neděle 17. února 2013

Když se řekne: Kudy se dostanu na Rochovickou pustinu? (akt.19.2.)

Mapka z 1. republiky (po roce 1925) -
Rochowitzer Weingeb.
Máme v božickém a křídlovickém katastru místa, která mají svá pojmenování (stará, starší, novější, nová, dlouhodobější, dočasná, udržovaná, zapomenutá), ale z nějakého důvodu se přestala používat, pozapomnělo se na ně, vypadla z povědomí.
Mám za to, že se to stalo i Rochovické pustině (nebo taky na starších mapách najdete název pustina Rochovice nebo jsem dokonce našel označení Rochovické vinohrady). Jak moc se v novodobé historii Božic toto pojmenování užívalo, nevím. Možná by věděli ti, co pracovali v zemědělství.
A tak se ptám: Odkud je nejlepší vyjít, když byste se chtěli podívat do míst, kterým se říkávalo (a třeba se zase bude říkat) pustina Rochovice neboli Rochovická pustina? A jakým směrem byste se vydali?
Takže doplnění: Rochovická pustina se nachází v místech, kde stávala zaniklá ves jménem Raklinice. Je to vlastně z dnešního pohledu po polní cestě ze Zámlýní, od vily Holých směrem na Čejkovice (Heřmanov). Obec ležela v dnešním křídlovickém katastru u borotických vinohradů.
První zprávu o ní máme z roku 1225 v souvislosti s vysvěcením božického (křídlovického) kostela a připojením desátků z okolních obcí (i z Raklinic) k tomuto kostelu, který patřil pod správu Louckého kláštera. Kvůli těmto desátkům vypukl spor mezi Loukým klášterem a johanitskou komendou v Horních Kounicích, která desátky dosud užívala. To je docela zajímavý fakt, že správu desátku z Božic a okolí měla do vysvěcení božického kostela sv. Petra a Pavla komenda (označení pro středověké sídlo rytířského či křižovnického řádu, například templářůjohanitů, aj.) z Horních Kounic. A mně se zdálo, když jsme tam jezdili na fotbal, že je to docela daleko - a vidíte, v raném středověku to nikomu nevadilo!
Raklinice se v průběhu staletí psaly i Rakvice, Rekvice, Raklenice a taky Rochovice. Kdy přesně zanikly, nevíme. V roce 1301 (za posledních Přemyslovců) jsou již uváděny jako zaniklá obec. V roce 1314 se znovu rozhořel spor mezi Loukou a hornokounickou komendou kvůli desátkům z "raklinického johanitského dvora". Tzn. že v Raklinicích stával kromě několika chalup (to mohlo být 10 - 15 domů) i větší statek - dvůr. Ještě v jiném prameni se uvádí, že zanikly po morové epidemii roku 1349. K tomuto výkladu bych se přikláněl nejvíc. Při soupisu panství vršavského (břežanského) roku 1672 se uvádějí čtyři pusté vsi a mezi nimi i Raklinice (psané Rochowitz, s výměrou  1 341 měřic a s pustými vinicemi). A ještě v roce 1900 jsou České Křídlovice uváděny jako obec se dvěma katastrálními územími (k.ú.), a to Velké Křídlovice a pustina Rochovice (bez domů, do roku 18967 vedená jako samostatná obec). 
Na starších mapách najdeme názvy polních tratí Oedung Rochowitz a Rochowitzer Gebirg a na současných podrobných topografických mapách se uvádí Pustina Rochovice a Rakvické svahy (kopce směrem k Čejkovicím).

                                                  Ladislav Nevrkla

8 komentářů:

  1. Rochovická pustina, pustina Rochovice a na navazující Rakvické (!) svahy, to všechno se vztahuje do jedné oblasti na rozhraní božického a křídlovického katastru. Je pravdou, že se ten název už nepoužívá, ale má vztah k dávné historii Božic a nic nebrání tomu, aby se zase vrátil. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. Doplnil jsem do článku odpověď. Kdo to nechce číst, tak pouze sděluji, že do oblasti Rochovické pustiny se vyjde ze Zámlýní, od vily Holých polní cestou směrem na Čejkovice (Heřmanov). (lan)

    OdpovědětVymazat
  3. Podle dříve Vámi zveřejněné mapy jsem ono místo popsal mamince a poté mě říkala, že tam dříve snad mohly být vinohrady, protože je tam
    taková velká stráň, která je obrácená k jihu. Jezdívali jsme kolem na pole, kterému naši říkali "Na Čajkovsku". V padesátých letech, když bylo
    už založeno družstvo (JZD), družstvo tuto část katastru, tedy dle mapy Rochovické vinohrady pooralo pluhy a zasázelo rozlehlý vinohrad. Jestli
    tam jsou vinice do dnešních dnů, to nevím. FV

    OdpovědětVymazat
  4. Vlastivěda moravká píše o zaniklých osadách v mapách jako "Rochowitzer weingebirg" na
    zaniklé Rochtice čili Rohoteř. Tuto zaniklou obec popisuje i mapa pozemkového katastru na stránkách CUZK. Autor Moravské vlastivědy popisuje zaniklou osadu Rohoteř na bývalém starém hřbitově v Mackovicích, a zpochybňuje tak popis polohy božických "Rochovic" Rochowitzer Weingebirge" rochovické vinohrady. Tzv. Chytilův kodex prý popisuje jejich polohu chybně jihovýchodně od lechovic a severně od křídlovic. Jestli se tedy nejednalo pouze o viniční trať která patřila mackovickým Rochoticím a která zanikla a pak se začala natývat poze "Pusticemi"??? Přijde mi to jako by se plno viničních tratí v okolí naší obce zpustošilo - proto ten název Possitze, Pustice??? Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě bych upozornil na to, že něco jiného jsou Rochowitz=Rochovice=Raklinice, severně nad Zámlýním, a něco jiného Rochtitz=Rohoteř, u starého mackovického hřbitova. (lan)

      Vymazat
  5. http://www.ztichlaklika.cz/antikvariat/show/perinka-frantisek-vacslav-vlastiveda-moravska-ii-mistopis-jaroslavsky-okres-id10507 MK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta Peřinkova Vlastivěda byla před několika lety vydána v reprintu i s CD. Mám ji doma. Materiál dobrý, ale je třeba shánět další. Třeba Vrbkův místopis psaný kurentkou. To je počteníčko! Domlouval jsem se s p. farářem Bláhou, který ji uměl číst, že něco přeložíme, ale pak už byl vážně nemocný a později zemřel. A já už taky nebyl tou dobou v Břežanech. Jo, co se neudělá zavčas, nemusí se podařit nakonec nikdy! (lan)

      Vymazat
  6. Na toto téma jsem už kdysi diskutoval s bývalým břežanským panem farářem St. Bláhou. On taky zastával názor, že Rochtice = Rohoteř = Rochovice. Já vycházím z Hosákova názoru na zaniklé obce. F.V. Peřinka byl v době, kdy sepisoval jihomoravský místopis, mladý kluk a vzal si na sebe moc velký úkol. Proto se řada jeho tvrzení nezakládá tak úplně na přesné faktografii. Teď u sebe nemám materiály, abych jednotlivosti zdůvodňoval, ale za jedním si stojím: Rohoteř (Rochtice)jsou "staré" Mackovice a stály skutečně u starého mackovského hřbitova. Ten je jejím pozůstatkem, což je docela zajímavé. Stával u tohoto hřbitova i kostel (komu zasvěcený nevím), stával tam i po zániku vesnice, opuštěný, prázdný, postupně chátrající, tuším do roku 1867. "Naše" Raklinice (Rakvice, Rochovice) jsou zcela určitě jinou zaniklou vískou. Hlavně zanikly daleko dřív (nejpozději ve 14. století, ještě před husitskými a uherskými válkami) a přeci jenom jejich poloha je pravidelně lokalizovaná do dnešního křídlovického katastru, kdežto Rohoteř (Rochtice, staré Mackovice) jsou hezkých pár kilometrů na sever. Ale budu rád, když z toho všeho uděláš nějaký samostatný materiál. Tady z diskuze se to po čase trošku ztratí z očí a to by byla škoda. (lan)

    OdpovědětVymazat