pondělí 23. ledna 2017

Každý rok jedno nové hřiště, dětský koutek nebo jejich opravu (pův.publ.30.12.)

Centrální dětské hřiště doplnit a dokončit...
Dlouhodobě v Božicích vedeme diskuzi, jak je to s našimi sportovištěmi, hřišti, dětskými hřišti a dětskými koutky. Hodně se toho u nás změnilo k lepšímu a všech výše uvedených ploch uspokojivě přibylo. Přesto si myslím, že by si božická radnice mohla dát do svého programu zásadu, která přímo koresponduje s jinou, již řadu let velmi úspěšně realizovanou.


Současná božická radnice si dala takový nepsaný, ale mnohokrát vyslovený úkol: Každý rok opravit jednu historickou památku. Je to vynikající zásada a přináší naší obci velký užitek i důležitý potenciál do budoucna. Po křížích a kapličkách se na rok 2017 připravuje oprava prelátova hrobu na božickém hřbitově. V roce 2012 zde dosud nezjištěný vandal a zloděj ukradl erb umístěný na hrobce preláta Maxe Mayera, nejvýznačnější osobnosti v dosavadních božických dějinách. S rozmachem turistiky se po jeho hrobu i domu, kde po odchodu z božické farnosti pobýval a nakonec zde i dožil podzim svého života, shánějí znalí turisté. Je proto i v našem obecném zájmu udržovat místa s panem prelátem spojená v důstojném stavu. Po opravě hrobky se tak na rok 2018 nabízí, ba řekl bych přímo vnucuje, oprava sochy Madony s Ježíšem v náručí, která se nachází před bývalou "prelátovou vilou". Možná by se v souvislostí s touto rekonstrukcí mohla socha posunout do "trojúhelníku" uprostřed konce této ulice. Tam kde kdysi stával pomník válečných obětí, který je nově umístěný v zadním traktu božického hřbitova.

No a podobný úkol by si božická radnice mohla dát od roku 2017 i pro oblast sportu a pohybových aktivit. Řekněte, co nám brání vybudovat každý rok jedno hřiště, nebo dětské hřiště, nebo dětský koutek, nebo opravit a doplnit některé ze stávajících.
Během posledních let nám takových hracích míst přibylo hodně, naposledy centrální dětské hřiště před Zedníčkovými a víceúčelová motokrosová dráha u bývalé hlásky v Českých Křídlovicích. Obě místa ještě nejsou úplně hotová a dokončená, takže na rok 2017 bych viděl jako základní úkoly dokončení výše uvedených míst a opravu a údržbu všech stávajících dětských hřišť, dětských koutků a hřiště na Škárkovce. Taky náš kvalitní fotbalový stánek si žádá další doplnění a úpravu.
Pokud se toto podaří, má obec co dělat po celý následující krok. A jestli se třeba podaří přidat další dětský koutek nebo (třeba za pomoci dotací) nebo vybudovat nějaké nové sportoviště, bude to příjemný bonus.

                              (lan)

Dětský koutek u Pastelek opravit a doplnit ...


Dětský koutek u Pastelek
opravit a doplnit ...

Žádné komentáře:

Okomentovat