čtvrtek 4. října 2018

Na co si dát u voleb pozor. Novinky, změny a možné chyby

Letošní komunální volby přinášejí několik novinek, které by měly zabránit chybám při vyplňování volebních lístků i při sčítání hlasů.


V pátek a v sobotu se tak poprvé aktivují nová pravidla. Počítat hlasy už nebude nikdo sám, volební komisaři (členové volebních komisí)  budou vše muset dělat ve dvojicích, aby se vzájemně střežili a hlídali. Zásadně se při sčítání hlasů budou používat výhradně červená pera, aby nevznikl ani stín pochybností, že někdo jiný než volič dodělával na lístek křížky, či dokonce kroužky! Kroužky se totiž v komunálních volbách vůbec nepoužívají!!! Pouze se křížkuje - velký křížek pro volební stranu, malý křížek před jménem kandidáta.
Velký křížek může být udělán pouze jeden. V Božicích to znamená , že velký křížek můžete udělat před jednou z pěti kandidujících stran. Malý křížek před jménem kandidáta můžete udělat třeba jenom jeden, nejvýše však patnáct. Když jich uděláte šestnáct, je volební lístek neplatný. A neplatný je, když místo křížků budete něco kroužkovat.
Že na volební lístek nesmíte nic napsat je snad každému jasné. Takže buď jeden velký křížek před stranou, nebo kombinace velký křížek před stranou a nějaké malé křížky před jmény, nebo jenom malé křížky před jmény.
Prostě a jednoduše: Volič nesmí namalovat víc křížků, než je mandátů v daném zastupitelstvu. Pokud se přepočítá a udělá byť jediný navíc, celý lístek je neplatný. Proto je nejlepší zaškrtnout jednu stranu velkým křížkem a vůbec nejlepší je, když začnete pěkně zleva...

                                                                 (lan)


Žádné komentáře:

Okomentovat