středa 11. března 2020

Podejte si žádost o byty. Reakce a vysvětlení: Je třeba si podat žádost (akt. 11.3.)

Na webových stránkách obce se objevily dvě výzvy k podání žádostí o obecní byty. V jednom případě se jedná o vestavbu 2+0 nad kulturním domem a ve druhém o garsonku na posádce.


Výzva výzvu k podání žádosti o byt
1. Jedná se o bytovou jednotku nacházející se v III. NP domu č.p. 380 (vestavba budovy obecního úřadu). Nemovitost je zapsaná na listu vlastnictví č. 10001 pro obec Božice a kat. území Božice. 2. Bytová jednotka označená č. 458/5 (místnost s kuchyňským koutem, pokoj, koupelna, předsíň). Celková podlahová plocha bytové jednotky je 64,63 m2 . 3. Nájemní smlouva bude uzavřena na období jednoho roku od podpisu smlouvy. 4. Cena základního měsíčního nájemného je 2.152,15 Kč bez nájemného za vybavení bytu a služeb (vodné, stočné, dodávka tepla a teplé vody, .... ) 5. Požadavky: 5.1. peněžní jistota ve výši tří násobku měsíčního nájmu. 6. Žádost musí být podána na předepsaném formuláři – viz. příloha. Žádosti k této bytové jednotce budou přijímány do 23. března 2020 do 11:00 na Obecním úřadě v Božicích.

Výzva k podání žádosti o byt
1. Jedná se o bytovou jednotku nacházející se v I. NP domu č.p. 450 („byty na posádce“). Nemovitost je zapsaná na listu vlastnictví č. 10001 pro obec Božice a kat. území České Křídlovice. 2. Bytová jednotka označená č. 3 – obytná místnost s kuchyňským koutem a příslušenstvím. Celková podlahová plocha bytové jednotky je 30,58 m2 . 3. Nájemní smlouva bude uzavřena na období jednoho roku od podpisu smlouvy. 4. Cena základního měsíčního nájemného je 852,90 Kč bez nájemného za vybavení bytu a služeb (vodné, stočné, elektřina, topení, .... ) 5. Požadavky: 5.1. peněžní jistota ve výši tří násobku měsíčního nájmu. 6. Žádost musí být podána na předepsaném formuláři – viz. příloha. Žádosti k této bytové jednotce budou přijímány do 23. března 2020 do 11:00 na Obecním úřadě v Božicích.

Více na https://www.bozice.cz/aktualne-top

Publikováno 6.3.2020. K 11.3.2020 tento příspěvek četlo 620 návštěvníků blogu https://probozice.blogspot.com/2020/03/podejte-si-zadost-o-byty.html.

Na FB božického místostarosty Jiřího Čady je podáno vysvětlení k tomuto tématu. Lépe řečeno k anonymním diskuzním příspěvkům na tomto blogu. Tak předávám, jak jsem našel:

FB J.Č.: Dnes mě opět nadzvedla diskuze anonymních diskutérů na webu Probožice, která se týká přidělování nájemních bytů. Váhal jsem, jestli se vyjádřit přímo tam, ale nakonec jsem to zavrhl – nemíním něco vysvětlovat někomu, kdo se „hrdinně“ pod svůj názor ani nepodepíše. Tak tedy svoje vyjádření sdílím tady a třeba se to k těm „ublíženým“ osobám taky dostane (nečekám, že mi tady taky odpoví).
V minulosti probíhalo přidělování bytů tak, že podané žádosti byly shromažďovány a v případě uvolnění bytu se z těchto žádostí vybíral nájemník. To se ale bohužel neosvědčilo. Řada žádostí již v té době nebyla aktuální anebo žadateli nevyhovoval byt, který byl zrovna k dispozici. Mimochodem i v té době byla rada kritizována za to, komu byl byt přidělený.
Přistoupili jsme tedy ke změně - v případě uvolnění bytu je na webových stránkách obce zveřejněna výzva k podání nabídek, ve které jsou uvedeny veškeré potřebné údaje o konkrétním volném bytě (dispozice, velikost v m2, výše nájmu atd.). Žadatel již tedy neprojevuje zájem o „nějaký“ byt, ale o byt konkrétní. Po uplynutí 14 dní od zveřejnění nabídky jsou příchozí žádosti projednávány na zasedání Rady obce. Z těchto žádostí jsou vyřazeni ti žadatelé, kteří mají vůči obci nějaký finanční závazek (dluh na nájemném, odpadu apod.). Při posuzování zbylých žádostí jsou brány v úvahu další dvě základní kritéria – přednost má žadatel s trvalým pobytem v Božicích a upřednostňovány jsou rodiny s dítětem/dětmi.
Jak už jsem výše zmínil přidělováním bytů se zabývá Rada obce o počtu pěti členů, k přidělování přistupujeme zodpovědně a vybíráme spravedlivě dle našeho uvážení nejvhodnějšího žadatele. Věřte mi, že to není jednoduchý úkol a pokud máte někdo návrh, jak ještě tento systém změnit, tak ho rád uvítám. K dovětku, že byt nedostanete, pokud nejste fotbalista, hasič, nebo vinař se snad ani nemá cenu vyjadřovat. Dotyčný asi zapomněl na to, že žijeme na vesnici, která má 1500 obyvatel a je velmi pravděpodobné, že se každý s každým nějakým způsobem zná.

Na to byly dvě reakce:

Tu první poslala nedávná starostka Miroslavi Eliška Nohavicová. Píše: Nájmy bytů jsou evergreen, zavedli jsme podobný systém, dokonce bodovací, trvalý pobyt, nezaopatřené děti, výše nájmu - nabídky hodnotí bytová komise, ta doporučuje dvě jména a z těch vybírá rada - vždy jsme to dělali konzistentně podle stejných kritérií. Výsledek? Byty jsem prý přihrávala jen svým kamoškám... 

Další vznesla bývalá božická občanka Jitka Kašpárková. Přetiskuji i s odpovědí: Divné mi přijde dávat nabídku volných bytů na fb..Syn to také zkoušel,vše vyplnil a dal na obecní úřad...no bohužel není momentálně občan s trvalým bydlištěm v Božicíchptám se.. počítá se ještě stále s jeho žádostí??? 
Odpověď J. Č.: Výzva k podání nabídka nebyla zveřejněna na fb, ale na oficiálních webových stránkách obce Božice a na klasické úřední desce. Ano, jak jsem psal ve svém příspěvku - je třeba si podat žádost.
                       
                                                                         (lan)

6 komentářů:

  1. Na co taková (šaškarna) když už je beztak rozhodnuto kdo tam půjde :)

    OdpovědětVymazat
  2. Musím jen souhlasit.Pokud nejste hasič,fotbalista nebo vinař tak je to bez šance.Je tu spousta mladých lidí i s dětmi a
    tím pádem mají smůlu.Stačí se podívat na tak zvané Pastelky.Co vím jsou tam snad tři byty prázdné a obec je nenabídne jen proto že si je bývalí majitelé drží ikdyž jsou prázdné.Proč???Pokud se odstěhovali tak by měli být poskytnuty dalším zájemcům.Byty si zatím neodkoupili tak proč je drží?A co nato obec-- hlavně laksnost pana starosty.Dokud platí tak ať si je drží.To mi přijde postavené na hlavu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče celkově přidělování bytů je vše postavené na hlavu. Fraška:) třeba Budem teď překvapení co se týče bytu 2+0

      Vymazat
  3. Tak nám to pan místostarosta detailně vysvětlil...
    A přitom stačila jen jedna jeho věta, cituji
    " vybíráme spravedlivě dle našeho uvážení nejvhodnějšího žadatele."
    konec citace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chytat za slovíčka umíte opravdu výborně, je to krásně vytržené z kontextu. Uznávám ale, že jsem měl zvolit jinou formulaci. JČ

      Vymazat
    2. Ano.. Dostačující pro někoho citace:)

      Vymazat