pátek 27. března 2020

Mariánský dvůr ve Znojmě a co má společného s Božicemi

Mariánský dvůr ve Znojmě
Znáte ho všichniVinnetou, syn náčelníka Apačů – Mescalerů. Jeho jméno žilo v každém stanu, v každé chatě, u každého táborového ohně. Ne o legendárním náčelníkovi Apačů se dnes bavit nebudeme, ale o jednom legendárním domě na Mariánském náměstí ve Znojmě si něco připomeneme ze stránek Okrašlovacího spolku ve Znojmě. A hned na začátku pokládám otázku: Víte, čím je tento dům spojen s Božicemi?



Starší generace si bude dominantu Mariánského náměstí pamatovat jako ředitelství OÚNZ Znojmo, avšak dům č. 6 má pochopitelně mnohem starší a vznešenější historii. Postavil jej jako svůj činžovní dům známý znojemský stavitel Johann Unger v roce 1898 v podobě neobarokního velkoměstského paláce. Do nejreprezentativnějšího prvního patra domu se ihned nastěhovali velmi vážení nájemníci: baron Otto Seefried na Buttenheimu a z Hanenbachu a jeho choť Alžběta, princezna bavorská, dcera rakouské arcivévodkyně Gisely Habsbursko-Lotrinské. Právě Alžběta coby nejstarší vnučka císaře a krále Františka Josefa I. a císařovny Alžběty "Sisi" na sebe přirozeně poutala u tehdejší znojemské veřejnosti velkou pozornost! Vznešená rodina zde se svými pěti dětmi bydlela až do roku 1906.
Ve středovém výklenku horního patra rizalitu byla vystavena jako domovní znamení krásná terakotová socha Panny Marie s Ježíškem z produkce učitelů a žáků zdejší císařsko-královské Odborné školy keramické. Odtud název "Marienhof = Mariánský dvůr". Před domem pak stávala starší empírová kaple Panny Marie Pomocné, zbořená komunisty v roce 1952 kvůli výstavbě kolosálního pomníku Rudoarmějce. Socha byla z výklenku rizalitu bohužel také odstraněna a nahrazena oknem. V dobách OÚNZ budově vévodila komunistická pěticípá hvězda. Možná by stálo za to současnému majiteli vnuknout myšlenku návratu sochy na původní místo. Originál sochy je deponován v muzeu, bylo by možné zhotovit repliku.




A jaký vztah má Mariánský dvůr k Božicím? Pouze volný - tak jako byla první obyvatelka bytu v 1. patře Mariánského dvora ve Znojmě Alžběta (Alžběta Marie Bavorská) nejstarší vnučkou císaře Františka Josefa I., tak byla jinou vnučkou císaře Františka Josefa I. protektorka (patronka) spodní budovy božického "kláštera" arcivévodkyně Alžběta (Alžběta Marie Rakouská), dcera korunního prince Rudolfa. Takže obě sestřenice měly ke Znojemsku docela dobrý vztah

Psal jsem o tom před dvěma lety - viz https://probozice.blogspot.com/2018/11/k-historii-klastera-maria-hilf-v.html o stavbě božického (křídlovického) kláštera:

Prvotním plánem hlavního iniciátora pozdější stavby bylo vystavět nemocnici. Nakonec byl plán změněn a bylo rozhodnuto o stavbě útulny pro děti a staré lidi. Dne 17. září 1892 byl z iniciativy rytíře Maxe z Mayer-Ahrdorfu zřízen výbor družstva pro její zbudování. Potřebné prostředky na stavbu byly shromažďovány pomocí sbírek a darů dobrodinců. Na podnět faráře bylo zasláno snad na 90 tisíc prosebných dopisů.
 Taktéž vyšla z jeho podnětu v článku Die projectirte Kinderbewahr-Anstalt verbunden mit einen Greisen-Asyle in Gross Grillowitz-Possitz v novinách Znaimer Volksbote dne 10. prosince téhož roku výzva, aby všichni, kdo mohou, přispěli na stavbu opatrovny spojené s azylem pro staré lidi.(176) Znojemský stavitel Karel Vítek zhotovil zdarma plán pro ústavní budovu a obec Křídlovice darovala na stavbu pozemek o výměře pět arů, mezi obcemi Božice a Velké Křídlovice. Se stavbou Ústavu Panny Marie pomocnice se začalo 12. října 1894, a to nejprve částí sloužící jako azyl dětí. Nad ústavem převzala protektorát arcivévodkyně Alžběta, dcera korunního prince Rudolfa, která přispěla na tento účel padesáti zlatými a sám císař František Josef třemi sty zlatými rakouské měny. 

Teď vlastně dobře chápeme, proč byl císaři Františkovi Josefovi I. v Božicích (v části České Křídlovice) postaven pomník. Císař František Josef I. Božice (Křídlovice) znal a daroval jim na stavbu spodní budovy dnešního Domova finance.


Žádné komentáře:

Okomentovat