úterý 14. října 2014

Volby 2014: Jak číst volební výsledky v Božicích

Letošní komunální volby se konaly v celospolečensky změněné situaci a ukazuje se, že se tato změna projevila prakticky ve všech městech a obcích. Měst se dotkla jasně, vesnic zatím méně jasně. Kdo ještě nevyčetl mezi řádky, o čem mluvím, tak je to o fenoménu hnutí ANO 2011.

V Božicích to má zatím nejasné kontury, ale ruku na srdce ...
V Božicích se do voleb přihlásilo celkem šest stran. Čtyři staré, známé z minulých volebních období a dvě nové, přičemž straně Hlas lidu se nepodařilo naplnit kandidátku a tudíž byla znevýhodněná již na samém počátku volební kampaně.
Zatímco úspěšné strany z voleb 2010 šly do voleb 2014 s jasným cílem pokračovat v nastoupeném trendu dalšího rozvoje Božic, zbývajícím stranám se vlastně tak úplně nepodařilo rozvířit předvolební diskuzi o nějakém zajímavém tématu, nabídnout výraznou osobnost, která by na sebe strhla pozornost a byla skutečnou protiváhou současné radnici.
Bylo proto docela paradoxní, když se nakonec diskutovalo nejvíc o hlavním programovém bodu dosavadní koaliční strany PRO BOŽICE 2014, která v konečném účtování ještě o jeden mandát posílila a ve volbách obhájila 2. místo. Přitom je nám všem jasné, že udělat něco s obecní vodou teď hned, nebude možné. Je však důležité o tomto tématu mluvit, diskutovat a jednat. Jak znám Karla Halu, ani jemu není téma božické vody lhostejné. Na něm vlastně bude ležet hlavní tíha všech aktivit, do nichž se obec pustí. Jeho volební strana si sama vytkla ve volebním programu hodně úkolů a k tomu si v programovém prohlášení přibere od případných koaličních partnerů ty, které uzná za vhodné.
No a na závěr ještě jednou k onomu fenoménu Babišova hnutí ANO. Toto hnutí nestojí tolik na programu, nestojí na řadových členech, ba ani poslancích, ministrech či budoucích senátorech. Stojí (a padá) se silnou charismatickou osobností svého šéfa Andreje Babiše. V Božicích tomu není jinak, i když zde Babišovo hnutí oficiálně nemáme...

                                                                        Ladislav Nevrkla


Žádné komentáře:

Okomentovat