pátek 6. července 2018

Před 90 lety zemřel v Božicích prelát Max Mayer

Víte, čím učarovaly Božice a České Křídlovice prelátu Maxi Mayerovi? Nevíte? Tak vězte, že meruňkami, broskvemi a vínem. Pocházel z Kroměříže, jeho matka byla Češka a dodnes žije jeho příbuzenstvo na Slovensku. S Božicemi spojil prelát Max Mayer podstatnou část svého života. Božice a České Křídlovice si zamiloval a to byl nejpodstatnější důvod toho, že si zde v roce 1895 koupil dvojdomek v božické "Dolní ulici", aby sem mohl pravidelně jezdit po svém přeložení v roce 1899 na dovolené a aby zde dožil podzim svého života.



O dům se mu starala jeho neteř Margareta (Markéta) Kleinschmitzová, provdaná za plukovníka von Thavon a později po jeho smrti za dr. Stosiuse, s nímž po roce 1945 odešla do Vídně.
Prelát Max Mayer byl člověk s jasnou vizí, který pro svou milovanou obec Božice zařídil a udělal mnoho dobrého a nadčasového. Ne, nebyl rodákem, ale jeho stopa v božických dějinách je nezapomenutelná a nesmazatelná.
Byl na svou dobu vysoké mohutné postavy (měřil 198 cm!), která budila respekt i důvěru, jak ve vysokých kruzích, tak i mezi drobnými rolníky a řemeslníky v obci. Velmi se zasloužil o stavební ruch v obou našich obcích, ale činný byl i na poli literárním. Po vzniku Československé republiky pobýval v Božicích, každé rodině věnoval dva výtisky svých literárních prací a v Božicích se připravoval i na odchod z tohoto světa. Zemřel zde právě před 90 lety v sobotu 7.7.1928. Na místním hřbitově nechal vybudovat rodinnou hrobku pro sebe a rodinu své neteře. Zde byl ve středu dne 11.7.1928 se všemi poctami pochován (stejně jako v roce 1940 plukovník Richard von Thavon). Jeho pohřeb, to byla velká událost našeho regionu, jíž se zúčastnily stovky smutečních hostů v čele s hrušovanským hrabětem dr. Khuenem-Belassym. Je ctí vedení naší obce, že se v roce 2017 zasadilo o zhotovení voskové repliky původního mosazného náhrobku, který byl ukraden v roce 2012.
Na preláta Maxe Mayera, rytíře z Ahrdorffu a Wallersteinu bychom v Božicích neměli nikdy zapomenout. Jenom díky jeho nezměrné aktivitě se zde podařilo postavit nádhernou dominantu obce penzionát Maria Hilf, který od roku 1950 slouží jako domov pro seniory a kterému se v Božicích neřekne jinak než klášter. Prelát Max Mayer se zasloužil o postavení budovy božické pošty a četnické stanice (budovy naproti klášteru) a stál u zrodu Sboru dobrovolných hasičů, kterým poskytl prostor pro první skladiště na farském dvoře. Na zahradě svého domku ("prelátovy vily") vysadil arboretum vzácných dřevin (zničené na počátku 50. let, když zde byla družstevní drůbežárna), ze svých cest do Orientu pořídil nádhernou sbírku zbraní, kterou ve 20. letech prodal a daroval Jihomoravskému muzeu ve Znojmě (je zde k vidění dodnes) a v již zbourané části domu zřídil Domácí kapli obloženou dřevem s kulatými barevnými okny. V roce 1926 byla před jeho domem umístěna a požehnána socha Madony s dítětem. Ta na svou opravu teprve čeká.

Až zase budete poslouchat "zaručené skazky a bajky" o osobnosti preláta Maxe Mayera Ahrdorffa (celým původním jménem Maximiliana Thaddäuse Mayera), vězte, že to byl skromný, odvážný člověk s jasnou vizí a výrazným osobním nasazením. A taky s velkým lidským srdcem. Člověk, který měl rád naši obec a svobodně se rozhodl spojit s ní svůj život.

                                           (lan)

O panu prelátovi Maxi Mayerovi jsem zde psal mockrát. Např.
https://probozice.blogspot.com/2010/12/osobnosti-pred-165-lety-se-narodil.html
https://probozice.blogspot.com/2010/12/historie-jeste-jednou-o-prelatovi-maxu.html
https://probozice.blogspot.com/2012/09/prelat-obeti-zlocinu.html
https://probozice.blogspot.com/2017/07/prelatuv-nahrobek-se-vraci.html
https://probozice.blogspot.com/2016/07/jaky-je-rozdil-mezi-popicemi-u-znojma.html


1 komentář:

  1. Chválím článek o prelátovi, jiných osobností Božice moc nemají.

    OdpovědětVymazat