středa 5. srpna 2020

Chráněný biopás v Božicích?

"Území nikoho"?
Všichni nepochybně se zájmem sledujeme snahu ekologů změnit strukturu pěstování plodin, způsob obdělávání polí i sečení travních porostů. Snaha jistě chvályhodná.


Zdá se, že takový pokusný ekologický pás najdeme nejen na božických polích, ale i uvnitř obce. Jak jinak si vysvětlit způsob sečení/nesečení úzkého obecního travnatého pruhu před Pastelkami? Možná tam rostou nějaké vzácné rostliny, keře nebo dřeviny. Možná tam žijí vzácní brouci, poletují krásní motýli nebo zde žije zde několik druhů slimáků... Nevím. Každopádně zůstává tento proužek vzrostlých travin stranou zájmu obecního pokosu.

                                 (lan)

Jo, toto je jiná písnička. A je to taky z Božic§ :-)

7 komentářů:

  1. Neplánovaný "chráněný biopás" už v pátek ráno padl. Hned to tady vypadá jinak.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jak jinak když se to někomu nelíbí.. Hlavně že hlavní úseky jsou posekané:)

      Vymazat
  2. To přece není o líbí/nelíbí....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V božicích je to věc názoru. Každý jen čeká až obec poseče obecní.obec udělá. Běda jak ne! To samé v zimě když je náledí nebo napadne sníh. Udělám si svoje a nazdar. Dřív to tak nebylo. Doba je zlá, závistivá. Dospělí se chovají jak malí užalovaný děcka

      Vymazat
    2. Už dopředu jsem počítal přesně s takovými názory. :-( Kolem svého si snad sečeme bez mluvení i obecní pozemky. Tady se jedná o pozemek "nikoho", který nemá žádného souseda a je pravidelně opomíjen, i když se nachází uprostřed obce. A jinak k tomu už dost, je to zbytečná malichernost. Spíš by jistě stálo za úvahu,jestli by obec neměla pořídit robotickou sekačku. Těch rozlehlých ploch tady máme až do aleluja, ale zaměstnanců obce, kteří mají sečení na starosti už asi nikdy nebude tolik jako před léty. O sněhu ani není třeba mluvit. Kdy jsme ho tady naposled viděli? A náledí na cestách a chodnících? Snad každý si udržuje kolem svého, ale tady je třeba, aby byla udržovaná celá souvislá plocha. Nemá moc smysl odhrnout a posypat kousek u domu, když dál je opět ono "území nikoho". Právě tam dochází k úrazům. Tak nebuďme ješitní za každé slovo a ti, co mají zodpovědnost, ať ji uplatňují. Nic víc.

      Vymazat
  3. Když už tak.... malÁ užalovanÁ děcka...
    ��

    OdpovědětVymazat
  4. Mezi námi děvčaty, ten biopas není tak špatný nápad.:)

    OdpovědětVymazat