úterý 28. února 2017

Únor bílý, pole sílí. Akce u sousedů (akt.1.3.)

Vidíte tu mozaiku? No, nedejte si ...
Letošní únor začínal bílý a skoro bílý končí. Začínal sněhovou pokrývkou a končí vykukujícími sněženkami. A jinak máme za sebou krásný měsíc, v němž jsme toho jistě hodně stihli. Být zdraví, nemocní a zase zdraví.

pondělí 27. února 2017

Božice v médiích: Fašank, zabíjačka i Údolí lásky

Poslední únorové výtisky regionálních médií si opět všímají života a událostí v Božicích. Najdeme tam, jak fotografie z fašanku, tak ze zabíjačky a nakonec i z čerstvě znovuzapočatých prací v Údolí lásky.

První sněženky už vykukují z listí!

Naše nedělní zpráva, že sněženky ještě nejsou na obvyklých plochách kolem Božic vidět neměla dlouhého trvání. Již večer nám naše spolupracovnice Petra poslala fotografie od jednoho z rybníků v našem okolí. Během odpolední vycházky tam mezi silnými vrstvami listí vykukovali první bílí poslové jara, první typické lístky a připravující se květy sněženek!

neděle 26. února 2017

Big Carp Cup Božice 2017 zrušen

Přetiskuji sdělení týkající se ZRUŠENÍ rybářských závodů na Závlahové nádrži (Novasu), které se měly konat první červnový víkend.

Jak je to letos se sněženkami?

Na stráni u Hraběcí studánky nad
Prostředním karlovským rybníkem
bývá bílý koberec sněženek ...
Minulý týden jsem obdržel dotaz z Brna, zdali nevím, jestli již kvetou sněženky. No, panečku, toť otázka? Kvetou, nebo je na ně po takto tuhé a dlouhé zimě ještě brzy? Rozhodil jsem sítě, ale nikdo nevěděl. Na známých plochách u Hraběcí studánky se momentálně nebyl podívat. Až dodneška.

Malé ohlédnutí za 25. únorem 2017 v Božicích

Jitka s Maruškou na place ...
Udělat v sobotu 25. února 2017 společně koordinovanou akci božických hasičů a fotbalistů byl výborný nápad. Kdo chtěl navštívit a vidět všechno, měl "zabitý" celý den od božího rána až do druhého božího rána neděle 26.2.2017. Kdo chtěl, byl, viděl, zapojil se, zúčastnil se a třeba ještě něco vyhrál, ví, o čem píšu.

Fašank: Půlnoční hasičské překvapení (akt. a dopl.)

Na společném snímku chybí Ray
Koranteng s firemní cedulí. Všimněte
 si, jak se pomalu blíží na dalších
fotografiích
Ani letošnímu půlnočnímu hasičskému překvapení se nevyhnulo velké téma letošní zimy, totiž ptačí chřipka. Jak uvedla ve svých Televizních novinách naše nejsledovanější televize Nova ústy moderátorky Lucie Borhyové, zasaženy byly i Božice.

sobota 25. února 2017

Čarodějnice ovládla soutěž fašankových masek

Kolik bylo celkem k vidění masek na letošním božickém fašanku, nevím. Natáčel jsem a fotil tak, jak mi přišli pod ruku a před oko. Vyhodnocení soutěže o nejzajímavější masku však mám podchyceno. Návštěvníky fašanku nejvíc oslovila Čarodějnice na vlastoručně zhotoveném bicyklu.

Božický fašank: Průvod masek po obci


V těchto chvílích ještě na některých místech v Božicích potkáváte průvod masopustních maškar. Letošní obchůzka začala již před osmou hodinou ranní v nové části Božic a kolem jedenácté hodiny dorazil pestrobarevná průvod v doprovodu hasičské avie na fotbalové hřiště mezi účastníky letošní božické zabíjačky.

Božická zabíjačka potřetí a opět výborná

Již dlouho před devátou hodinou se u brány fotbalového hřiště tvořily hloučky nedočkavých návštěvníků třetí božické zabíjačky. Pořadatelé z řad fotbalistů tou dobou ladili poslední přípravy, rovnali výrobky určené k prodeji na pultech a v kotlině i dalších kuchyňských přístrojích už se připravovali zabíjačkové speciality k přímé konzumaci.

pátek 24. února 2017

Vinařský pátek v Božicích

Páteční podvečer 24.2.2017 byl pro božické vinaře malým svátkem. Pro všechny, kteří se chtěli dozvědět něco víc o vinohradnictví a vinařství byl v sále kulturního domu v Božicích připraven blok přednášek vinařských odborníků a celé podvečerní posezení bylo zakončeno řízenou degustací 10 vzorků vín.

V sobotu na třetí božickou zabíjačku (akt.24.2.)

Ani letos nebude na hřišti v zákoutí pod pergolami chybět Božická zabíjačka. Setkáme se zde již potřetí a tak věřme, že to bude stát za to. Fotbalový oddíl TJ Sokol Božice ji pořádá v sobotu 25.2.2017.

Pozvánka: Fašank se Sabrin bandem

Letošní božický fašank bude  v několika směrech jiný než ty v uplynulých deseti letech. Svoje síly totiž spojí tradiční pořadatelé fašanku SDH Božice a fotbalisti, kteří už potřetí uspořádají obecní zabíjačku. Vše se bude konat v jeden den, a to v sobotu 25.2.2017.

Vasil prvním semifinalistou

Během týdne se turnaj v kulečníku přehoupl do bojů o semifinále. Prvním semifinalistou se stal Vasil, který v napínavém souboji zdolal Tonica 2:1.

čtvrtek 23. února 2017

Čtvrteční podvečerní siréna

Ve čtvrtek kolem tři čtvrtě na sedm večer prořízl božický vzduch pronikavý zvuk sirény. Jak jsem zjistil, jednalo se o vyhlášený poplach k požáru komína a krbu ve Slupi.

středa 22. února 2017

Vinařské odpoledne v Božicích

Družstvo božických vinařů a obec Božice Vás zvou na přednášky o vinohradnictví a vinařství zakončené řízenou degustací 10 vzorků vín. Akce se koná v Kulturním domě v Božicích 24. 2. 2017 od 17:30 h.

Poslední plesy, fašanky a přednášky

Fašank neboli masopust. To je hlavní téma tohoto víkendu ve většině obcí jihovýchodního Znojemska. Ještě v pátek stihnou fotbalový ples v Břežanech a vinařské akce v Božicích a Boroticích. V sobotu pak máme Božickou zabíjačku a fašank, podobně v Hrádku nebo v Pravicích.

Osobnost Moravy 2016

Omlouvám se, dočista jsem v kvasu dní zapomněl upozornit na výsledky ankety Osobnost Moravy 2016. Možná ti z vás, kdo se hlasování zúčastnili, vědí, ostatním  připomenu trojici nejúspěšnějších.

Znáte Bělbožice?

Názvy sídel v celém Česku,  které  znějí podobně jako Božice, známe asi všichni. Já třeba dneska objevil Bělbožice. A tak jsem se jal hledat, co o této vísce říká internet.

úterý 21. února 2017

Cestička ze školy krásně se vine ... II. Co s hadovitým obrubníkem?

Tak neuplynulo ani moc vody v našem veletoku Jevišovce,dokonce ani Příční potok se zatím nerozvodnil a cestička ze školy už má nový kabátek! Stačil pás netkané textilie patřičně zatížený - a už se tam chodí jakž takž normálně!

Zprávy z OFS. Pavel Nevrkla opět členem disciplinárky

Pavel Nevrkla jako fanoušek
na utkání Brno-Sparta. Vyhráli
jsme :-)
Nedávno zvolený Výkonný výbor OFS Znojmo projednal na svém druhém zasedání návrhy na předsedy komisí a jejich složení. Taky vydal upozornění pro fotbalové oddíly, které chtějí požádat o bezplatnou změnu utkání okresních soutěží mužů. Čas mají do pátku 24.2.2017.

Tradiční dětský karneval se vydařil

Tradiční dětský karneval pořádaný Klubem rodičů při I. MŠ Božice v sále kulturního domu v sobotu 18.2.2017 se vydařil. Dětí hodně, nálada dobrá, zábava výborná. Tak se podívejte na sadu fotografií z povedené akce.

Brno ve sporu s Českou poštou. Na výsledek čekáme všichni. I v Božicích

Poštovní pobočky, jak to s vámi
dopadne ...?
Před časem jsme na tomto blogu upozornili na podivnou politiku České pošty ve vztahu k jejím pobočkám. Božice byly mezi obcemi, které odmítly vstoupit do projektu Česká pošta Partner. Nyní se na bitevním poli jižní Moravy objevil daleko silnější protivník, než jsou malé venkovské obecní úřady. Do sporu s Českou poštou se dostalo naše "hlavní město" Brno.

pondělí 20. února 2017

Pohostinství u nádraží láká

Nejen kvalitním jídelníčkem, ale i příjemným interiérem zve návštěvníky Pohostinství u nádraží v Božicích. Navíc se v objektu neustále "maká", aby již při nadcházející turistické sezoně měli hlavně cykloturisté nejen kde se občerstvit, ale i kde hlavu složit.

neděle 19. února 2017

Údolí lásky doznalo viditelné změny

Stavební ruch na kruhovém objezdu a opravě mostu přes Příční potok v Údolí lásky nám tento týden připomněli, že jaro už je za dveřmi a že není na co čekat. A tak jsme se všichni pustili do nějaké stavební činnosti.

Očista sklepní uličky u Borotic pokračuje (akt.10.3.)

Důkladnou "očistou" prochází v těchto dnech sklepní ulička u Borotic. Část o Křídlovic je již zbavená všech náletových invazivních dřevin dokonale, další části doufám dopadnou podobně.

Sportovce v Božicích máme, výrazných sportovních osobností se nedostává

Naše anketa není vševypovídající, je pouze takovou malou sondou účastníků o jejich pohled na božický sport. Po desítkách let, kdy jsme i v Božicích měli výrazné sportovní osobnosti, přišla léta skromnější a Božice na sportovních kolbištích nemají - s výjimkou fotbalu - žádné významnější úspěchy.

sobota 18. února 2017

Božický KARNEVAL v sobotu 18.2.2017

Oblíbený karneval pro děti pořádá Sdružení rodičů při I. MŠ Božice v sobotu 18.2.2017 od 14 hodin v sále kulturního domu v Božicích. Bližší informace jsou na plakátku.

O božických a křídlovických zemnících a cihelnách

Zemník a cihelna na tzv. staré křídlovické
kovárně
Do roku 1945 nacházely se v části obce České Křídlovice rozsáhlé zemníky a u nich jedna až dvě cihelny. Nemám bohužel ani jeden snímek takové cihelny, i když jsem se dozvěděl, že poslední taková vzala za své před čtyřmi pěti lety. Byla však již nefunkční zasypaná a porostlá náletovými dřevinami.

Ochrana národních parků? Odborníci proti odborníkům

Přírodní památka Protržený rybník u
Božic
Obdržel jsem nedávno podpisovou výzvu nazvanou Zastavte likvidaci národních parků. Teď jde o všechno! Praví se v ní, že národním parkům hrozí zničení a taky že senátoři otevírají cestu neřízené výstavbě a těžbě dřeva. Tuto výzvu podporuje téměř 400 vědců, ředitelé parků, ekologové, někteří politici (většina poslanců) v čele s ministrem Brabcem (ANO) i starostové řady dotčených obcí.

Základní část dohrána. Začala kvalifikace

Vítěz základní části Vasil
K úplnému završení základní části chybí sice sehrát ještě jeden zápas, který rozhodne o nasazení do čtvrtfinálového "pavouka", ale o tom podstatném už je rozhodnuto: známe desítku postupujících ze základní části.

pátek 17. února 2017

Kam za kulturou a společenskou zábavou v našem okolí (dopl.16.2.)

Víkend 17.-19.2.2017 nabízí v Božicích dětský karneval a v našem okolí taky rozmanité akce. Blíží se masopust a končí plesy.

Není hrdlo výjezdu příliš úzké?

S tajícím sněhem se mě řada občanů ptá, jestli jsem si všiml, jak vypadá výjezd z nového kruháku na Křídlovice a Borotice? A tak jsem se dneska podíval - a ono to tam doopravdy vypadá tak nějak divně.

Cestička ze školy ...

Cestička ze školy známě se vine, hezčí je krásnější, než všechny jiné. Parafráze na kdysi známé verše K.V. Raise (cestička k domovu ...) mě napadli, když jsem dneska viděl malé školáky, jak se radostně vracejí ze školy domů.

čtvrtek 16. února 2017

Víte, co mají společného božičtí občané Jan Východský, Ladislav Janda a Ladislav Smrček?

Na snímku je Ladislav
Smrček
Je mi jasné, že otázka z titulku tohoto článku je pro většinu božických občanů velmi obtížná. Kdybych se nezabýval historií naší obce už řadu let, taky bych mnoho věcí nevěděl. Za řadu podnětů, informací a podkladů vděčím taky vám, současným i bývalým občanům Božic.

Fotbalové zprávy a zprávičky

Ještě něco přes měsíc zbývá do úvodního výkopu jarních kol okresních fotbalových soutěží. Božický tým pravidelně trénuje a sehrál dva přípravné zápasy na umělce v Hrušovanech. Tento  víkend i příští víkend (zabíjačka) budou mít naši hráči zápasové volno. Na březen je již jeden zápas sjednán.

úterý 14. února 2017

Na podporu nemocné Nikolky a její rodiny

Ani se mi tomu věřit nechtělo, když jsem v uplynulých dnech zachytil informaci o hledání vhodného dárce kostní dřeně, která by pomohla při léčbě malé Nikolky. Taková zpráva je vždycky působivá i smutná zároveň. Mě se taky dotkla trošku víc, protože jsem tátu Nikolky Martina kdysi v Břežanech učil.

Jen tak brouzdám po netu ...

Na https://www.google.cz jukne toto...
Jen tak brouzdám po netu a na https://www.google.cz mě zaujala tato "dvojka". Jako bych to už někde viděl ...

Podpora památek místního významu

Podpora památek místního významu v Jihomoravském kraji v roce 2017 je jedním z titulů dotačního portálu Jihomoravského kraje, o něž bude možné v období 14.2.-28.2.2017 požádat. Jak informoval na posledním zasedání zastupitelstva starosta Karel Hala, bude u tuto dotaci žádat i obec Božice.

pondělí 13. února 2017

Letošní Virtuální univerzity třetího věku se rozběhly. Příště možná i v Božicích

Ředitel ZŠ Višňové Jiří Beran rozdává
čestná uznání úspěšným absolventům
Začátkem února se rozběhly letošní ročníky Univerzity třetího věku. Osobně vím o VU3V ve Višňovém a VU3V v Hodonicích. Témata jsou zajímavá a i v Božicích máme řadu absolventů U3V z nedávné minulosti.

neděle 12. února 2017

Turnaj v kulečníku těsně před závěrem základní části

Tonic v akci - bude teď čekat ...
Napínavým soubojem mezi Jarou a Luďkem se dnes v podvečer posunul letošní ročník turnaje v kulečníku do závěrečné fáze. Favorité si to nyní rozdávají mezi sebou, ale taky boj o desáté postupové místo je napínavý.

Fotbal: Šťastné vítězství Lopatova

Nedělní přípravný zápas s Lopatovem nám ukázal, proč v letošním ročníku okresních soutěží bojují Litobratřice o postup do okresu. Vysoké nasazení, široký kádr, rychlý start na míč, to byly jejich dnešní devízy, díky nimž zvrátily nepříznivý stav 0:2 na šťastné vítězství 3:2.
Božice - Litobratřice 2:3 (2:2). Naše branky Jaroslav Hrobár a Ondřej Zapletal.

sobota 11. února 2017

Barokní fara v Božicích-Českých Křídlovicích prohlášena kulturní památkou

Ministerstvo kultury vyhlásilo kulturní památkou faru v Božicích na Znojemsku. Objekt je staticky narušený, přesto má památkovou hodnotu, jak vyplývá z rozhodnutí ministerstva. O zařazení barokní fary mezi kulturní památky žádala římskokatolická církev.

pátek 10. února 2017

O zaniklých obcích jižní Moravy trošku jinak

Každý máme pro něco nějakou slabost, máme nějakou zálibu, nějakého koníčka. Právě takoví lidé se sešli v Petrovicích u Mor. Krumlova, aby se podělili o své zkušenosti, poznali své kolegy v zálibě a domluvili se na nějaké formě dalších kontaktů a spolupráce.

Naši havrani se už vrátili

Parčík u kláštera (za starou hasičkou)
je oblíbeným sídlem "naší" havranní
kolonie 
Neklamným znamením blížícího se jara je návrat "našich" havranů do božických hnízdišť na stromech u kláštera. Jsme určitě radostí bez sebe, když nyní víme, že nás svým ranním havraním "zpěvem" obšťastňuji naši domorodci místo "Putinových vlaštovek", které tady pravidelně zimují.

čtvrtek 9. února 2017

Zastupitelstvo: Regulační plán neprošel (dopl.a akt.)

Po skončení zimy bude provedena
oprava silnice pod masnou
Tak jsem si na dnešní zasedání zastupitelstva nachystal tři listy papíru formátu A5, abych pokryl ten proud žhavých myšlenek a nakonec jsem z popsaného listu a tři čtvrtě měl problém vytáhnout aspoň nějakou nosnou myšlenku.

Kam o víkendu. U nás i v okolí. Třeba na karneval do Břežan (akt.)

Ani blížící se víkend nenabízí v Božicích žádnou organizovanou zábavu nebo jinou akci, ale nudit se určitě nemusíme. Pokud bude tak, jak je můžeme podniknout odkládaný výlet do božické přírody, nebo si vybereme něco v našem okolí. Třeba nedělní dětský karneval v Břežanech. Výtěžek z karnevalu bude věnován rodičům Nikolky Fajmonové.

středa 8. února 2017

O božickém sportu včera, dnes a zítra. Sportovci Božic

Božickému sportu se věnujeme docela dost. Samozřejmě prioritou je fotbal, ale čas od času upozorňujeme i na další úspěšné sportovce i zajímavá sportovní odvětví. Jedno však se v Božicích nedělalo - až na jednu výjimku - nikdy: Nikdy se zde veřejně nevyhlašovali a neoceňovali ti nejlepší nebo ti, kteří si to za svou činnost věnovanou sportu, zasloužili.

úterý 7. února 2017

Pár informací z Božic

Sběrné místo pro
elektroniku ve vchodu
na obecní úřad
Jelikož je zasedání zastupitelstva tento čtvrtek, necháme si zpravodajství "o věcech obecních" až na pátek. Přesto je pár informací, o nichž vesměs víte, ale třeba už vám letáček někam zapadl a vy byste si chtěli nějakou informaci oživit či připomenout.