pondělí 15. října 2018

Přečtěte si: Za dráty

Obětem koncentračních, internační či pracovně nápravných táborů z let 1938 - 1945 je věnována nová publikace Jiřího Padevěta nazvaná prostě Za dráty. Najdeme zde informace a fotografie i takovýchto táborů na Znojemsku.


Vzhledem k tomu, že zde nejsou zachyceny údaje o táborech zajateckých, nenajdeme tam informace, jež se týkají Božic. Zde byly právě takové a již jsem zde o nich několikrát psal.
V knize Za dráty naopak najdeme místa, kde docházelo k ponižování a vyvražďování Židů, Romů, odbojářů a politických odpůrců nacismu. Nám nejbližší pracovně nápravný tábor pro maďarské Židy byl zřízen v červnu 1944 v Mackovicích. A podobné tábory pro maďarské Židy byly zřízeny v červnu 1944 v Kyjovicích a ve Slupi (Čule), v červenci 1944 v Pravicích, Jaroslavicích, Šatově a ve Znojmě a v září 1944 v Hrušovanech n. Jev. Podrobněji se k jednotlivým táborům průběžně vrátím a známé údaje doplním.
Speciální zmínka bude věnována internačnímu táboru ve Svatobořicích, kterým jako dítě prošla bývalá božická občanka paní Božena Rezková, roz. Vitoušová. Místo jejího posledního odpočinku najdeme na božickém hřbitově.

                               (lan)









Žádné komentáře:

Okomentovat