Robert Koch, Roman Šob - Tomáš Kudlička, Pavel Ležák. Ve 2. půli střídali: Roman Šebela, Marian Vávra (oba krajní obránce, přičemž se Jirka posunul do útoku, Lopík do zálohy, odkud na chvíli sedl na lavičku Michal, aby později střídal Romana Šoba), Lukáš Chromý (Andulu) a Jara Lukáč gólmana Michala. Trenér Viktor Luskač byl příjemně překvapený přítomností 19 hráčů v šatně! Sláva, Ruda, Lukáš a Martin tak mohli být zapůjčeni soupeři a odehráli celý zápas, byť v jiných barvách. A byli docela vidět.
Hráčům nelze upřít nasazení a chuť do hry. Horší už to je s rozehraností, s pozičním bráněním i kontrolou míče. Zvláště v obraně nám to dneska několikrát zaskřípalo, čehož hosté využívali úspěšně k brejkům. Taky náš nový gólman Michal zaplatil nováčkovskou daň v našem týmu při obou brankách. I tak se nám jeví vítanou posilou. V zadních řadách (obrana, předstoper) stále čekáme, kdy se nám společně představí všichni tři Hrušovaňáci - Machy, Marek a Pichy - a Jara Fortelný z Tasovic. Všichni věříme, že naše hra by se díky jejich souhře i kvalitě zvedla o desítky procent. Nejbližší příležitost budeme mít v pátek 8.2.2013, kdy hrajeme ve 20 h s Litobratřicemi.

Hodně byl kromě Andulky vidět Honza, Lopík, Míša ("Dobře se vyspal.") a Džamp. V šancích byl i Pacík, bojoval, nemluvil a nakonec bezpečně proměnil penaltu. Po více než půlroce se na hřišti objevil Roman Šebela a ukázal, že by byl platným hráčem i pro jarní sezónu. Kvůli zdravotním problémům chyběli Jara a Evžen. I tady věříme, že se do začátku soutěže dají zdravotně do kopy.
Stručně k průběhu zápasu: "Honzo, zkus to!, Pojďte, hoši, do první hlavy!" Deset minut jsme soupeře drželi na jeho půlce, ale bez efektu. Pak přišel faul  zleva před naší brankou, přímý kop a gólman Michal se marně natahoval - míč křížně vymetl vingl naší branky a prohrávali jsme 0:1. Kopali jsme řadu rohů, ale až v 15´ zabojoval Michal, vyražený míč se dostal k Honzovi a ten z velkého vápna vyrovnal na 1:1. Chvíli nato poslal do šance Andula Pacíka, ale tomu to dneska "z pětky" lítalo vysoko. Na 2:1 zvyšoval Michal ve 20´ po akci Romana a centru Jirky. Ve 23´ bylo nečekaně vyrovnáno, když Michalovi v brance míč proklouzl za čáru. Stav 2:2 netrval dlouho a znovu jsme šli do vedení 3:2. Krásný útok potáhl rychlý Pacík a po souhře s Lopíkem skóroval Lopík do prázdné branky. Pěkná byla následná hlavička Michala a v šanci byl opět Lopík.
Zbytek zápasu už vám dneska nepopíšu, jelikož druhý list poznámek mi asi vypadl u auta, když jsem z kapsy lovil klíče, a lítá někde po Hrušovanech. Tak jenom telegraficky, co si pamatuji: Poločas skončil 6:2, přičemž šestou branku dával Lopík k tyči z bezprostřední blízkosti. Hosté snížili na 6:3, pak to bylo 7:3, dvěma branky v rozmezí jedné minuty hosté snížili na 7:5, pak jsme zvýšili na 8:5, hosté na 8:6 a zápas jsme dohráli, včetně Pacíkovy penalty, na 10:6. Kdo si vzpomene na střelce gólů, ať je dopíše.
Takže pokračuji, že svých ztracených a objevených análů: 30´- náš drtivý tlak, všechno táhne Andula. "Coto je? Běž do gólu, Lopi!" tak nějak to v těch chvílích taky vypadalo. Běží 35´ rychlá akce s chutí hrajícího Michala T., jeho přesný centr k bráně doťukl na 4:2 Roman Šob! "Bál jsem se, že to skončí nad," svěřil se šťastný střelec po zápase. Ojedinělý nebezpečný útok hostů skončil naštěstí křížnou střelou vedle vnější tyče. Na naší straně se pokusil branku ohrozit Honza, ale střela mu úplně nesedla. Jinak byl ale dnes hodně střelecky aktivní z pole a bylo ho dost vidět. V 37´ zakončil Džamp povedenou individuální akci brankou na 5:2. Ve 40´ nám "začala hořet obrana"  a s různou intenzitou tomu tak bylo až do konce zápasu. Je to varování, které musíme v dalších zápasech napravit. Po rohu ve 44´ upravil stav 1. půle na 6:2 pohotový Lopík, který se zkušeně orientoval u tyče a dorazil plachtící míč tam, kde je mu nejlépe.
Do 2. půle jsme vběhli s připravenými změnami a chvíli nám trvalo, než jsme se sehráli a rozehráli. Zvláště na Marianovi byl patrný tréninkový deficit a nikotinový nadbytek. I to je třeba uvést do rovnováhy. Ani místo krajního obránce mu nesedělo, což jsme v průběhu utkání změnili. "Romane, dej tam sílu," povzbuzoval trenér Našeho dorostence. Pacík opět přestřelil "z pětky" a Lopík to táhl, táhl, ale nezakončil. Náš tlak korunoval v 52´ dělovkou Honza a bylo to 7:2! (Takže jsem si to nepamatoval přesně, podobně jako u dalších gólů). Sporadické útoky hostů táhl námi zapůjčený Sláva Urban a jeden z branišovických veteránů. Dokonce byli v 54´ úspěšní a po vyšachování naší obrany snížili na 7:3. Po faulu na Lopíka zahrával v 59´ Džamp přímý kop, a to tak ukázkově, že falšovaný míč přelétl zeď a nezadržitelně zapadl do rožku hostující branky. Získali jsme luxusní náskok 8:3 a mohli zápas dohrát v pohodě. Ale to bychom nebyli my, abychom si život nezkomplikovali. V 61´ hosté zaútočili, vyzmatkovali naši obranu, trefili tyč a odražený míč umístili za Jarova záda. Bylo to 8:4. Ještě do minuty se situace opakovala a bylo to najednou 8:5. Útok naší trojice Roman Šob nezakončil úspěšně, Džamp pálil nad a horkou chvilku si v brankovišti připravil Jara Lukáč. Pěknou sólovku spálil "z metru" Pacík a chvíli na to hosté udeřili pošesté. A opět po vyšachování naší obrany. Běžela 68´a bylo to najednou 8:6. Pacík střílel do gólmana a jiné míče jiných hráčů neměly správného adresáta. Začalo se hrát hodně v osobních soubojích, i Honza pálil mimo. Po faulu na pronikajícího Lopíka ve vápně ukázal sudí Lössel na značku pokutového kopu. Pacík bezpečně k tyči proměnil a v 72´ jsme tak zvýšili na 9:6. "Je to všechno laxní," hřímal nespokojený trenér Viktor. Naši ho poslechli v 79´krásně vypáli Lopík a vyraženou střelu  poslal Jirka do sítě na konečných 10:6. Naši hráli až do konce (to už nebyl na hřišti Džamp). Naši hru táhl Honza, který připravil šanci Michalovi,  sám útočil a byl faulován (přímý kop se Machymu nepovedl) a sám kopal jiný přímý kop, který gólman lapil do koše. V závěru se hosté pokusili korigovat výsledek, ale jednou vykopával z brankoviště Zdeněk a pak ještě zachraňoval jasnou šanci gólman Jara. A to bylo všechno.
My diváci jsme byli zmrzlí, ofoukaní studeným větrem na hrušovanském výstrkově a rozpačití z předvedené hry. V pátek proti Lopatovu to musí být viditelně lepší!
                                                                            Ladislav Nevrkla



4 komentáře:

  1. Jirka Kubíček dal jeden ;-)

    OdpovědětVymazat
  2. ¨Právě před chvílí jsem v autě našel zapadlý druhý list poznámek, takže komentář do večera doplním :-). (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Pěknej kec ten nadpis asi chodiš na jinej fotbal

    OdpovědětVymazat
  4. Já si stojím za svým ... Já vím, že to Andula sám nevytrhne, ale když byl na hřišti, dával naší hře směr (to že se mu třeba tak nedařilo minule, je jiná věc). Možná je to ale k zamyšlení, jestli mají v přípravě hrát i hráči, kteří (zatím) nejsou naši kmenoví (registrovaní). Tím, že na zápasy jezdí tolik našich bychom si vystačili sami a ještě by byla lepší šance si vyzkoušet různé herní varianty (což v řadě případů stejně děláme). Máme před sebou poslední dva turnajové zápasy a já bych se přimlouval, aby v nich hráli jenom ti, se kterými se na jaře počítá. Ale to já neovlivním. (lan)

    OdpovědětVymazat