středa 20. srpna 2014

Marek Orko Vácha: Těla odhalena! Co s nimi?

Božická farnost má v současné době kromě svého "správce budov" i svého kněze, který zde každou neděli v 10:15 h ve farním kostele sv. Petra a Pavla slouží nedělní bohoslužby. Myslím, že si toho všichni vážíme, že zde můžeme slyšet myšlenky takového člověka, jakým je katolický kněz, administrátor v Lechovicích, molekulární biolog a genetik, cestovatel, vysokoškolský pedagog, přednosta 3. lékařské lékařské fakulty Karlovy univerzity v Praze, rozený Brňan, známý svým jménem i skautskou přezdívkou. Ano, doplňujete správně, že je to Marek Orko Vácha.
Dnes na svém blogu http://blog.aktualne.cz/blogy/marek-vacha.php na serveru Altuálně.cz publikoval velice závažný článek, který okamžitě vzbudil širokou odezvu včetně diskuzních příspěvků. A jelikož vím, že i v Božicích má Otec Marek hodně příznivců, rád bych je na uvedený názorový blog upozornil.
Přiznám se, že i já jsem byl na něj upozorněn jednou božickou čtenářkou blogu ProBožice. Takže upřímné díky i jí.
Marek Orko Vácha se ve svém blogu jasně a poměrně dost ostře vyjadřuje k současné výstavě Bodies v pražské Lucerně. Bodies jsou mrtvoly (údajně Číňanů) zachycené v různých pózách. Nechci tady citovat to, co si můžete přečíst. Chci hlavně upozornit na to, že jsme v současné době vystavení drsnotám všeho druhu a jsme již do značné míry lhostejní a otupení různými deformacemi života kolem nás.
Marek Orko Vácha právě na toto cílí a nutí nás k aktivnímu přístupu, k jasnému vlastnímu názoru. Doslova píše: "Na výstavu chodí velmi mnoho lidí ale ani to není argument. Máme z dobrých důvodů za to, že některé věci jsou špatné, přesto že je chce mnoho lidí a přesto že jsou ochotni za ně mnoho zaplatit. 
Nejsem aktivista a určitě nebudu shromažďovat petiční archy. Chci jen říct, že velmi často je mi zle, zle z toho, co se to kolem děje."
 Možná se o tomto tématu nějakým způsobem zmíní ve svém nedělním kázání v božickém kostele, možná by stálo za to slyšet názory Marka Orko Váchu naživo. Dokud ho jako kněze v naší farnosti máme.

                                         Ladislav Nevrkla

2 komentáře:

  1. V dnešních Lidových novinách (vlastníkem je Andrej Babiš) je hlavní komentář z pera M.O.Váchy na téma eutanazie. Nazval jej Opatrně s pomáháním a dal mu podtitulek Stárnoucí populace by neměla umožňovat řešení mezigeneračního konfliktu eutanazií. Stojí za několikeré přečtení. Ostatně jako vše, co M.O.Vácha napíše, natočí, namluví nebo přednese. (lan)

    OdpovědětVymazat
  2. V pondělí 1.9.2014 ve 20:00 h na TV Noe v živě vysílaném pořadu s názvem Jde o život budou Marek O. Vácha spolu s Karlem Satoriou pokračovat ve svých debatách o (nejen duchovním) životě.

    OdpovědětVymazat