středa 17. června 2020

Stalo se před rokem: Smrad nad Božicemi! Letos zas!!!

Toto jsme psali 28.6.2019....
Při včerejším listováním v archivu ProBožice jsem narazil i na článek Blíží se další vlna zápachu z kukuřičných polí. Jak kdybych to přivolal, protože od dnešního časného rána jsou Božice zahaleny zápachem, smradem, nepříjemným ovzduším.... Zkrátka někdo se zase vyřádil na polích, aniž by to dal občanům vědět. V tom je jeden z těch hlavních problémů!


Já ráno odjel do Znojma v doprovodu nelibé vůně a před 16. hodinou jsem se domů vrátil do ještě smrdutějšího vzduchu. Ten totiž stačil prolézt i do bytu! Všichni chápeme, že nějaké přihnojování je nezbytně nutné, ale bylo by přinejmenším slušné a ohleduplné vůči občanům Božic, kdyby jim někdo dal informaci, že se tato akce na konkrétní datum chystá. Ale jak už to tady bývá obvyklé, nikdo nic neví.... a občan už to nějak vsákne!!! Co bychom se obtěžovali někoho informovat!!!

P.S. Vloni jsem k tomu napsal:
Nikdo nevíme, jak se má správně postupovat při hnojení zelené kukuřice. Víme jenom tolik, že by se speciální kejda měla co nejrychleji zapravovat do země, aby výsledný pachový efekt byl co nejrychleji odstraněn.

Námitka, že přece žijeme na vesnici a něco z vůní pole musíme přece vydržet, moc neobstojí. Zvlášť v těchto extrémně teplých a často dusných dnech. Nějaká oznamovací povinnost tady určitě taky je a prostá lidská ohleduplnost snad ještě úplně nevymizela.
Rok se sešel s rokem - a změna v chování zemědělských firem vůbec žádná. Koronavirus nic nezměnil!!! Tak si aspoň zazpívejte: Zhluboka dýchat, zhluboka dýchat, vypnout prsa, břicho zastrčit...
       (lan)

8 komentářů:

  1. Je to odporný hnus. Nadavuje se člověku. Větrat se nemůže.. Ráno ve 4 rychle pozavirat okna.katastrofa a s tím že jsme na vesnici to nemá co společného.. Toto musí vadit každému normálnímu člověku

    OdpovědětVymazat
  2. Při hnojení jakéhokoliv porostu se hnojivo do půdy nezapravuje, protože by se zlikvidoval i porost (výjimkou jsou aplikace při plečkování, kde lze přihnojovat tzv. pod patu).
    V případě hnojení kejdou na pole bez porostu se zapraví do země do 24h po aplikaci.
    Oznamovací povinnost ze zákona o hnojivech není žádná. Pouze vedení evidence o aplikaci.
    Marek Klíč

    OdpovědětVymazat
  3. Zavolat životni za prekroceni prahu snesitelnosti zápachu...
    A pri te prilezitosti zkontrolovat p. Radovi uloziste kejdy a digestatu...
    Tak sup sup komu vadi at nahlasi...MU Znojmo sekce životni....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem jinde psal, že udávání je odporné! A neomluvitelné!! To raději snesu nějaký den nelibý zápach a budu doufat, že ten, kdo nebere ohled na jiné, se snad časem dovtípí a umoudří a třeba příští rok nechá obecním rozhlasem (ale jiným než je ten současný neslyšitelný v Božicích) vyhlásit např. v pondělí, že v úterý bude provedeno hnojení kukuřice! Třeba ....

      Vymazat
    2. Nevím jak podle Vás funguje kontrola ze životního prostředí, ale z mých zkušeností při nich fungují známosti a univerzální forma komunikace v podobě bankovek. Až jako poslední bude úředníka zajímat nějaký smrad ve vesnici.

      Vymazat
  4. Udávat nikdy.

    jen nechápu co má za smysl něco takového oznamovat, nebo hlásit v rozhlase. To jako když se to vyhlásí tak se na dva dny odstěhujeme, nebo si nasadíme masky???
    Mám dojem, že se tady zase řeší nesmysly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No,pořád lepší vědět a nechat zavřená okna,než být ráno nemile překvapen. Ale máte pravdu,že je to svým způsobem malichernost a nějak to přežijeme. Jsou kolem nás horší věci k řešení.

      Vymazat
  5. Udávání opravdu není hodno civilizovaného člověka. Ale stejně není hodno ani terorizování množství občanů střediskové obce vedlejšími produkty svého podnikání. Puchem počínaje a marastem na silnicích konče! Takže pokud si na misku vah dám tyto dva argumenty, nemělo by asi terorizování mít šanci na převážení na svou stranu.
    Tato firma a její předchůdkyně ale trápí svoje spoluobčany dlouhodobě, snad si ani největší optimista nemůže myslet nic o jejím dovtípení a umoudření! Asi bych jeho optimismus musel přejmenovat na méně lichotivé označení.
    Čekáme na situaci, kdy někomu prdne v kuli a uchýlí se k násilí? (popravdě k tomu někdy v souvislosti s touto firmou nemívám až tak daleko)
    Bart

    OdpovědětVymazat