úterý 31. března 2020

Pohled na božickou faru se otevřel a zkrásněl (akt.1.4.)

31.3.2020 se nám odkryl úchvatný
 pohled na křídlovickou faru, náhrobek
 ve zdi a původní vjezd do farského
 dvora
Včera odpoledne a dnes dopoledne se kolem božické fary v Českých Křídlovicích intenzivně pracovalo. Ořezávala se a následně kácela stará lípa blízko farské zdi. Otevřel se nám tím nádherný pohled na tuto evidovanou kulturní  památku.

Kromě samotné opravované fary stojí za povšimnutí náhrobek jednoho z křídlovických farářů z dob, kdy se kolem fary a kostela ještě pohřbívalo. Byl jím loucký premonstrát Paul Priegl. A taky vjezd do dvora. Společně s hospodářskou budovou jsou tak součástí této kulturní památky. U vjezdu stojí za povšimnutí, jak se za posledních 100 let změnil terén kolem fary. Těmito dřevěnými vraty by dneska hasiči asi pro svou techniku nevjeli...


Náhrobek faráře P. Priegla, louckého
premonstráta a křídlovického faráře
v letech 1772 - 1801

Takový pohled na křídlovickou faru se nám nabízel třeba 11.2.
2017 (to jsem fotil) do dneška, tj. do 31.3.2020


Při kácení lípy včera a dneska lítaly nejen třísky, ale taky se podařilo strhnout elektrickou přípojku do fary. Vše však bylo promptně opraveno šikovným panem elektrikářem, takže kdo neví, ani nic nepozná.

Ještě pár slov k této kulturní památce:

Ministerstvo kultury vyhlásilo kulturní památkou faru v Božicích na Znojemsku. Objekt je staticky narušený, přesto má památkovou hodnotu, jak vyplývá z rozhodnutí ministerstva. O zařazení barokní fary mezi kulturní památky žádala římskokatolická církev. Tolik zpráva ČTK vydaná 27.1.2017 a publikovaná mj. na portálu 
http://www.archiweb.cz.

Fara, která je využívána jen příležitostně, sousedí s kostelem sv. Petra a Pavla, jenž byl vysvěcen už v roce 1225. Fara je ale barokní a pochází z konce 17. století. Podle památkářů se v obdivuhodném autentickém stavu zachovala nejen původní dispozice interiéru fary, ale i cenné klenby, kamenná dlažba nebo 
konstrukce krovu
Ten byl v době vyhlášení ve špatném stavu a provizorně zpevněný ocelovými lany. Církev ale objekt postupně opravuje. V letech 2018 a 2019 byly opraveny všechny komíny, zpevněny a vyměněny krovy a položeny nové tašky na střeše. Opravuje se i fasáda a probíhají i práce v interiéru. Odborníci vedli spory o to, zda spolu s farou vyhlásit památkou i některé navazující objekty, které se rozpadají. Nakonec zvítězil názor, že je to potřeba. Památkou je tak i hospodářské stavení u fary, vjezd do dvora nebo torzo kamenného náhrobku na zdi.
Když byl v Křídlovicích a Božicích založen v roce 1891 sbor dobrovolných hasičů, byla veškerá hasičská technika (dřevěná skříňová stříkačka a hasební prostředky) uložená do kůlny farního dvora v Křídlovicích a zde byla následující tři roky, než byla v roce 1894 postavena hasičská zbrojnice (dnes obecní sklad vedle kláštera). Vjezd do dvora stále existuje a byl též zařazen mezi kulturní památky.
Kolem kostela a fary byl do roku 1821 hřbitov. Kosterní pozůstatky se zde běžně nacházejí při jakýchkoliv zemních pracích, nejvzácnější památkou pak je torzo náhrobku na farské zdi louckého premonstráta a v letech 1772 - 1801 i křídlovického faráře Pavla Priegla. 


O křídlovické, dnes božické, faře jsem psal na tomto blogu 1.11.2009 - viz http://www.probozice.wz.cz/index.php?menu=011120091 a 11.2.2017 - viz http://probozice.blogspot.com/2017/02/barokni-fara-v-bozicich-ceskych.html


K osobnosti pana faráře P. Priegla mi poskytl cenné informace dr. Jiří Kacetl:
Podle Wolného Topografie se tedy jedná o Paula Priegla – zápis jména zejména v 18. století často kolísal, záleželo na písaři. Narodil se v rakouských Kravařích (Schöngrabern) u Hollabrunnu, na křídlovickou faru byl uveden v roce 1772 jako poslední premonstrát před zrušením louckého kláštera a jeho patronátu pro Křídlovice (roku 1784). R. 1776 získal papežské breve na odpustky o svátku sv. Petra a Pavla, roku 1777 pak další odpustky o svátku sv. Josefa a Anny. R. 1786 získal pro „chudý kostel“ 500 zlatých z pozůstalosti bučovického faráře Gregora Schillera. Zemřel 24. 10. 1801. Jeho nástupcem byl ještě jeden loucký premonstrát, v té době už bývalý, Franz Thomas, rodák z Nesachleb. Zemřel však již 28. 1. 1803.

                                                                           Ladislav Nevrkla

Žádné komentáře:

Okomentovat