úterý 9. října 2018

Zámek v Dyjákovicích se promění v komunitní dům

Lichtenštejnský zámek v Dyjákovicích
Velice povzbudivá zpráva přichází z nedalekých Dyjákovic. Lichtenštejnský zámek ze 16. století koupila v těchto dnech obec Dyjákovice a má i jasný plán, co s ním chce udělat.


Nezačne opravami a vnitřními úpravami pěkně "od podlahy", ale přesně naopak. Podkroví zchátralé a vybydlené budovy, na níž jsou dodnes patrné stopy 40 let komunistického hospodaření, chce obec Dyjákovice v příštím roce přestavět na osm startovacích bytů pro mladé rodiny s dětmi. V prvním patře pak bude vybudováno deset bytů pro seniory s bezbariérovým přístupem. V přízemí pak vzniknou klubovny pro místní spolky jako třeba žen, rybářů či myslivců.
Dyjákovický starosta Josef Gajdošík chce tímto způsobem ze zámečku vytvořit komunitní dům a na jeho rekonstrukci požádat o státní i krajské dotace. Každopádně se chce vyhnout možnosti, že by na zámečku vznikly sociální byty. Komunitní dům je prostě jiného. Je to místo k bydlení i setkávání občanů.

V Božicích nám taková budova velmi citelně chybí. Přitom velmi vhodné budovy se k tomuto účelu přímo nabízí. Je to budova bývalé pošty nebo české státní menšinové školy u kruhového objezdu. Nápady už v nedávné minulosti nějaké zazněly a byly součástí projektu Boží Božice (viz http://www.bozice.cz/, tak uvidíme.

K dyjákovickému zámku se na webu píše:
Zámek Dyjákovice nechal vybudovat na konci 17. století Karel z Lichtenštejna jako větší měšťanský dům a sloužil jako bydlení vrchnostenského úředníka.
 V r. 1835 byl panský dvůr zrušen a zámek se stal prostým obytným domem. Interiér byl přizpůsoben potřebám bydlení majitele a po roce 1945 adaptován pro potřeby kanceláří a sociálního zázemí statku.
Po roce 1989 byl navrácen původním majitelům, kteří se snaží objekt prodat a od té doby je bez využití prázdný. Její interiéry jsou značně zmodernizovány a v současnosti v dezolátním stavu.
Původně lichtenštejnský zámek Dyjákovice nepatří ani historií ani architekturou k objektům, které by měly běžnému návštěvníkovi mnoho co nabídnout. Jedná se o poměrně prostou budovou.
Je to nezajímavá a turisticky nepříliš atraktivní budova. Na kráse zchátralé stavbě s vybitými okny nepřidává ani přilehlé pole nevzhledných fotovoltaických článků solární elektrárny.
Jak zmiňují ostatní zdroje, tak i naše návštěva tohoto místa potvrdila, že samotná stavba není příliš atraktivní. A když vejdete do zámku, zhrozíte se o to více. Nejen rozbitá skla v oknech, ale všude spousta odpadků a přestavba na kanceláře mu na kráse nepřidala. Asi ve třech místnostech mne zaujaly krásně zdobeně zdobené stropy a klenby ve sklepech. 
Zastihli jsme zde muže ze sousedícího domu a ten si nad stavem zámku jen smutně posteskl. „Zámek dlouho úspěšně fungoval jako hospodářský statek. A když byly doby, kdy tam sídlila knihovna, byla budova zachovalá a udržována.“
S využitím informací ze Znojemského týdne a webů www.mizejicipamatky.cz a http://www.hrady.cz
připravil (lan)










Žádné komentáře:

Okomentovat