neděle 25. února 2018

Schneiderova vila v Zámlýní půjde k zemi? (dopl.26.2.)

Nevím, jak moc je ta zpráva důvěryhodná, ale šeptanda a naše zdroje praví, že Schneiderova vila, později až donedávna vila Holých, prý půjde k zemi. Snad kvůli silně narušené statice.

"Z dostupných informací vím, že vilka v Zámlyní rodiny Holých půjde k zemi. Nový vlastník je nucen ze statických důvodu ji zbourat. Tak jestli ji chcete vyfotit na památku do kroniky, tak neváhejte." Z takové zprávy trošku mrazí. A taková zpráva mi přistála včera v mailu. Ano, ano, je nám po tom h...o, co s tím současný vlastník udělá, jenom je člověku líto, když vidí, co všechno jsme ochotni bez mrknutí oka tolerovat.
Zámlýní je svérázný kout božické místní části České Křídlovice. Vznikalo jako kolonie mlýnských domků pro zemědělské dělníky, kteří pracovali u proslulých křídlovických mlynářů z rodů Schneiderů. A Schneiderové byli do roku 1945, troufnu si říct, nejznámější a asi i nejvýznamnější rod v Božicích a Křídlovicích. Jeden z nich,  Josef Schneider, byl zvoleným poslancem Moravského zemského sněmu za revoluce 1848/1849 a Ing. Franz Schneider modernizoval mlýn Kaplanovými turbínami pod silnicí a nechal na počátku 30. let postavit vilu, o níž se dneska bavíme.
Necitlivá přestavba po roce 1945 sice znehodnotila pseudohistorizující sloh této zajímavé budovy, ale pořád zůstává zcela ojedinělou a výjimečnou stavbou naší obce.  Heslem dne však je: bourat, bourat, bourat .... a tak se doopravdy fakt možná bude bourat. Ještě jednou říkám, že je to jen a jen věc vlastníka objektu, ale přeci jenom....

Po nesmyslné záměrné devastaci bývalého mlýna a jeho odstranění v polovině 60. let, po odstrašující ruině bývalého zájezdního hostince naproti mlýnu, tak padne i poslední zajímavá stavba v této lokalitě.
Nám všem je to samozřejmě jedno... my peníze nemáme .... Jinak jsme si ji mohli koupit...

O mlynářích Schneiderových jsem psal např. v http://probozice.blogspot.cz/2015/08/napady-horkeho-leta-tentokrat-o.html

            (lan)

Možná tato hromádka suti vedle vily vyvolala toto vzrušení...




2 komentáře:

  1. Je to taková divná stavba, jsou tam necitlivé stavební zásahy už z dřívějších dob a v současné podobě mi ani moc architektonicky hodnotná nepřijde, ani se nedivím, že ji chtějí zbourat.

    OdpovědětVymazat
  2. Nikdy mi vila Holých nepřipadala divná, vždy pro nás byla spíš opravdu zajímavá, proti ostatním domům ve vesnici. Nevím, kdo řekl, že není architektonicky hodnotná. Podle mne se někdo mýlí, ale možné je všechno. Kdysi tam za touto vilou bývaly skleníky kam jsme si jezdili pro čerstvou zeleninu, hlavně salát. Ono bourat je nejjednodušší, než něco opravit, nebo postavit nové. Podle mne je jí škoda a dýchala a ještě dýchá svou historii. (me)

    OdpovědětVymazat