neděle 28. října 2018

K historii pomníku padlých u kostela v Českých Křídlovicích (dopl.)

Měli bychom to vědět všichni, ale obávám se, že nevíme. Historie pomníků padlých však odráží historii našeho státu bez ohledu na národnost padlých. Samostatný český (tenkrát československý) stát vznikl v boji. Lépe řečeno v bojích Velké války (1914 -1918), které se později začalo říkat I. světová válka.


Rakousko-uherská monarchie patřila k zemím, které válku vyvolaly, a v jejím závěru patřila tudíž k těm zemím, které za to tvrdě pykaly. Politickým důsledkem byl rozpad Rakouska-Uherska na řadu drobnějších států (říkalo se jim nástupnické státy), které se na poválečných mírových konferencích teprve konstituovaly do nových hranic. O vytváření jihomoravské hranice s Rakouskem píšu v jiném miniseriálu.
Nová republika však vznikla a v průběhu 20. let si boj za svobodu začala připomínat odhalováním pomníků padlých a nezvěstných vojáků, kteří zůstali na bojištích I.světové války. Vojáci pocházející z historických území Čech, Moravy a Slezska bojovali hlavně na ruské frontě, dále pak na francouzské a taky italské. Na pomnících padlých bývali uvedeni jmenovitě.
V Božicích i v Českých Křídlovicích byly takové pomníky odhaleny též.
Dnes se budeme věnovat pomníku padlých v Českých Křídlovicích. Tento pomník totiž stojí na svém místě do dnešních dnů a v neděli 28. října 2018 si zde připomeneme 100. výročí vyhlášení samostatného československého státu. V původní podobě byl pomník padlých odhalen před 95 lety - 3.7.1923 - významnou božickou osobností prelátem Maxem Mayerem. 28.10.2018 zde bude mít hlavní projev starosta obce Karel Hala.

                           (lan)



A takto zde probíhaly oslavy Dne vítězství (osvobození) v roce 1966:


Žádné komentáře:

Okomentovat