sobota 27. června 2020

Co dědové "zvorali", musí vnuci napravit. Kdo pole nezmenší, přijde o dotace (akt.28.6.)

Obnova polní cesty k lesíku u
Teras. Zdroj FB Obce Božice
Pozorní čtenáři božických médií si jistě všimli chvályhodné snahy božické radnice (ve fotoreportáži místostarosty Jiřího Čady), i farmáře Marka Klíče (rovněž jeho facebooky) "rozbít" obrovné lány osázené jednou plodinou, pole zmenšit a rozčlenit.

To, co bylo na počátku 50. let podle sovětského vzoru dáváno jako příklad moderního zemědělství, je dnes mrtvé, naprosto odvržené a nejraději by to bylo zapomenuto. Normalizační vytváření velkých "honů" ještě dokonalo nesprávné a škodlivé scelování půd z padesátých let, hlavně v podobě rozoraných mezí, likvidací polních cest, alejí, remízků, skalek, ovocných sadů, sádků a vinohrádků, luk a bažin, drenážováním a odvodem životadárné vody z krajiny....

Na polích farmáře Marka Klíče vidíme, jak bude vypadat zemědělská krajina blízké budoucnosti. Podobně to vypadá na polích Farmy Božice společnosti Hortim a věřím, že i na polích dalších božických zemědělců. Monokultury kukuřice a řepky musí z naší krajiny zmizet!

Obec Božice obnovila jednu polní cestu Na rybníku pod Terasami, Marek Klíč má rozčleněná pole pásy jiných plodin a i on už obnovil jednu polní cestu, kolem které bude vysázená alej ovocných (!!!) stromů. To je něco neskutečně záslužného a chvályhodného.

I ostatní zemědělci budou nuceni změnit svoje navyklé způsoby hospodaření. Jak ve čtvrtek uvedly Babišovy Lidové noviny: Kdo nezmenší pole, přijde o dotace. Tudy vede správná cesta.
V Lidovkách se píše:
Opatření, které „rozbije“ jednolitá česká pole, je součástí nařízení vlády, které stanovuje, jak správně hospodařit. Zemědělci je musí dodržovat, pokud chtějí pobírat dotace, ať už přímé platby na plochu, nebo dotace z programu na rozvoj venkova. Finanční příspěvky jsou přitom pro zemědělce, kteří obhospodařují velkou plochu půdy, naprosto stěžejní. Bez nich by většina zkrachovala.

Co naši předci (mnohdy v dobré víře) "zvorali" (rozorali), musí jejich dnešní pokračovatelé napravit a zachránit tak naši krajinu.

                                            (lan)

Na FB hnutí STAN reportáž z Božic:


2 komentáře:

  1. "V obci Božice se nám podařilo obnovit krátkou polní cestu vedoucí k místu, zvaném "U teras". V minulosti zde byly ovocné sady a ještě dnes zde najdeme staré meruňky a švestky. Podél této "nové" cesty jsme vysadili ovocné stromy - především hrušně a jeřabiny. O obnově dalších polních cest jednáme," říká náš místostarosta Jiří Čada na FB. A tím s opatřeními k zadržování vody v krajině nekončí: "Již předešlé vedení obce vybudovalo v těsném sousedství obce soustavu mokřadních jezírek, která má rozlohu téměř 9 hektarů. ... Na mokřad navazují pozemky o rozloze cca 5 ha, které nejsou vhodné k zemědělské činnosti, v současné době zvažujeme rozšíření mokřadů o tuto plochu." Více o opatřeních hnutí STAN proti suchu 👉 www.stanprotisuchu.cz

    OdpovědětVymazat
  2. Josef Suchánek má rád Olomoucký kraj! A jako lídr společné kandidátky "Piráti a Starostové" v Olomouckém kraji s obavami sleduje vývoj sucha v poslední letech: "Zemědělství, lesnictví a působení člověka výrazným způsobem zhoršují následky sucha a v této věci bude potřeba také něco udělat. Budování remízků, budování mokřadů, zasazování alejí, stromů, práci s řekou. Šetrnější zemědělství a šetrnější lesnictví jsou cesty, které boji se suchem mohou pomoct."

    OdpovědětVymazat