středa 11. října 2017

I o nás: Božice jsou pro rychlou dostavbu D52!!!(akt.13.10.)

Mikulovský starosta Rostislav Koštial (ODS) považuje D52 za ostudu státu. Padla i otázka na vhodnost trasování přes novomlýnské nádrže. "Debata je už bezpředmětná, jsem pro současnou variantu přes nádrže," prohlásila nekompromisně lídryně ANO Taťána Malá. Její názor podpořili i kandidát SPD T. Okamury Jan Hrnčíř.Toto je jen malá ukázka z úterní debaty v Deník-busu, které se zúčastnili zástupci 12 stran kandidujících na jižní Moravě.


Probíraných témat bylo víc, ale dostavba D52 tomu všemu dominovala. Urychlenou výstavbu D52 podpořili všichni s výjimkou Zelených, kteří k tématu víceméně mlčeli.

"Kraj zdržely zrušené zásady územního rozvoje. Nyní je potřeba využít toho, že kraj má schválené zásady územního rozvoje," komentoval dostavbu D52 Sobotka. Premiér Sobotka se ale nedomnívá, že by šlo vždy o špatnou funkci státní správy. "Jde i o napadání staveb, někdy i bez argumentů. Na jižní Moravě jsou lidé, kteří nenapadají stavby ve svém okolí, ale prostě plošně. Podívejte se třeba na obchvat Znojma. Je tam malá skupina lidí, kteří ho blokují. Zneužívají tak pravomoci a možnosti, které mají, aby stavby blokovali a zdržovali," dodal B. Sobotka (ČSSD).
Michal Berg ze Zelených se domnívá, že prioritu si stavba může stanovit, ale záleží pak na úřednících. "Ti pak vydají povolení protizákonně a soud to může nakonec shodit. Jinak se kandidát Zelených do diskuze na toto téma nezapojoval.
Rostislav Koštial (ODS): "Vždycky se najde způsob, jak někdo hodí vidle do nějaké přípravy stavby. Lepší by bylo, aby připomínky neměly odkladný účinek a mohly se vypořádat v průběhu stavby."

Ke stanovisku premiéra B. Sobotky (ČSSD), T. Malé (ANO 2011) a R. Koštiala (ODS) je třeba dodat, že i v současné době se na jižní Moravě najdou lidé, kteří "házejí vidle do přípravy stavby" a "nenapadají stavby ve svém okolí, ale plošně".
Původně jsem na základě nesprávně pochopeného stanoviska z rady obce Božice napsal, že "Člověka mrzí, když zjistí, že se k nim přidaly i Božice."
V pátek večer jsem byl informován, že je to  přesně naopak, že totiž Božice svým stanoviskem podpořily obce, které plán územního rozvoje Jihomoravského kraje podporují a tudíž podporují i urychlenou výstavbu dálnice D52 přes hráz Novomlýnských nádrží. Nebudu skrývat uspokojení, že jsme tedy podpořili jasné a potřebné stanovisko Jihomoravského kraje.

Taky jsem zachytil další dobrou zprávu, že totiž úsek dálnice Pohořelice - odbočka na Židlochovice bude vyjmut z dálničního poplatku a po letech se zase vrátí k bezplatnému užívání. Stane se tak prý od 1.1.2018 a Pohořelice si oddychnou ....




        (lan)

Žádné komentáře:

Okomentovat