čtvrtek 12. března 2020

Důležité informace starosty města Znojma. Znojmo zavírá mateřské školy od 16.3.2020 (akt.)

Velice důležité informace zveřejnil dnes na svém FB znojemský starosta Jan Grois. Svým přístupem k informovanosti občanů (nejen Znojma) si zaslouží určitě pochvalu a je příkladem i pro ostatní starosty Znojemska.


Informace Jana Groise, starosty města Znojma:
Dnes brzy ráno jsem se sešel s vedením příspěvkových organizací města Znojma. Rozhodl jsem o zavedení nových preventivních opatření.
S okamžitou platností (tj. od čtvrtka 12. března) do odvolání
- Uzavření všech sportovišť ve správě města (pro kluby i veřejnost).
- Zákaz poskytování a pronájmu tělocvičen základních škol.
- Uzavření Městské knihovny Znojmo.
- Uzavření Znojemského podzemí, Expozice pivovarnictví, radniční věže a Expozice hradebního opevnění.
- Zrušení pravidelných komentovaných prohlídek města, která jsou v nabídce TIC.
- Zákaz výpůjčky a pronájmu Městského divadla a přednáškových, jednacích a konferenčních sálů ve všech budovách ve správě města.
Městský úřad i jeho příspěvkové organizace budou provádět jen nezbytné úkony, tj. nebudou se například půjčovat kostýmy, pronajímat stany, párty stany, pódia apod.
Od pondělí 16. března do odvolání
- Uzavření všech mateřských škol, které zřizuje město
Vzhledem k tomu, ve školkách máme v průměru 26 dětí v jedné třídě a celkově průměrně 170 dětí v celé školce, není tu rozdíl mezi uzavřením mateřské a základní školy, jak ho prezentovalo Ministerstvo zdravotnictví. Již teď pětina dětí chybí, rodiče je většinou cíleně nechali z preventivních důvodů doma. Ověřili jsme také, že opatření typu ošetřování člena rodiny, která zavedla vláda u uzavření škol, bude platit i v případě, že dojde k uzavření mateřských škol na základě rozhodnutí města a ne vlády.

Ještě doplnění z dnešního poledne:
Dnes mě o svých opatřeních v souvislosti s prevencí proti koronaviru informovali zástupci Freeport. Tady přehled informací, které jsem získal od ředitele:
➡️ Zaměstnanci jsou opakovaně instruováni ohledně bezpečného kontaktu s lidmi, mají k dispozici dezinfekční gely a vitamíny na posílení imunity.
➡️ V následujících dnech přibudou i stojany s dezinfekcí pro návštěvníky.
➡️ Freeport je "bezdotykové centrum" - zákazníci se nemusí chytnout jediné kliky, aby šli do obchodu nakupovat nebo třeba na toaletu.
➡️ Probíhá také permanentní kontrola zaměstnanců ze strany PČR, která měří teplotu na hraničních přechodech a předává aktuální informace.
➡️ Centrum zrušilo nejbližší akce a kampaně na rozdávání letáků.
Jen doplňuji, že jakákoliv opatření směrem k obchodním centrům musí vydat stát, nikoliv město.

                         (lan)

1 komentář:

  1. Česko vyhlásilo stav nouze dne 12.3.2020. Hamáček také řekl, že pokud má Česko pokračovat v krizovém režimu, tak musí být aktivován Ústřední krizový štáb, o čemž musí rozhodnout premiér. „Předsedou Ústředního krizového štábu by byl ministr vnitra,“ řekl Hamáček. Babišovi svolání štábu opakovaně navrhl, ale premiér Ústřední krizový štáb stále nesvolal. Šéf ČSSD na otázku, zda hlavní důvod, proč štáb stále nebyl svolán, není to, že by klíčovou osobou byl on a nikoli premiér, odvětil: „Bez komentáře.
    Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/mimoradne-jednani-vlady-opatreni-proti-sireni-koronaviru.A200312_040614_domaci_kop?zdroj=vybava_recombee

    OdpovědětVymazat