sobota 25. dubna 2015

Prodej staré božické pošty? Mnoho povyku pro nic!

Prodej staré božické pošty? No a co má být? Zdá se, že se tady dělá z komára velbloud a zbytečně se děsí obecný lid! Dát bombastický titulek a pak se krčit, že se vlastně zase až tak moc neděje? Pravdou zůstává, že se asi 130 - 140 let stará budova božické pošty prodává.
Byť je celá cihlová, má tolik problematických momentů, že nabídka České pošty pro elektronickou aukci, která se koná 5.5.2015,  je téměř nehorázná! Státní podnik, který má velké finanční problémy se svým celkovým provozem a organizací, chce z prodeje vytěžit co možná nejvíce peněz, může se mu ale klidně stát, že starý neobydlený a nijak nevyužívaný objekt bude nevesele chátrat dál. To, co totiž Česká pošta předvedla v uplynulých cca 7 letech je všechno možné, jen ne péče řádného hospodáře. S původním nájemníkem bytu, který se o svoje bydlení řádně staral a udržoval je ve velmi dobrém stavu, se pošta na přijatelné koupi nedohodla a podnikatelskou část bývalé úřadovny, kanceláří a technického zázemí pronajímala velmi problematicky. Dnes je tedy za pět minut dvanáct a ještě se na tom chce něco trhnout.

Správně upozorňuje v článku i v diskuzi na tomto blogu místostarosta Božic Jiří Čada na fakt, že se v žádném případě nejedná o zrušení pobočky pošty v Božicích, ale jenom o prodej staré budovy, kterou pošta vlastní. Naopak - Božice jsou velmi dobře připraveny i na chvíli ( a ta nebude trvat dlouho), kdy stát bude měnit strukturu fungování pošta a ponechá si do 10 let pouze asi 700 poboček ve velkých měst. Venkov dopadne jako v Rakousku nebo Německu (obě země jsou našimi současnými vzory a všechny české vlády - nejvíc ty sociálně demokratické - kopírují hospodářské postupy těchto zemí) a bude služby provozovat jinak, než jsme byli od vzniku republiky v roce 1918 zvyklí.
Jiří Čada uvádí v Deníku Rovnost: Podle místostarosty Božic Jiřího Čady jde o více než sto let starý řadový domek, a jeho prodej za půl milionu korun je nereálný. „Pět set osmdesát tisíc korun je příliš mnoho. Kdyby pošta podstatně slevila, možná bychom o koupi uvažovali a našli nějaké využití," naznačil božický místostarosta s tím, že asi před sedmi lety stará pošta dosloužila a úřednice se přestěhovaly do obecní budovy.

Zdroj: http://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/bozicka-stara-posta-je-na-prodej-za-pul-milionu-korun-doslouzila-20150424.html
Obec Božice by určitě věděla, co s budovou udělat. Svědčí o tom právě dokončovaná adaptace druhé části ubytovny v sousedství. A jak jsem psal před 4 roky, právě v tom sousedství bývala pošta ještě po příchodu českého obyvatelstva po květnu 1945. Pamatovat si to však bude málokdo.
Dovolím si ještě malou odbočku k budovám naproti klášteru. Všechny budovy postavené na ostrožně hluboké prolákliny vzniklé v pravěkých dobách, kdy se údolíčkem valily mohutné proudy vody řeky Jevišovky (v pravěku samozřejmě bezejmenné), byly postaveny ve druhé polovině 19. století a měly jediný cíl: propojit dvě blízké, ale stavebně nesouvisející obce Božice a České Křídlovice. Až po těchto stavbách inicioval prelát Max Mayer stavbu několika klášterních budov (tou první byla dnešní vstupní budova s kancelářemi z roku 1895). První česká pošta fungovala jako franšíza v bývalém Daňkově hostinci, dnešním kině Marta. Odtud se stěhovala do dnešních obecních prostor (bývalých kanceláří MNV, knihovny a obchůdků, dnes bytu a ubytovny) a tam byla až do konce roku 1945. Teprve někdy koncem roku 1945 nebo počátkem roku 1946 se přestěhovala tam, kde jsme ji všichni ještě před pár lety znali. Psal jsem o počátcích pošty před několika lety v článku http://www.probozice.blogspot.cz/2011/03/z-historie-bozicke-posty a též v http://www.probozice.blogspot.cz/2011/01/historie-nova-zjisteni-o-pocatcich.html.
K historii České pošty v Božicích od roku 1945 do současnosti se vrátím v pokračovaní seriálu o božické poště v dohledné době.
Z těch článků vyjímám: Nová kapitola božického poštovnictví se začala psát v roce 1887 a asi nepřekvapí, že u stavby nové budovy pošty stála významná božická osobnost prelát Max Mayer z Ahrdorffu. Tak se pan prelát zasloužil o naši poštu! Na jeho popud se započalo se stavbou nové moderní budovy uprostřed obou obcí nad farskou zahradou (v té době Max Mayer bydlel ještě na faře) na katastru Českých Křídlovic. Díky této stavbě započalo faktické stavební propojování obcí České Křídlovice a Božice, neboť do té doby zde bylo pusto prázdno, jenom strž dolů do dnešního lesoparku, budoucí klášter se teprve možná honil hlavou pana preláta při jeho „letním přemítání“.
 V roce 1888 byla nová moderní budova pošty (a současně i četnické stanice)dostavěná a pod názvem C. a k. Poštovní úřad Božice- Velké Křídlovice začala sloužit občanům. První poštovní úřadovna se nacházela v místech dnešní turistické ubytovny, bývalé obecní knihovny (četnická stanice byla v bývalém obecním úřadě).

            Ladislav Nevrkla






Žádné komentáře:

Okomentovat