pondělí 8. října 2018

Božičtí rodáci jsou vidět

Pan František Vlk, rodák z Českých
Křídlovic, při projevu ...
Jedním z nejznámějších božických rodáků, o němž se slyšet a který svou činností šíří slávu naší obce, je pan František Vlk. Patří k silné generaci narozené v naší obci v roce 1946 (on v Českých Křídlovicích) a je pro mě velkou ctí, že jsem se s ním seznámil a že s ním občas spolupracuji.


Malá obec Kostníky na Moravskobudějovicku, kousek od známější Police (hasiči z Police jsou pravidelnými účastníky závodů O pohár starosty SDH Božice) a docela blízko Budkova, kam se z Božic jezdí hodně na houby, si letos v červenci připomněla 120 let místního SDH, ale taky velmi důstojným způsobem oslavila 100 let Československa odhalením pamětní desky 10 padlým občanům obce.
K historii SDH Kostníky i historii bojů na frontách velké války a vzniku naší republiky připravil a přednesl velmi zajímavé informace právě "náš" František Vlk. Můžete si je přečíst na webu obce Kostníky.

To mě zároveň vede k myšlence, jak budou za tři týdny vypadat oslavy 100 let naší republiky v Božicích? Jaký program se chystá? Jaké materiály se připravují? Určitě by se měly týkat božické Kolonie, jejího vzniku, Lip svobody .... Pamatuji, že 50 let republiky v roce 1968 se slavilo velice důstojně, shromážděním občanů a zapálením vater a vysazování Stromů svobody... byly tady už ruské tanky, ale občané si svůj velký svátek nenechali vzít!

V nedávném Božickém zpravodaji 5/2018 nebyla o oslavách žádná zmínka a na webu obce Božice taky nic nevidím...

                          (lan)

Ze slavnosti v obci Kostníky u Mor.Budějovic (možná spíš blíž k Jemnici):




Žádné komentáře:

Okomentovat