pátek 22. března 2013

Na vlastní oči s Josefem Klímou

Samozřejmě, že je škoda, že se taková beseda ("Život reportéra") nekonala v Božicích, ale v sále staré radnice v Pohořelicích. Obsahem se však otřela o témata, která se nějakým způsobem dotýkají posledního dvacetiletí i u nás v Božicích.
Celou dvouhodinovku pojal Josef Klíma jako odpovědi na dotazy nás účastníků. A když už měl pocit, že mluví dlouho, sedl ke klávesám a zahrál a zazpíval nám své vlastní písničky.
Hned první dotaz byl jasný: kauza Kajínek! Vinen x nevinen. Odpověď J. Klímy byla srozumitelná: To, co o případu za 12 let vím, nasvědčuje tomu, že ze 70% není vinen tak, jak byl odsouzen! Jak říká J. Klíma: Je to lump, ale buď vůbec nestřílel, nebo u toho nebyl sám! A jak dodal: I po dlouhých letech se přijde na skutečná fakta. Třeba tak, že se skutečný viník "vyzpovídá" na smrtelné posteli, protože nechce odejít z tohoto světa s takovým hříchem!
Na tělo byly i další dotazy, odpověděl i dva moje (týkaly se bývalého spolupracovníka J. Klímy z časopisu Reflex Petra Hájka, donedávna jednoho z poradců bývalého prezidenta V. Klause, a výroku nového prezidenta Miloše Zemana na adresu novinářů) a obšírněji vysvětlil svůj názor na podvody týkající se v 90. letech - LTO (lehkých topných olejů a investigativní novinářky Jany Lorencové, která je odhalovala) a současného solárního byznysu. Obojí se tak nějak dotýká i Božic a obojí je podle J. Klímy lumpárna spojená - bohužel - i s nejvyššími patry české politiky napříč politickým spektrem. "Jsem zvědav, kolik poslanců je majitelem anonymních akcií v solárních elektrárnách!" Tak na to jsme asi zvědavi všichni.

                                        Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. Dívejte se v neděli na otázky Václava Moravce: Kdo vydělal na solárním byznysu! Odporné to poslouchat, odporné se na ty panely na nejúrodnější půdě jako třeba v Božicích dívat! A navíc k tomu všichni mlčíme!!!(lan)

    OdpovědětVymazat
  2. A co se divíte však v naší republice je takovej bordel že už to není ani možné.Nám už se musí smát i Uganda jak sme hloupí.Co se týče panelů v Božicích někdo to musel povolit a tehdy se mělo mluvit teď už je pozdě.Však to bylo hned poznat že ty elektrárny jsou levárna.ČR má tolik vyrobené elektriky že jí můžeme mít kolik let skoro zadarmo jenže to by se nesměli dotovat chujoviny pro pár vyvolených.

    OdpovědětVymazat