neděle 21. prosince 2014

Kauza: Božická prodejna Jednoty aneb když se prodává ve skladišti

Stodola, vrata, rampa a skladiště.
Moderní obchod chybí!
V posledním letošním čísle Novin Niva (3/2014) je otištěno zamyšlení Mariana Kvardy CO se mně nelíbí, a asi nejsem sám nad úrovní božického obchodu Jednota.
Marian tam popisuje svoje zkušenosti a zajímavé postřehy z našeho blízkého okolí, kde obchody řetězce COOP vypadají docela jinak než ten božický a uvítal by názor vedení obce Božice i zákazníků obchodu. Jestli od ledna 2015 začnou vycházet Božické listy, je šance, že se nějaká diskuze k tomuto tématu rozvine. Jestli zůstane vše zakonzervováno v nefunkčních Novinách Niva, nepohne se ani v diskuzi nad žhavými problémy obce zhola nic!!!

Problém obchodu božické Jednoty je obtížně uchopitelný. Marian píše, "že při případných jednáních o problematice této záležitosti, že zrovna v Božicích je mnoho důvodů, proč to nejde. Není podstatné, od které strany, ale je důležité najít řešení, jinde je našli." Popisuje i svou představu, jak by situaci řešil. Pro ty, kteří nečetli článek v NN, zhruba shrnu jeho myšlenky: "Stávající Jednota by mohla dobře posloužit jako skladiště a zázemí obchodu. Vzhledově to stejně skladiště připomíná. Do dvora přistavět halu o třech zdech, vstup do ní směrem k hlavní silnici (naproti Pajerovým), zbořit přilehlou stodolu, která má životnost za sebou a na tom místě udělat vydlážděnou plochu jako parkoviště pro potřeby zákazníků."

Fakta jsou taková: Obchod Jednota a přilehlý dvůr jsou v majetku Jednoty, stodola a prostor před ní jsou v majetku obce. Základem budoucích možných úprav je tedy vstřícnost obce, která by musela svůj majetek prodat nebo darovat Jednotě. Vzhledem k tomu, že ani jedna volební strana neměla o obchodech a jakékoliv takové úpravě ve svých programech ani zmínku, je naprosto nereálné, že by se ve stávajícím volebním období v tomto směru něco událo.
Postoj Jednoty neznám, ovšem vzhledem k tomu, že nedávno provedla v tomto obchodě zásadní stavební úpravy!!!! (souhlasím s Marianem, že tyto úpravy jsou hrůzné), nepředpokládám, že by se pustila do miliónové investice s přístavbou do dvora a vybudováním nového obchodního prostoru. Je to velká škoda, ale do svědomí by si museli sáhnout taky všichni odpovědní funkcionáři obce přibližně od roku 1970. Ti na to měli a mají tlačit. Asi neměli podněty od občanů, ani jiné a jim samotným to nevadilo.
Plakat dneska nad nevkusnou, stísněnou prodejní plochou božické Jednoty je docela marné. Vsadím se, že se s ní neudělá v nejbližších deseti letech NIC.
                                                           (lan)




1 komentář:

  1. Od té doby, co byly zazděny výkladce, se mi prodejna nelíbí vůbec a lituju prodavačky, které tam pracují.

    OdpovědětVymazat