úterý 17. března 2020

Dobré i špatné zprávy těchto dní

I dnes to kvetlo a
včelky bzučely...
Začnu od těch dobrých a příjemných zpráv. Naše rané meruňky nejen kvetou, ale to důležité je, že se na jejich květech pasou včeličky!!! Druhou dobrou zprávou je zaslaná informace od našeho distributora plynu, že nám vrací přeplatek několika tisíc korun. Bingo!



Třetí dobrá zpráva je, že i v těchto emočně vypjatých dnech nevím o nikom z Božic, kdo by měl zdravotní potíže způsobené pandemií koronaviru.
Opatření české vlády nekomentuji. Snad jenom tolik, že stále "běžíme za vozem", avšak ústy premiéra tvrdíme, že jsme v opatřeních jedničky! To už teda chce pořádnou hroší kůži.

"A co bude s klukama u sloupu?", ptala se starostlivě jedna ze zákaznic našeho marketu. "No, nic, oni nejsou v hospodě, oni můžou pít dál tak, jak jsou zvyklí." A stejně tak pod kostelem v Křídlovicích.

Ti, co zašli na pivo do hostinců, mají do 24. března utrum.



Samozřejmě, že jsou zrušené všechny společenské, kulturní a sportovní akce, odsouvají se začátky soutěží a hlavu v péru mají žáci a studenti a taky jejich rodiče. Protože nikdo netuší, kdy budou mimořádná opatření odvolána, neví nikdo, jak bude dokončen školní rok, jak budou vypadat přijímací zkoušky i maturity a státnice. To jsou věci, které teď vláda neřeší. Jenom ministryně financí oznámila, že poslední vlna EET bude k 1. květnu spuštěná. Jako dárek živnostníkům.

No a doplňuji aktuální informace ze zpráv v 17 hodin dne 14.3.2020:
V první linii jsou prodavačky, průvodčí i lékárníci. Nemají se jak chránit. 
Kromě zdravotníků či hygieniků jsou v těsném kontaktu s potenciálně nakažlivými lidmi prodavačky, lékárníci, řidiči MHD nebo třeba průvodčí. Denně potkají stovky lidí, nemají roušky a musí spoléhat pouze na to, že nemocný na veřejnost nepůjde.

 A další aktualita ze 14.3 ve 20 h:
Slovenští politici předstoupili před prezidentku Zuzanu Čaputovou a měli na obličeji respirátory. A tak se ptám: Má Andrej Babiš a jeho vystupující ministři taky připravené respirátory? A kdy si je nasadí?
                                               (lan)



10 komentářů:

  1. Dnesni celonocni mraz do kveteni neni moc to prave ořechové...-7,6°C...jeste v sest rano...ana 24.3 hlasi sníh...tak nejak to vypada ze je pro letosek s merunkami vymalovano..

    OdpovědětVymazat
  2. No jen si jeden kvet rozriznete žiletkou...pekne hnědý semenik... pokvetou ale pak opadnou...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nóóó, sem zvědav, jak to dopadne. Část květů zhnědla už teď! :-(

      Vymazat
  3. Jestli chceme v Božicích dopadnout jako Uničov, Litovel a dalších 19 obcí na severní Moravě, tak jsme k tomu zdárně nakročili. V chování řady občanů se v pondělí ráno nic nemění!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel tohle je klasická česká povaha. Žádná vláda nám nebude nařizovat co máme a nemáme dělat a až dopadneme jako v Itálii, tak se bude nadávat na vládu a fungování zdravotnictví. Ať už je to nepochopení situace, rebelie nebo pouze důkaz nepříliš vysoké inteligence v populaci, jediným řešením jak zastavit pandemii je opravdu absolutní karanténa, jinak lidi doma na zadku prostě sedět nebudou. Jak taky chcete přesvědčit spoluobčany aby ve skupinkách nepopíjeli u sloupu nebo pod kostelem, když i provozovatel místní hospody otevře "hladové okno" a umožní popíjet svým štamgastům tam? Že si všichni vezmou čerstvé načepované pivo do džbánku a disciplinovaně si jej v tom již krásném jarním počasí půjdou vypít domů? Určitě. Nakonec bych uvedl citaci pana Hamáčka ze včerejší noční tiskové konference vlády. "Přemýšlejte hlavou, někoho nakazíte a on umře". A nebo prostě jenom nebuďte sobečtí ignoranti a na pár týdnů omezte svůj komfort. Dva týdny se to dá zvládnout.

      Vymazat
    2. "Hladové okýnko" už dneska určitě otevřené nebude (do včerejška mohlo být), horší je to srocování (nejen) u sloupu a pod kostelem.... Obávám se, že nikdo neví, kdo by měl nějakým způsobem zakročit. I vládní představitelé to svoje noční poselství nesli v duchu výše řečeného pana Hamáčka. Na některé spoluobčany to prostě nemá žádný dopad, protože oni nic neposlouchají ani nečtou... a hlavně nic poslouchat a číst ani nechtějí!

      Vymazat
  4. Z výzvy Obce Božice: Omezte prosím Vaši účast na místech, kde se shromažďuje více lidí, dodržujte nařízení a doporučení všech institucí. Buďte uvědomělí, pouze sebekázní a přísným dodržování všech pravidel a nařízení můžeme společně účinně bojovat proti šíření této nemoci.

    Děkujeme za Vaše pochopení, odpovědný přístup a trpělivost.

    OdpovědětVymazat
  5. Koloniál je ode dneška 16.3 2020 uzavřen, tudíž i zásilkovna. Kapaňová

    OdpovědětVymazat
  6. Velmi zajímavý rozhovor s Markem Orkem Váchou - viz https://denikn.cz/317190/karantena-je-nejlepsi-vec-na-svete-tahle-krize-zmeni-spolecnost-k-lepsimu-rika-knez-orko-vacha?fbclid=IwAR0WHI32QSyy5fbaaV4f252_pE9SDUGQE5xP3ssPsdEpiOS4FnxwTx2UolY. "Karanténa je nejlepší věc na světě. Tahle krize změní společnost k lepšímu," říká kněz Orko Vácha. "Politici nabádají, ať nepropadáme panice – čímž ji možná trochu tvoří. Co se dříve dělalo, se dnes dělat nemůže. Neděje se žádná děsivá tragédie, alespoň u nás zatím ještě ne, jen je třeba změnit životní rutinu – a to vytržení nemusí být špatné. Kolik máte doma knížek, o kterých jste si říkala „až jednou…“? Tak teď ten čas je."

    OdpovědětVymazat