pátek 1. března 2013

Když se řekne: "Na Barabě"

Jsou v Božicích místa, která dostala svoje jméno zcela účelově a jen na krátkou dobu. Opět téma k zamyšlení, jestli je neoživit. To je i případ "Baraba".
Drobnou nápovědu přeci jenom dám. Když byl Pavel přeškolák, hledali jsme místo, kde by mohl vyzkoušet novou umělohmotnou sněhovou "lopatu". Není to lopata na odklízení sněhu, ale sedne se na ni a jede se z kopce. A tak mě napadlo vyzkoušet to na Barabě. Jo, jezdilo to dobře, rychle, ale byl to samý hrb a zadní část těla to určitě pocítila. Chodívali tam potom i v dalších zimách, až jednou najel na nějaký "skokánek" a lopata po dopadu praskla. Takovou jsem ji našel vloni při stěhování, a tak jsem si na to taky vzpomněl. Takže, kde je (byla) Baraba? A podle čeho dostala své jméno?
                                                        Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Snad je to kopec v údolí lásky od Tesaříkového směrem k Božicím.Dříve se tam po pravé straně těžil písek.Ale proč se tomu říká Baraba to nevím.AL

    OdpovědětVymazat
  2. Tak ano, tam kde se těžil , byla tam malá pískovna problematické kvality. Ta zlatá žíla se táhne podél kolejí na Hodonice (i pod kolejemi a na druhé straně). "Baraba" byla firma, která tu těžbu na počátku 50. let na zmíněném kopci provozovala. V té době bylo módou (podle sovětského vzoru) pojmenovávat všechno zkratkami a zkratkovými slovy, a tak vznikla i "Baraba" a kopec dostal své jméno. Zajímavostí bylo, že se tam narazilo na "mohylníky" - hroby z doby bronzové, které se táhnou od Borotic (tam jsou mohylníky důkladně prozkoumané dr. Stuchlíkem za 20 let výzkumů) až ke Starému Karlovu (tam je zkoumal dr. Kovárník někdy před 10 - 15 lety). Ty na Barabě nezkoumal nikdo, zdržovalo by to od práce! Možná máte někdo něco doma?!
    P.S. Firma Baraba existuje dodnes, jestli je to ta stejná, nevím. (lan)

    OdpovědětVymazat