sobota 16. února 2013

Salon vín letos bez nás


Salon vín 2013 je letos bez „božické“ účasti. Ve 13.ročníku této prestižní přehlídky bodovala především vína pocházející z podoblastí velkopavlovické (v nejlepší stovce 22 vzorků), mikulovské (22 kousků) a slovácké (20 vín). Znojemská podoblast za nimi pokulhává a úspěšných bylo pouze 14 vín a podoblast Čechy zastupují v prestižní stovce pouhé tři vzorky.

Pouze tři oceněné vzorky vín pocházejí z našeho okolí: Chardonnay výběr z hroznů 20011 z viniční tratě Weinperky v Miroslavi, Sauvignon pozdní sběr 2011 z trati U vinohradu v Šanově a – Ryzlink rýnský pozdní sběr 2011 z viniční trati Pustina v obci Hrádek. A právě ta poslední trať je aspoň tak trošku „naše“. Poslechněte si, co se o ní píše na webu Družstva božických vinařů:
Viniční trať PUSTINA, na níž hospodaří členové Družstva božických vinařů, je považována za jednu z tradičních místních viničních tratí. Božická viniční trať Pustina sousedí s viniční tratí Pustina v katastru obce Hrádek. Charakteristickými odrůdami jsou tu z bílých odrůd Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský a Ryzlink rýnský. Charakteristický původ nezapřou ani Muškát moravský a Pálava. Zdejší vinice jsou založeny na štěrkopíscích a říčních terasách Karpatské předhlubně a jsou mimořádně úrodné. Hrozny zrají v nadmořské výšce od 180 do 210 m nad mořem při průměrné roční teplotě 9,4° C. Pustina je viniční trať II. kategorie. Více zde: http://dbv.webnode.cz/vinarske-trate-v-obci/vinarske-trate-v-obci-bozice/.
Hrozny oceněného Ryzlinku rýnského pocházející z Hrádecké Pustiny zpracoval výrobce Vinné sklepy Valtice, a.s. Takže nezoufejme, třeba se nám zadaří příště.
A ještě něco. Když se tak dívám na původ a místa výrobců nejúspěšnějších (a snad i nejkvalitnějších vín), tak mi tam stejně něco nehraje. Ze Znojemska zabodovaly pouze produkty Znovínu Znojmo (4 odrůdy) Vinařství Lahofer z Dobšic (2 odrůdy), Vinařství rodiny Špalkovy ze Znojma (1 odrůda) a dokonce Vinařství Hanzel z Miroslavi (2 oceněné odrůdy), které jsem dosud vůbec neznal! Kde jsou Vinné sklepy Lechovice?
A ještě jedna otázka mě napadá. Jak by dopadla vína z božických tratí, kdybychom zůstali v okrese Mikulov? Když se tak probírám místy, odkud pocházejí úspěšné vzorky, je to velmi často kousek za hranicemi současného okresu Znojmo. Buď je viničních tratí na Znojemsku málo, nebo nemáme dobrou odrůdovou skladbu, anebo je v tom něco jiného. Co? To nevím. Byly by to pouze spekulace.
                          Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Plochou vysázených vinic je Znojemská vinařská oblast doopravdy nejmenší, viz výborné stránky wineofczechrepublic.cz http://www.wineofczechrepublic.cz/5-3-krajem-vina-cz.html. Přídávám i citaci ze stránek http://www.salonvin.cz/aktuality/sto-nejlepsich-moravskych-a-ceskych-vin-pro-rok-2013-348/: "Nejvíce zastoupenou vinařskou podoblastí je v letošním Salonu vín mikulovská vinařská podoblast s 28 víny, ale to je dáno její největší rozlohou a proporcionálním zastoupením vín v Salonu vín právě podle rozlohy v jednotlivých vinařských podoblastech." Citace z roku 2012: "Nejúspěšnější vinařskou podoblastí byla podoblast mikulovská s 29, dále slovácká a velkopavlovická s 23, podoblast
    znojemská s 20 a mělnická s 2 víny. V letošním roce byly nejúspěšnější tyto firmy: ZNOVÍN Znojmo a.s. a Zámecké
    vinařství Bzenec, s.r.o. s 10 víny;...".
    Jelikož hodnotící degustace je anonymní, lze prakticky vyloučit, že je v tom "něco jiného", je to podle mě o tom poměrném zastoupení oblastí dle rozlohy.
    L. Nevrkla ml.

    OdpovědětVymazat
  2. http://byznys.ihned.cz/zpravodajstvi/c1-59599190-ve-znojme-se-snazime-vysazovat-puvodni-odrudy-rika-vitez-vinarstvi-roku

    OdpovědětVymazat