neděle 28. ledna 2018

V Božicích Miloš Zeman ztratil. Volili jsme víc rozumem?

2. kola prezidentských voleb se letos zúčastnil rekordní počet voličů - symbolizuje ho satanské (ďábelské) číslo 66,6% - a Miloš Zeman v něm získal o 135 000 hlasů víc než ve volbě v roce 2013 proti Karlu Schwarzenbergovi. Jsou však v Česku místa, kde Miloš Zeman oproti minulým volbám i při vyšší účasti voliče ztratil. Mezi taková místa patří i Božice.


Samozřejmě že to o celkovém výsledku volby nerozhodlo, ale určitým signálem to bezesporu je. Božice tak převzaly štafetu od našich sousedů v Břežanech, kde se v minulosti vždycky výsledky všech voleb výrazněji lišily od ostatních obcí DSO Niva a mikroregionu Hrušovansko.
Vše si můžete prohlédnout na netu, já vybral pouze porovnání pro naši obec.
V roce 2013 hlasovalo pro Miloše Zemana 444 voličů, což tehdy představovalo 74,37% hlasů voličů v Božicích.
V roce 2018 hlasovalo pro Miloše Zemana 413 voličů, což tentokrát představovalo 63,34% hlasů božických voličů.

I tento volební rozbor je důkazem toho, že letošní volba byla daleko vyrovnanější než před pěti lety. Osobně z výsledků nijak netruchlím. Můj favorit se do 2. kola neprobojoval, Miloše Zemana nikdy nevolím a protože svého volebního práva využívám vždycky, tak jsem dal hlas jeho konkurentovi. Ukázalo se, že nestačí, aby člověk byl hodný, slušný a všeobjímající, když mu chybí silný osobní názor a zkušenosti z praktické politiky. Druhá věc, která poslala Jiřího Drahoše do finále, stojí za větší zamyšlení. Každý volič má volit srdcem. Letos se stalo, že právě voliči Jiřího Drahoše volili víc rozumem než srdcem - a ukázalo se, že to byla chyba! Kdyby volili víc srdcem, byl by ve finále proti Miloši Zemanovi jeden z dvojice Michal Horáček - Marek Hilscher. Možná i Pavel Fischer. A docela věřím, že třeba finále "Vekslák" proti "Hulvátovi" by bylo daleko napínavější. Snad si to budeme pamatovat do příští prezidentské volby.
                              (lan)


2 komentáře:

  1. Oproti prvnímu kolu u nás Zeman získal o 126 hlasů více. I to poukazuje na to, že i v naší obci se nechalo spoustu lidí nachytat na ty nesmysly s imigranty a podobně. Dohromady s názvem tohoto článku to zavání silným sarkasmem, pane redaktore :)

    OdpovědětVymazat
  2. Proti Zemanovi měl být nasazen stejně tvrdý člověk, ukázalo se to i ve volebním výsledku,“ říká europoslanec za ČSSD Jan Keller, známý komentátor deníku Právo.

    OdpovědětVymazat