středa 15. ledna 2020

Co jinde jde, u nás nejde. Proč? A co retardéry?

Vzpomínáte na anketu v rámci projektu Boží Božice? Plno zajímavých nápadů studentů architektury z brněnského VUT, nad nimiž bdělo zkušené oko předního znojemského architekta Jana Hory bylo prezentováno před dvěma roky v božickém Kině Marta.



Jedním z návrhů byla i významná revitalizace farské zahrady a její otevření návštěvníkům. pozvánka zněla: V úterý 16. února 2018 v 17:00 hodin se v kině Marta v Božicích u Znojma uskuteční veřejná prezentace a vernisáž výstavy sedmi návrhů studentů Ateliéru ORA na Fakultě architektury Vysokého učení technického v Brně. Vstup na studentskou prezentaci i výstavu je zdarma. Všichni jsou srdečně zváni. Výstava studentských návrhů potrvá v Kulturním domě v Božicích od 17. ledna do 2. února 2018.

Všechny prezentace můžete najít na https://marekklic.wixsite.com/bozibozice

Třebaže návrhy neměly ambice být doslova a do písmene realizovány, měly vyvolat zájem, diskuzi....
A teď kontrolní otázka: Co zbylo z návrhů projektu Boži Božice? Ano, máte pravdu, dopadlo to jako vždycky.

To u sousedů v Tasovicích mají jiný tah na branku. Píše o tom dnešní Znojemský deník: Na sklonku uplynulého roku skončily úpravy Farské zahrady v Tasovicích. „Obec na úpravy vynaložila čtyři a půl milionu korun. Z toho byly skoro 2 miliony dotace z EU. Nyní je již park volně přístupný,“ informoval starosta Tasovic Pavel Vašina. Poukázal přitom, že s prvními návštěvníky přišly i nové starosti. „Žádám rodiče, aby svým dětem vysvětlili, že odpadky patří do koše. Do jezírek v zahradě totiž stále někdo vyhazuje plastové lahve a další odpadky,“ upozornil tasovický starosta Vašina. Podrobné znění najdete na webu obce Tasovice.

                                        (lan)


Tasovice - otevřená farská zahrada 2019

Diskuze se nakonec stočila k retardérům Na Posádce. No, zajel jsem si tam, abych je viděl i cítil na vlastní tlumiče - a bohužel je to pěkný drncák! Řidiči už si hledají možnost ušetřit aspoň jedno kolo, tak to objíždějí zelenou plochou! Určitě jim tam teď někdo postaví hráz z cihel nebo kamení nebo vysype fůru nějaké suti! To bude krása!
Retardéry jsou tam dva (cca 50 m od sebe), takže Zdeněk, který na jejich existenci upozornil, musí oprávněně skřípat zuby! Ale třeba se dozvíme pravý důvod jejich instalace.





Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/tasovice-farska-zahrada-oprava.html


Zdroj: https://znojemsky.denik.cz/zpravy_region/tasovice-farska-zahrada-oprava.html

9 komentářů:

  1. Ano, jinde jde cokoliv. U nás je horkou novinkou instalace značek snížení rychlosti na 30km a DVOU!!! zpomalovacích montovaných příčných pruhů v prostoru posádky. Sakra v čemu je to vlastně dobrý!!! K ukáznění pár nevychovaných místních zmetků, prohánějícich po nocích po obci nepřiměřenou rychlostí s vozidly asi bez povinných prohlídek, se kterými si tady nikdo neví rady? Těm je takové opatření opravdu doslova úplně u prdele, jen obtěžuje život a ničí vozidla zbytku normálních slušných lidí. Děkuji s nejvyšší mírou ironie vedení obce za taková řešení, ale tady asi platí, že nedělat nic je snad i lepší, než taková řešení (za vulgariry se omlouvám).
    Bart

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo ono je lepší jezdit v rozpadlých autech co sotva brzdí a podvozek mají jak vyskákanou kozu, než v autě které je upravené a tím pádem logicky v lepším stavu než polovina pleček v obci :D Když někdo jezdí rychle tak hned nemá STK a jejich auta jsou vlastně zbraně co mohou ublížit...

      Vymazat
    2. Ano, auta jsou zbraně které mohou ublížit, přímo dokonce zabít. To je jediná myšlenka ve Vašem komentáři, která je trochu inteligentní. I když s ohledem na celkový komentář byla asi myšlena ironicky, což jenom podtrhuje celkový dojem z autora. Vážně se najde někdo, kdo je schopný omlouvat hrubé překračování rychlosti v obci úpravou auta??? Zeptal bych se, jestli to je myšleno vážně, ale jsme v Božicích a člověka už jen tak něco nepřekvapí.

      Vymazat
  2. Ty retardéry tam opravdu jsou. To si fakt vedení obce dělá srandu

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to nechápu ani já,a bude nás asi vice !Tam kde by to bylo potřeba jako např.ulice od Jednoty ke Kolonii (Mš,bytovky...),kde si z toho opravdu někteří řidiči dělají závodní drahu,tam je to asi bez šance se dočkat nějakých retardérů.Možná až se něco stane,ale to už bude tak trošku pozdě ?!?!Co už....Vlach.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak... od Jednoty ke Kolonii už to závodní dráha je...lidé tam jezdí jako blázni a nikoho to nezajímá, kdyby ano, už by tam dávno retardér byl... asi se opravdu čeká na to, až se něco stane, ale doufám, že až se něco stane, neodnese to dítě, které do školky chodí....situace je tam opravdu vážná....

      Vymazat
    2. plně s Vámi souhlasím. Ale u MŠ je problém i ten široký nájezd těsně u budovy MŠ. Loni jsem vedla děti ze školky,otevřela dveře a těsně kolem budovy se prohnalo auto....v hlavě mě proběhlo,co by se stalo,kdyby v tu chvíli moje děti zrovna vyběhly,jak to měly ve zvyku....

      Vymazat
  4. No, umístit hned dva retardéry do slepé ulice, prakticky na její konec, to je opravdu republikový unikát. Jestliže je chcete někam jinam, stačí sepsat petici, jak to udělali na posádce:-)

    OdpovědětVymazat
  5. Tak už jsou tam po jedné straně u každého retardéru obrovské kameny.

    OdpovědětVymazat