středa 8. července 2020

Tvrdý souboj o místo senátora na Znojemsku

Velmi tvrdý souboj se dá letos očekávat v senátním klání na Znojemsku. Vzhledem k tomu, že voliči dávají dlouhodobě najevo svůj nezájem o senátní volby, bude záležet především na tom, jaké procento přijde a podpoří jednoho z šestice známých kandidátů. Favorité jsou dva: Jan Grois (starosta Znojma) a Tomáš Třetina (starosta Mor. Krumlova).


Paradoxem je kandidatura tria z okraje politického spektra: za Klausovu Trikoloru kandiduje bývalý ředitel TV Nova Vladimír Železný, za Okamurovu SPD bývalá předsedkyně školských odborů Růžena Šalamonová a za komunisty vyhořelý poslanec z Hrotovic Pavel Kováčik. Velmi podivně pak působí nasazení nového ředitele znojemské nemocnice Martina Pavlíka v barvách Babišova hnutí ANO 2011. Buď přišel do Znojma vážně dělat ředitele nemocnice, nebo sem byl dosazen Andrejem Babišem, aby vystartoval do vysoké politiky. Jsou to někdy smutné konce ambiciózních lékařů. Tak trochu současnost připomíná 90.léta, kdy se každý druhý doktor přitulil k tehdejšímu vládnoucímu hegemonovi Klausově ODS.

Jak jsem naznačil výše, smysl dává kandidatura dvojice starostů největších měst Znojemska. Zkušenosti a široká podpora hovoří pro krumlovského Tomáše Třetinu, tah na branku se ve své krátké politické kariéře pokusí zúročit znojemský Jan Grois. V jeho případě si myslím, že mohl s kandidaturou počkat až za šest let. Byl by jasným favoritem.

              (lan)

Jsem zvědav, kolik kandidátů se podívá mezi nás voliče v Božicích. Před šesti lety to tady objel kandidát ODS Karel Podzimek. A kdysi před léty s námi v křídlovické i božické hospodě zasedl Vladimír Železný. V té křídlovické už s námi bohužel nezasedne nikdo ze současných kandidátů ...

Znojmo 
  • Jan Grois – starosta Znojma (ČSSD) 
  • Pavel Kováčik – poslanec (KSČM) 
  • Martin Pavlík – ředitel Nemocnice Znojmo (ANO) 
  • Tomáš Třetina – starosta Moravského Krumlova (TOP 09, ODS, STAN, KDU-ČSL) 
  • Vladimír Železný – exředitel televize Nova (Trikolóra) 

2 komentáře:

  1. V přehledu na idnes.cz chybí kandidátka SPD R. Šalamonová. Proč asi? A za druhé: Kandidáti letos kontaktní kampaň dělat nebudou, není na to ani čas, ani peníze, ani nálada. A bývalý znojemský senátor Vladimír Železný se prý nechal slyšet, že už je starý na to, aby objížděl jednotlivé obce jako tenkrát! :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Neméně významné je i to, že sociální demokracie hned v šesti senátních obvodech (a to v docela zajímavých na Zlínsku, Děčínsku, Trutnovsku, Znojemsku a v obvodech Brno-město a Hradec Králové) nepostaví svého kandidáta. V tak velké míře je to poprvé.

    OdpovědětVymazat