pondělí 1. září 2014

Okénko sousedů: Na Slavnosti chleba do Slupi, za doškovou chalupou do Petrovic

Obě akce jsou od Božic vzdáleny kolem 20 km, přesto je považuji za zajímavé a nějakým způsobem spojené s Božicemi a i z toho důvodu přetiskuji oficiální pozvánky. Zatímco Slavnosti chleba ve Slupi už mají svou tradici (letos se jedná o jubilejní X. ročník), v Petrovicích otvírají venkovské muzeum v chalupě s unikátní doškovou střechou.
Program Slavností chleba ve Slupi je koncentrován na sobotu 6.9.2014 od 9 h po celý den, slavnostní otevření venkovské usedlosti s doškovou střechou začíná v Petrovicích v neděli 7.9.2014 v 15 hodin.
A čím jsou obě akce spojeny s Božicemi. Tradičním účastníkem zemědělské techniky je ve Slupi Marian Kvarda. O záchranu staré chalupy s doškovou střechou, její zakoupení obcí, její opravu a zřízení venkovského muzea v Petrovicích u Mor. Krumlova dali podnět nadšení vlastivědní pracovníci manželé Grunovi. No a Mgr. Eva Grunová je rozená Nogová a já měl jsem kdysi tu čest být jejím třídním učitelem na ZŠ Božice. Na obě akce se chystám, takže snad z toho něco připravím i pro tento web.
                                                                                    Ladislav Nevrkla




Žádné komentáře:

Okomentovat