sobota 31. října 2015

Na Dušičky na hřbitov. Uctít památku rodiny, známých i slavných

Prelátův hrob do října 2012
Měsíc říjen končí a měsíc listopad začíná vždycky stejně. Mění se jenom důraz na to, co si připomínáme. Začínáme svátkem, který se v Česku teprve usazuje, pokračujeme slavností Všech svatých a končíme Dušičkami neboli Vzpomínkou na všechny věrné zemřelé.


Já bych se zastavil u toho posledního svátku - Památce zemřelých. V tento den, popř. některý k němu blízký, se v zemích s křesťanskou tradicí navštěvují hřbitovy a u hrobů či jiných památných místech  se zapalují svíčky, pokládají se květiny či květinové vazby či dušičkové věnce jako vzpomínka na zemřelé. Blízké, rodinné příslušníky, známé i významné osobnosti. Věřící věnují i krátkou motlitbu.

Na božickém hřbitově máme taky jeden takový hrob, který patří významné osobnosti, která kdysi v Božicích žila, působila a zanechala nesmazatelnou stopu. Ano, je to hrobka preláta a mecenáše Maxe Mayera, jehož 170. výročí narození si za měsíc (3.12.) rovněž připomeneme.
Před třemi roky se místo prelátova posledního odpočinku stalo místem vandalského činu. Neznámí zloděj (-i) odcizili v noci na 27.9.2012) měděný náhrobek - desku s erbovním znakem pana preláta. Požádal jsem vedení naší obce, jestli by v příštím roce iniciovala zhotovení voskové repliky zcizeného znaku.
V době, kdy se výrazně zvyšuje navštěvování zajímavých a zvláštních míst regionu, je určitě hrob pana preláta na božickém hřbitově právě takovým návštěvnicky vděčným a zajímavým místem. Literární dílo pana preláta je dnes již prakticky zapomenuto a překonáno, jeho odkaz však v Božicích potkáváme na každém kroku. Hlásí se k němu domov důchodců, pošta i hasiči. Těm všem pomohl ke vzniku, založení či v jejich prvních krůčcích. Zůstaly po něm i některé umělecké památky, byť právě tyto v řadě případů již v Božicích nenajdeme. Úctu a vzpomínku si pan prelát každopádně zaslouží.

Na znojemském hřbitově se návštěvníci můžou poklonit jiné významné osobnosti regionu a to historikovi Antonu Vrbkovi. Jeho hrob i jeho odkaz připománá i dnešní vydání Mladé fronty Dnes. Anton Vrbka, kustod znojemského muzea, má taky vztah k Božicím. V roce 1935 odkryl na Zatloukalově zahradě na božické Kolonii vzácný keramický depot, o němž jsem již na tomto blogu několikrát psal (viz Záhada božického vota).

Tak nezapomeňme zajít v tyto dny na hřbitov uctít památku zesnulých, našich blízkých i neznámých, zapomenutých a nepotkaných.
                      (lan)

Prelátův hrob v prosinci 2008


Prelátův hrob 27.9.2012

Hrob A. Vrbky ve Znojmě


Žádné komentáře:

Okomentovat