pátek 8. prosince 2017

Náledí u Miroslavi a srážka pěti aut!

Dneska jsem si vzal dovolenou, takže až z policejního zpravodajství jsem se dozvěděl o mnohačlenné havárii na hlavní křižovatce u Miroslavi. Samozřejmě, může za to rychlost, spěch, nečekané náledí, ale taky dlouhodobě neřešená situace na celé silnici Pohořelice - Znojmo. Zrovna u Miroslavi má být vybudovaná mimoúrovňová křižovatka! 

Na známé mackovické křižovatce na téže silnici pak má být do dvou let zřízen levý odbočovací pruh. Jinak je to tady taky na zabití. A stejné je to u Oleksovic, kde se nedávno vymlel i končící ministr Zaorálek nebo na křižovatce Bantice - Hodonice. Já osobně kladu vinu nejen všem ministrům dopravy, kteří pocházeli z jižní Moravy, ale i dalším kdysi nebo dosud činným politikům v čele s Aloisem Vybíralem a znojemským starostou V. Gabrhelem. Nedokázali pro Znojemsko vybojovat prakticky NIC. Obchvaty Znojma a Lechovic nemůžeme považovat za něco mimořádného, protože oba už měly být deset dvacet nebo třicet let hotové!

Silnici první třídy mezi Znojmem a Pohořelicemi uzavřela u Miroslavi nehoda pěti vozů, dva lidé jsou lehce zraněni, informovala mluvčí policie Lenka Drahokoupilová. Nehodu policie vyšetřuje. V místě se po ránu vytvořilo náledí. Nehoda se stala kolem 5:30 v křižovatce u Miroslavi, podle jednotného systému dopravních informací se v místě utvořila námraza. Silnice byla podle mluvčí po nezbytně dlouhou dobu uzavřena, nyní policisté řídí dopravu kyvadlově. V místě zasahovali také hasiči, kteří mimo jiné poskytovali účastníkům nehody předlékařskou péči. Podle webu silničářů jsou dálnice a silnice první třídy v Jihomoravském kraji sjízdné bez omezení.

Co přesně se na miroslavské křižovatce ráno stalo, neví ani zasahující a odpovědné orgány.
Otiskl jsem agenturní zpravodajství z https://zpravy.aktualne.cz/regiony/jihomoravsky/na-znojemsku-se-u-miroslavi-kvuli-naledi-srazilo-pet-aut-dva.

Na webu HZS Brno se píše: DN 2 OA a 3 NA na namrzlé vozovce. Na místě jsou 2 lehce zraněné osoby, jedna v péči ZZS, druhé poskytujeme předlékařskou péči. Křižovatka na silnici I/53 je uzavřena.

Na dopravním portálu pak je uvedeno: Od 8.12.2017 05:30 do 09:25; na silnici 53 u obce Miroslav okres Znojmo; všechny nehody byly odstraněny, nejsou hlášeny žádné další problémy; 3x OA x NA se zraněním.

Konečné policejní stanovisko je:
Dnes ráno o půl šesté jela řidička s osobním autem Renault od Miroslavi směrem na Damnice. Vše nasvědčuje tomu, že nerespektovala dopravní značku "Stůj, dej přednost v jízdě" a vjela do křižovatky ve chvíli, kdy tudy právě jelo nákladní auto Iveco od Pohořelic směrem na Znojmo, čímž došlo k jejich střetu. Potom do Iveca narazil i nákladní vůz Mercedes, který jel po hlavní silnici za ním. Bezprostředně po této kolizi přijížděla od Znojma řidička s osobním autem Opel. Zřejmě se nevěnovala plně řízení a narazila do již nabouraného Renaultu, který tím ještě poškodil projíždějící nákladní vůz Daf. Podle prvotních informací utrpěla lehké zranění řidička Renaultu a řidič Iveca. Dechové zkoušky byly u všech negativní a celková hmotná škoda je asi čtyři sta tisíc korun. Přesná příčina a míra zavinění je předmětem dalšího šetření. Provoz jsme na místě řídili kyvadlově. Komunikace byla zcela průjezdná až před desátou hodinou dopolední.
por. Mgr. Lenka Drahokoupilová, 8. prosince 2017

Žádné komentáře:

Okomentovat