pátek 28. dubna 2017

V Uherském Hradišti otevřena výstava o věznici

Uherské Hradiště ve čtvrtek 27.4.2017 odmazalo část dluhu vůči vlastní historii. Otevřelo výstavu o věznici, která se v 50. letech proměnila v místo nelidského týrání odpůrců komunistického režimu.
Expozice je v provizorních prostorách v podkroví Reduty na uherskohradišťském náměstí a je pouze dočasná. Za sta miliony bude v dalších letech rekonstruovaná  samotná bývalá věznice, která se promění v Muzeum totality. Finanční injekci posvětil i ministr financí Andrej Babiš.
Pro Božice je věznice v Uherském Hradišti zvláště citlivým a bolestivým místem. Více než dva roky zde ve vazbě strávil řezník František Smetana a zástupce velitele stanice SNB v Českých Křídlovicích Antonín Švarc. Jeden a půl roku pak zde trpěli další božičtí občané jako Josef Kudlička, Antonín Nevídal, Bohumil Paděra, Ladislav Smrček, Karel Diviš, Josef Neděla, Josef Hanuš a Svatopluk Župka. Rovněž tak příbuzní božických občanů jako byly sestry Slezákovy Marie a Anežka a taky někteří občané z okolních obcí Borotic a Lechovic.
Expozice výstavy připomínají, jak příběhy uvězněných osobností, tak nelidské  metody věznitelů. Mezi vězněnými osobnostmi jsem v televizní reportáži zahlédl Příběh autodopravce Františka Many, jednoho z těch, kteří hledali při zatýkací akci 11.3.1949 úkryt v Božicích u hostinského Antonína Daňka a řezníka Františka Smetany. Jelikož policie provedla zásah i v Božicích, vydal se František Mana se svým kamarádem Josefem Matůšem, bojovým druhem Antonína Daňka z doby společného působení v partyzánské brigádě Jana Žižky, pěšky přes pole na nádraží v Hodonicích. Přitom někde na polích zahrabali veškeré dokumenty, které měli u sebe a které prozrazovali jejich aktivity ve Světlaně.
Více ve čtvrtečníchUdálostech v regionech (Brno) - viz http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10122427178-udalosti-v-regionech-brno/317281381990427-udalosti-v-regionech/obsah/540231-vystava-o-veznici

   (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat