sobota 3. února 2018

Nálada není tady prý růžová .... Co takhle drát peří?

Vlevo náš tehdejší bubeník
Luboš Herolt Hotový a já
Kdysi dávno, ve svých bigbíťáckých dobách  měla naše prokopovská kapela AROMATIC, o níž se ve své výborné knížce AŽ NA KREV zmiňuje i frontman poměrně slavné současné kapely OCELOT Jindra Heinrich Novotný, v repertoáru dvě až tři písničky, které jsem v nouzi nejvyšší byl nucen zpívat!


Vybral jsem si je sám, byly hlasově nenáročné a i originální interpreti nestáli jako zpěváci  - podobně jako já - za nic. Jednu zpíval tehdejší bubeník Olympiku a jmenovala se Jdou děti jdou a druhá byla z repertoáru mé oblíbené kapely té doby  Beatings a jmenovala se Nálada růžová. Začínala takovou klávesovou "postupkou", kterou jsem v bezesných nocích nadřel, a tak jsme ji na zábavách docela často hrávali. Začínala slovy "Nálada není tady prý růžová....". Naskočila mi nějak na mysl, když jsem v posledních dnech vnímal celkovou náladu a atmosféru v naší společnosti. Nikde žádné známky radosti, nikde žádné juchání ani nadávání. Prostě takové divné bezčasí jaké je i venku.

Koukal jsem na božické weby, taky nic moc. Škola spustila souběžně se současným webem nový web, v němž chybí některé odkazy, na něž jsem byl dosud zvyklý občas zajít. Taky webové stránky Domova Božice jsou prosty aktuálních informací. Něco málo se najde na webu a facebooku obce Božice a na webu a facebooku Mlékárny Klíč.
Před týdnem vrcholila prezidentská volba. A přesto, že zvítězil kandidát, kterého jsem ani nepodporoval, ani nevolil, nikde žádné velké oslavy. Za socialismu se jednomu z tehdejších prezidentů přezdívalo "prezident zapomnění" a některým lidem představoval poražený finalista svým vzezřením právě tohoto nechvalně známého normalizačního nejvyššího státního představitele. A možná nebyli daleko od pravdy .... Shrnuto podtrženo: ani vítěz, ani poražený, nebyli těmi potřebnými kandidáty, kteří by atmosféru v naší zemi pročistili a nastartovali očekávané oživení. Premiér v demisi už začíná mluvit o možnosti předčasných voleb a ve Znojmě bez valného zájmu médií rezignoval tento týden starosta. Zdá se, že to Znojmákům ani moc nevadí ..., pokud to vůbec zaregistrovali.
V pátek ráno jsem na zemi u automatu parkoviště ve Znojmě našel dvě "euro" mince -10 centů a 2 centy - v přepočtu samozřejmě nula nula nic, ale snad pořád platí, že dobrá hospodyňka pro pírko i přes plot skočí! A tak jsme se díky tomuto "oslímu" můstku přenesli včera v podvečer ke kdysi oblíbené činnosti zimních večerů - draní peří! Většina z nás to z dětských let ještě pamatovala, a že to někdy byly úsměvné historky! Jenže: běžte dneska drát peří, když husu ve vsi pomalu nepotkáte! A péřové polštáře a peřiny naše nastupující generace ani nechce. Každý druhý je alergik a taky je pravda to, co říkal včera jeden z nás: Když´s vlezl pod peřinu z husího peří, tak pod ní byla zima jako k...a! :-).
Já bych se však právě o draní peří v Božicích či blízkém okolí přeci jenom rád něco dozvěděl. Pokud máte někdo třeba nějakou fotografii z draní peří, nebo nějaký zajímavý zážitek, klidně mi to pošlete, doneste nebo zavolejte.

A skončím tam, kde jsem začal a náladu tak mám přeci jenom trošku růžovější. Po hitu skupiny Black Sabbath Paranoid, který pravidelně každý den slýchávám v jedné české reklamě, jsem před chvílí zaslechl v reklamě na Prima Cool další hit raných 70. let, a to Immigrant Song skupiny Led Zeppelin.
                  (lan)

Zajímavosti o písni

  • Píseň zazněla ve filmu Thor Ragnarok. (loveTill)
  • Immigrant Song složili Led Zeppelin na Islandu v roce 1970, kde měli tehdy hrát. Po přistání v Reykjavíku jim byl koncert zrušen, ale islandští fanoušci se na koncert těšili, takže několik studentů jim ještě ve stejný den zorganizovalo koncert v univerzitním sále. Toto gesto udělalo na členy kapely takový dojem, že po koncertu začali skládat píseň o tom, že i přes zákaz všichni dosáhli svého jako Vikingové. 

V překladu je to takhle:

Ah, ah
Přicházíme ze země ledu a sněhu
Od půlnočního slunce, kde vyvěrají horké prameny.
Kladivo bohů povede naše lodě k novým zemím
Zpíváme a pláčeme, když bojujeme s hordou:
Valhallo, já přicházím!

Připlujeme pomocí rychlých vesel. 
Naším jediným cílem bude západní pobřeží.

Ah, ah
Přicházíme ze země ledu a sněhu
Od půlnočního slunce, kde vyvěrají horké prameny
Jak jemně mohou tvé zelené louky 
Šeptat legendy o krveprolití
O tom, jak jsme zklidnili válečné časy. 
Jsme tvými nejvyššími pány.

Připlujeme pomocí rychlých vesel.
Naším jediným cílem bude západní pobřeží.

Teď je lepší se zastavit 
A obnovit vše, co bylo zničeno
Klid a důvěra mohou dnes 
Přes veškeré ztráty zvítězit.



Silný ročník 1956 - vlevo kytarista a zpěvák Jarda už nedávno
oslavil 62 narozky, vedle něho Luboš, má je 7.2., já až 1.11.a
vpravo můj spolužák od 1. do 9. třídy Vlasta (*1957), z donucení
basák a jinak výborný zpěvák - dvojník Iana Gillana!  A brácha
Luboše ...



Žádné komentáře:

Okomentovat