sobota 6. ledna 2018

Božické želízko v ohni na Rallye Dakar 2018 (akt.15.1.)

Boris Vaculík na stupních vítězů
 v Přibicích, kde závody plecháčů
(hobby rallycrossu) pokračují
Pokud vám titulek zní poněkud bombasticky, pak vězte, že "naše" božické želízko v ohni získávalo své řidičské ostruhy na počátku 21. století na božické krosové dráze při závodech tehdy velmi oblíbených plecháčů. Znojemský závodník patřil už tenkrát k velmi viditelným a hlasitým účastníkům našich závodů a za vítězství byl ochotný bojovat všemi prostředky. Jmenuje se Boris Vaculík.


Nevím už přesně, kolik sezón na božické dráze absolvoval, víme ale všichni, kteří jsme tenkrát byli pořadateli, že to s Borisem nebylo jednoduché. Perfektně připravený, výborně vyzbrojený a jednoznačně orientovaný na vítězství.
V první chvíli jsem překvapivě zíral na soupisku letošních českých účastníků prestižního světového závodu, ale když jsem si dal všechno, co si i já vybavuji při vyslovení jeho jména dohromady, tak jsem si řekl: No ale to je přece hrozně fajn! Vždyť i my máme svou malou kapičku zásluh na sportovním růstu automobilového závodníka Borise Vaculíka. A Borise Vaculíka můžeme právem považovat za naše božické želízko v ohni.
Tak Borisi, ať se vám na Dakaru daří a ať dojedete do cíle!
Připojuji ještě malý medailonek Borise Vaculíka:

Při své čtvrté účasti vysílá závodní tým BARTH Racing na slavnou Rallye Dakar premiérově i ostrý soutěžní vůz. Za volant Fordu F150 Evo osazeným pětilitrovým osmiválcem z Mustangu se startovním číslem 372 usedne ostřílený autokrosový harcovník Boris Vaculík, navigovat jej bude neméně zkušený Martin Plechatý. Nově složená posádka neskrývá před startem jubilejního 40. ročníku respekt z náročné trati a shoduje se, že klíčový pro ni bude první týden soutěže, jenž se odehraje převážně v dunách. „Dojet až do cíle by bylo fajn, ale nechceme se jen svézt. Chceme závodit,“ říká Vaculík.
Zatímco pro Martina Plechatého bude nadcházející účast čtvrtou dakarskou zkušeností (jednou jel s Josefem Macháčkem v bugině a dvakrát na čtyřkolce), Boris Vaculík vyráží do Jižní Ameriky poprvé. „Těším se, ale zároveň je tam cítit trocha napětí. Už aby to začalo,“ usmívá se znojemský pilot, který v roce 2015 vybojoval titul českého mistra v královské autokrosové kategorii SuperBuggy a do světa cross country a dálkových soutěží premiérově nahlédl teprve vloni v Maďarsku.
Proč se vlastně Vaculík rozhodl změnit motoristickou disciplínu, ve které byl navíc velmi úspěšný? „Autokros je úžasný, ale bylo třeba posunout se dál. Vždycky mě lákaly dálkové soutěže. Dakar jsem sledoval už jako dítě, fandil tatrovkám a liazkám, obdivoval Karla Lopraise i další české závodníky,“ vysvětluje jezdec, který se v autokrosu vypracoval od okresních závodů, český a rakouský šampionát až k titulu mistra republiky a pravidelným účastem v podnicích mistrovství Evropy.
Více na https://isport.blesk.cz/clanek/ostatni-motorismus-rallye/320030/autokrosovy-sampion-vaculik-v-barvach-barth-racing-vyhlizi-premieru-na-dakaru.html


Soutěžní ford pro Dakar 2018
Rallye Dakar startuje na Tři krále 6.1.2018 ve 14 hodin v Peru. 1. etapa na trati Lima - Pisco měří 272 km a jede se v písečných dunách. Záběry ze závodu můžeme sledovat na ČT v pořadech Dakarské ozvěny, Dakar za oponou a Dakar 2018.

Foto z 15.1.2018:

Zničený chladič po nárazu do prudce zabrzdivšího vozidla
před Borisem Vaculíkem

          (lan)

1 komentář:

  1. Automobilový jezdec Boris Vaculík končí na Rallye Dakar. Člena týmu Barth Racing zastavila nehoda v nedělní 8. etapě. Až dosud si při své premiérové účasti na slavné soutěži vedl dobře, po sobotní 7. etapě mu společně s navigátorem Martinem Plechatým patřilo 22. místo. Podle zdrojů bydlí B. Vaculík v Banticích, takže k nám doopravdy nemá daleko.

    OdpovědětVymazat