čtvrtek 13. srpna 2020

Proměny jedné křídlovické ulice

Poznáte první dům zprava?
 Jak se během 80 let proměnila jedna božická (křídlovická) ulice dokumentuje tato fotografie. Jestli je to radostný nebo smutný pohled, posuďte sami. Mám trošku problém určit, co to je za dům první vpravo, tj. ten nejbližší.




Podle mého názoru je nahoře vedle vrat dřevěný štít, což by dokládalo, že se jedná o dům, který prakticky nikdo v Božicích nepamatuje. Byl na konci války zasažen při sovětském bombardování Božic, poškozen a zbourán. Dnes je součástí parcely domu Kašíkových (zahrada, garáž).

A ten štít? Podle Pfisterovy kroniky Božic a Křídlovic byl v tomto domě za první republiky malý obchůdek.


                        (lan)

Porovnat minulost se současností můžete i s pomocí následujících fotografií.



2 komentáře:

  1. Zatím jsme se v našem bádání neposunuli, i když jsme to včera probírali ze všech stran. Hodně důležité by bylo,kdyby někdo poznal, kdo bydlel v bílém domě s oknem proti fotografovi (asi tak uprostřed ulice). A je tam vidět dům, který stával na naší zahradě (Brussovi, Chvátal)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co já si pamatuji i z dětství, tak dole v prvním domě bydleli Machalovi (vlevo od domu měli velký dvůr), pak Sedlákovi (byli v rodinném vztahu se Sigmundovými), pak byla pauza a dům Kašíkových a v posledním domě bydleli Leinwebrovi (jedni dole v zatáčce a tito druzí tady). Pak byla pauza-ulička, kterou jste se dostali k Sedlákovým (Viktorovi), Egnerovým a ke škole, kde bydleli Papouškovi. Vpravo od výše uvedené uličky bydlela rodina Širokých. Co já si pamatuji a ještě si toho dost pamatuji, tak tam nikdy žádný obchůdek nebyl, ani jsem o něm nikdy neslyšela mluvit. (me)

      Vymazat