pátek 13. března 2020

Aktuální vzkaz starosty města Znojma občanům

Vážené dámy, vážení pánové, milí spoluobčané,
oslovuji Vás jako starosta našeho města v mimořádné situaci. Je třeba říct, že situace, které nyní jako město, společnost a každý z nás čelíme, je nová a nečekaná, nikdo z nás nic podobného nepamatuje.



Stojí před námi několik zásadních výzev a úkolů:
Usilovat o to, abychom jako instituce – i jako jednotlivci – co nejvíce redukovali možnosti přenosu a šíření nového koronaviru. Vedení města a bezpečnostní rada situaci monitorujeme a snažíme činit preventivní opatření.
Důležitou věcí je, abychom pomáhali tam, kde je to nejvíce třeba. Není potřeba dělat heroické činy, stačí obyčejná lidskost a empatie. Můžeme všichni začít u vlastní rodiny. Buďme v kontaktu s těmi, kdo jsou v tuto chvíli nejzranitelnější, a to s našimi seniory. Pravidelně jim volejme a snažme se jim pomáhat zvládnout současnou obtížnou situaci. Dejme našemu okolí a našim rodinám své schopnosti, znalosti, sílu, ale také svou trpělivost, svůj čas, humor a nadhled.
Buďme odpovědní. Ano, máme právo být kritičtí ke své vládě, starostovi a orgánům státní správy, ale prosím dodržujme jejich pokyny. Každé opatření je vždy kompromis mezi prevencí a snahou co nejméně zasáhnout do chodu společnosti. Uvědomuji si, že mnohé z nás tato opatření zasáhnou materiálně a finančně, ale jejich obcházení není ničí výhra, je to jen nezodpovědnost a bezohlednost.
Pořád jsme v režimu preventivních opatření, které slouží k tomu, abychom co nejvíce snížili riziko nákazy. Prosím přistupujte k tomu tak, není důvod k panice.
Za mě vám mohu slíbit, že město se bude chovat co nejvstřícněji a budeme se snažit maximálně pomoci. Jsem životní optimista a věřím, že i v horších časech se dějí dobré věci. Soustřeďme se prosím na ně, dají nám sílu a vše zvládnout a vím, že dobré časy zase přijdou.
S úctou
Jan Grois

3 komentáře:

  1. Znojmo: Ruší se pořádání následujících akcí:
    Zalesníme spolu Mramotice (4. 4.)
    Znojemské Velikonoce (8. – 12. 4.)
    Znojemský slavíček (14. – 15. 4.)
    Brány památek dokořán (17. – 19. 4.)
    Den Země (24. 4.)
    S ohledem na charakter akce se ruší i Dny partnerských měst (1. – 2. 5.), neboť program je postaven na přítomnosti a kulturních vystoupeních partnerských měst Znojma z Itálie, Rakouska, Německa, Slovenska a Polska.
    Ruší se všechna představení v Městském divadle Znojmo a Listování, koncerty a přednášky v sálech Znojemské Besedy až do 30. dubna.
    Ruší se všechny kulturní akce pro seniory pořádané Znojemskou Besedou v prostorách jednotlivých domovů až do 30. dubna.
    Do odvolání se nebudou pořádat rubínové svatby a vítání občánků. Svatební obřady ani pohřby se neruší, nutné je ale akceptovat omezení počtu 30 lidí, a to včetně personálu.

    OdpovědětVymazat
  2. Starosta Znojma Jan Grois občanům Znojma a Znojemska 16.3.2020: Vzhledem k poslednímu vývoji událostí a novým vládním opatřením pro prevenci koronaviru jsme přes víkend připravili plán, kterým se bude naše město řídit po dobu karantény. Jmenuje se Plán prevence a pomoci. Nařídil jsem úředníkům, aby již také začali chystat opatření, jak po karanténě co nejrychleji obnovit život ve městě. Protože na konci každého tunelu je světlo. Plán poskytneme všem starostům našeho regionu, aby se mohli inspirovat.

    OdpovědětVymazat
  3. Jan Grois - starosta města Znojma, 19.3.2020.,14 min. Dnes vyrážím do ulic s Městskou policií kontrolovat, zda se dodržuje nošení roušek. Budu jezdit každý den, dokud to nevysvětlíme všem.

    OdpovědětVymazat