pátek 22. února 2013

Uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče

S novelou zákona o sociálně právní ochraně dětí vyvstala řada otázek, na které je třeba získat odpovědi. Nadávání, pro náš region velmi obvyklé, se nikdy nevyhýbalo ani oblasti náhradní rodinné péče. Najednou přišla po desetiletí připravovaná změna systému a my jsme z ní rozpačití nebo snad nadšení?
Fundovaně o všem, co se týká náhradní rodinné péče, zvláště pak péče pěstounské a zvláště pak všech novinek v oblasti pěstounství, se píše na webu http://www.pestouni.cz/pestouni/aktuality/cz/ a časopise, který Sdružení pěstounských rodin vydává 6x za rok pod názvem Průvodce náhradní rodinnou péčí. Každé číslo najdete od letošního roku v božické knihovně nebo se můžete obrátit na mě, rád vám poradím či pomůžu.
V současné době se mezi pěstouny nejvíc mluví o uzavírání dohod o výkonu pěstounské péče. Podrobně o tom píší pracovníci SPR ve výše uvedeném časopisu, který vyjde příští týden (jak ho budu mít, dám ho do božické knihovny). Informace můžete získat i telefonicky: Sdružení pěstounských rodin je pověřenou osobou sociálně právní ochranou dětí a podle novely zákona o sociálně-právní ochraně dětí budeme uzavírat Dohody o výkonu pěstounské péče s pěstounskými rodinami. Více informací na tel. č. 731 507 400, 543 249 141.
Hodně se mluví o pěstounství na přechodnou dobu i o tom, dokdy je třeba uzavřít výše uvedenou dohodu. Takže: Na uzavírání dohod je čas do 30.6.2013 a pěstounská péče na přechodnou dobu si zasluhuje delší výklad, který je podán na třech stranách časopisu. Ve stručnosti uvádím, že o zařazení osob do evidence pěstounů na přechodnou dobu musíte požádat a o zařazení potom rozhodne krajský úřad. Délka této krátkodobé péče není pevně stanovená, stejně jako pauza mezi odchodem jednoho dítěte a příchodem dalšího dítěte do pěstounské péče na přechodnou dobu. A ještě jedna věc, která lidi zajímá a která (občas) budí vášně. Základ odměny ode dne zařazení do evidence osob, které mohou vykonávat pěstounskou péči na přechodnou dobu, je 20 000 Kč měsíčně (je to příjem ze závislé činnosti a pěstoun musí podávat daňové přiznání). Zcela novou dávkou je jednorázový příspěvek při ukončení pěstounské péče ve výši 25 000 Kč.
Veškeré aktuální informace najdete samozřejmě na oficiálních stránkách MPSV - viz http://www.cijedite.cz, nebo třeba na http://www.cijedite.cz/.

                                  Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat