sobota 9. února 2013

Revoluce: Božický fotbal mládne!

Nezadržitelný trend božického fotbalu pokračuje i v přípravě na jarní část. Ve své podstatě odpovídá trendu, který zaznamenávají i jiné kolektivní sporty v Česku, zvláště pak fotbal a hokej.
Zatímco Český svaz ledního hokeje chystá dokonce změnu pravidel extraligy a 1. ligy, v Božicích jsme tento trend nastoupili, aniž by nám to někdo nařizoval. Na jednu stranu to bylo z nouze (nedostatku hráčů základního kádru), na druhou stranu to bylo proto, že bylo kam sáhnout.
Vyplatila se nám dlouhodobá práce s mládeží - počínaje přípravkami, přes žáky až po dorost - a vyrostla nám tady kvalitní mladá fotbalová generace, která nezadržitelně vstupuje i v dorosteneckém věku do dospělého fotbalu.
Kluci to nemají vůbec jednoduché a lehké, ale mně se na nich líbí, že se nevzdávají, nenechají se odstrčit či vystrčit a o své místo v našem áčku se dravě perou. Na podzim museli často nastoupit už od úvodního hvizdu a nést tlak důležitých utkání téměř devadesát minut. Je to pro ně často  tučné sousto, ale já to přesto všechno vnímám jako krok velice pozitivní, který se nám pomalu ale jistě zúročuje.
Pamatuji si, jak o hodech 2011 nastoupili za Křídlovice otec a syn Šobovi. Mladého Romana jsme tenkrát ani pořádně neznali, ale tam jsme si ho všimli všichni. Šobovi stáli u křídlovického vítězství a dneska se Roman objevuje velmi často v dresu našeho týmu v zápasech okresního přeboru. Podobnou zkušenost právě sbírá Lukáš Svoboda a nedávno jí prošli Sláva Urban a Ruda Čížek. K nim se na podzim přidal Martin Zedníček. Z minulosti podobným martýriem prošel třeba mackovický Marian Vávra, který je dnes stabilním hráčem základního kádru božického mužstva.
Samozřejmě, po božickém trávníku běhalo více fotbalových talentů, dokonce "talentů od pánaboha", ale jejich cesty se aktuálně s vrcholovým božickým fotbalem neprotínají. Možná se to časem změní, možná .... Bylo by to určitě ku prospěchu obou stran.
Trenér Viktor Luskač občas "slízne" za stavění dorostenců hořkou chuť pelyňku, ale já mu v tomhle postoji fandím. Vnímám to z mnoha (vážně z mnoha) důvodů jako krok velmi správný. Co vy na to?

                                         Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat