pátek 26. června 2020

Na Noci kostelů v Hostěradicích

Přednáška Mgr. J. Dvořáka v kostele
sv. Kunhuty v Hostěradicích v pátek
12. června
Letošní Noc kostelů byla v důsledku známých omezení v době koronavirové prostší a skromnější. Taky se do ní zapojilo méně farností. Hostěradický farář Mgr. Josef Dvořák patřil mezi ty aktivní a přednáškami v kostele sv. Kunhuty v Hostěradicích a v  kostele Povýšení svatého Kříže v Trstěnicích v pátek 12. června přiblížil návštěvníkům svoje zážitky z národní pouti do svaté země.


Přednášku o památkách v Istanbulu (Cařihradě) a Římě (včetně Lateránu) pojal jako osobitý komentář k promítaným snímkům, jež při této pouti sám pořídil.
Vlastní kostel sv. Kunhuty je hodně netypický, takže už jenom jeho prohlídka stojí za návštěvu. A tak jediné, co letos nebylo součástí Noci kostelů, byl výstup na ochoz a prohlídka Hostěradic a okolí z této rozhledny. Prý až zase v příštím roce, slíbil mi pan farář Dvořák.

Z webu http://www.farnost-hosteradice.cz/ jsem vybral základní informace o kostele sv. Kunhuty, které bychom mohli vědět.

První písemné zmínky o Hostěradicích spadají na konec 12. století, kdy obec patří pod správu louckého kláštera. V roce 1237 dostal část obce Řád německých rytířů od krále Václava I. V průběhu 12. a 13. století byl postaven kostel, špitál a řádová komenda (fara a obydlí). Němečtí rytíři působili v obci jako faráři až do roku 1486, kdy z obce odešli mj. v důsledku porážky řádu v bitvě u Grunwaldu (1410).
Na přelomu 15. a 16. století byl kostel přestavěn v gotickém slohu a byla rozšířena fara. V 17. století kostel dvakrát vyhořel.
V 18. století byl na náměstí postaven Mariánský sloup a v přilehlých Míšovicích kaple Nanebevzetí Panny Marie.
Poslední velkou rekonstrukcí prošel kostel v 70. a 80. letech 20. století.

Kostel je zasvěcen svaté Kunhutě. Narodila se kolem roku 978 a po dosažení dospělosti si ji vzal za manželku Jindřich Bavorský. Ten byl později korunován německým císařem a roku 1014 císařem tehdejší Svaté říše římské.
Manželství sv. Kunhuty bylo bezdětné, proto s manželem uzavřeli slib čistoty a svůj život vedli především ke křesťanské dokonalosti.
Po smrti Jindřicha v roce 1024 odešla Kunhuta do kláštera v Kaufungen, který sama založila. Vzdala se císařských hodností a zůstala v tomto benediktinském klášteře až do své smrti (1033 nebo 1039). Pochována je vedle svého manžela v bamberské katedrále.

              (lan)











Žádné komentáře:

Okomentovat