čtvrtek 8. srpna 2019

Podaří se obnovit Katzelsdorfský lovecký zámečku u Valtic?

V dobách, kdy byly Božice součástí uměle vytvořeného pohraničního okresu Mikulov (1949 - 1960), jsme s Valticemi udržovali daleko bohatší styky. A když jsme v polovině 50. let vstoupili do okresních fotbalových soutěží, zajížděli jsme i do Valtic.


Okres Mikulov totiž na jedné straně začínal v Hrádku a Božicích a na druhé straně končil právě ve Valticích. Bylo to cílené a účelové "spojenectví pohraničního rohlíku". To aby se nám vznikající "železná opona" lépe hlídala. Všechno, co bylo blízko hraniční čáry, muselo zmizet! Tak zmizela osada Ječmeniště (na jih od osady Hnízdo), ale tak taky zmizel bývalý lovecký Katzelsdorfský zámeček.
Slyším o něm poprvé, ale vůbec mě nepřekvapuje, že se mezi milovníky historie objevuje již poněkolikáté myšlenka na jeho obnovení. Katzelsdorfský zámeček patří do okruhu mnohem známějších skvostů v Lednicko-valtickém areálu a já věřím, že se podaří záslužnou myšlenku nejen uvést do života, ale i dotáhnout do konce.
Už třeba proto, že v čele myšlenky na záchranu, propagaci a snad jednou i úplnou obnovu stojí mladý historik Daniel Lyčka. Má jasnou vizi a je realistou. Je mu jasné, že bez úvodní očisty prostoru a archeologického průzkumu se k viditelným posunům jít nedá.
Jelikož naše služba sídlí v podobném bývalém loveckém zámečku Leopoldsruhe (tak se dodnes zámeček jmenuje) ve Velkém Dvoře u Pohořelic, který naštěstí nezažil ten nejtruchlivější osud Katzelsdorfského zámečku, vím, že částka 50 milionů korun na jeho znovuobnovení stačit nebude. Každopádně jsem snahou Spolku pro obnovení Katzelsdorfského zámečku osloven a nadšen a této myšlence poskytnu podporu. To první, co mě láká, je návštěva tohoto místa. Z mapy není úplně zřejmé, kde jeho zbytky najdu.

                    (lan)







Žádné komentáře:

Okomentovat