čtvrtek 1. října 2020

JIŘÍ KACETL PROPUŠTĚN ZE ZNOJEMSKÉHO MUZEA! Můžeme podepsat petici proti jeho propuštění



 Kdo by na Znojemsku neznal dr. Jiřího Kacetla
. Známý historik, propagátor staré i nové historie regionu Znojemska a jihozápadní Moravy. Taky veřejně i politicky činná osoba, která je mnoha lidem nepohodlná. Dnes zveřejnili představitelé Okrašlovacího spolku a posléze potvrdil sám Jiří Kacetl, že byl z muzea propuštěn "pro nadbytečnost"!!! Člověk, jehož přednášky v rámci cyklu JMM i všechny další aktivity, jsou vždy nabité a člověk jenom čeká, co nového se dozví tentokrát. Jednou jsem jej přivedl i do Božic na přednášku o historii železniční trati Vídeň - Hrušovany n. Jev. - Znojmo - Brno. 


Člověk, který má jasno a nikdy nedá svou kůži zadarmo. Kandiduje teď i do krajského zastupitelstva na kandidátce SPOLU PRO MORAVU za Moravské zemské hnutí a je na 6. místě kandidátky. Veřejně podporuje krumlovského starostu Tomáše Třetinu do Senátu.
Proti jeho vyhavu z Jihomoravského muzea ve Znojmě vznikla dneska PETICE, kterou by měli podepsat všichni, kteří znají činnost a práci Jiřího Kacetla, i všichni ti, kteří tuto pracovní záležitost vnímají zcela oprávněně jako politickou mstu znojemských i krajských představitelů ČSSD.
Vše nasvědčuje tomu, že Kacetlův vyhazov má špinavé politické pozadí. Kromě práce v muzeu je Jiří Kacetl totiž aktivním členem Zastupitelstva města Znojma, od roku 2010 v opoziční lavici proti znojemské ČSSD. Od roku 2016 je také místopředsedou poradní komise pro kulturu a památkovou péči Rady Jihomoravského kraje a s radním Soukalem (ČSSD) se na mnoha věcech nedokázali shodnout.
S Kacetlovým vyhazovem z muzea jako spolek zásadně nesouhlasíme. Již jsme poslali hejtmanovi kraje JUDr. Šimkovi protestní dopis. Dnes jsme založili i petici na podporu Jiřího Kacetla a chceme Vás všechny moc poprosit, kdo Kacetlovu práci na poli historie Znojma znáte, abyste tuto petici svým podpisem podpořili též. Kromě petice elektronické pouštíme do oběhu i fyzické petiční archy. Zájemcům je rádi pošleme, kontakujte nás prosím na okraspol@seznam.cz. Předem moc děkujeme! Petici lze podepsat  zde:
nebo se můžete zastavit za mnou, mám doma podpisové archy.
              Ladislav Nevrkla, Božice

Původně publikováno 15.09.2020

7 komentářů:

  1. Dík všem občanům Božic, kteří už podpořili nebo se chystají podpořit Jiřího Kacetla. Jedno jméno mi tam ale hodně chybí!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Dík všem odvážným, znalým a odpovědným za podpis pod peticí. Vyjádřit veřejně svůj postoj není pro každého úplně jednoduché. Přibývají i podpisy z Božic. Taky starostky jedné sousední obce i známých osobností. Díky, díky vám všem, kterým není jedno bezpráví, které můžeme sledovat v přímém přenosu. Kdo zná Jiřího Kacetla, kdo zná jeho činnost, kdo někdy byl na jeho přednášce nebo s ním absolvoval nějaký místopisný výlet, ten ví, o čem mluvím. Takových lidí nechodí po našem okrese mnoho. Stal se však současnému establishmentu nepohodlným, a tak má být odejit... Smutné, moc smutné... Copak na to říká "náš senátor Honza"? Co na to říkají ostatní kandidáti do Senátu na Znojemsku a co na to říkají kandidáti do jihomoravského zastupitelstva? Ze senátních kandidátů jsem si všiml pouze krumlovského starosty Tomáše Třetiny...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počet podpisů pod peticí proti propuštění Jiří Kacetla ze znojemského muzea dnes přesáhl číslo 900!!! Je třeba ocenit postoj všech, kteří si uvědomují, že dr. J. Kacetl pro muzeum, ale hlavně pro občany celého Znojemska i přilehlých regionů udělal mnohem víc než by bylo jeho pracovní náplí a povinností. Nejlépe to vyjádřil znojemský místostarosta Jan Blaha: Řešit politicky nepohodlného člověka vyhazovem z práce, to je silné kafe. Takové praktiky bohužel nemohou přinést pro Znojmo nic dobrého, neřkuli přínosného a užitečného. Ladislav Nevrkla

      Vymazat
    2. Podepisuji, protože pan Kacetl je kapacita ve svém oboru a pro Znojemské muzeum toho udělal víc než by musel. Pro Laickou veřejnost uspořádal nespočet akcí, při kterých připravil program a zvedl zájem o historii na Znojemsku. Nemluvě o publikacích, které napsal. Znojemské muzeum by bez něj byla instituce, která by nebyla v povědomí široké laické veřejnosti. Jan Motáček ml., Bezkov

      Vymazat
  3. Velké množství podpisů přibylo dnes pod Peticí proti propuštění dr. Jiřího Kacetla ze znojemského muzea. Celkem už petici v elektronické podobě podepsalo k 1.10.2020 úctyhodných 1190 občanů. Mezi dnešními více než dvěma stovkami podpisů je i podpis božického místostarosty a kandidáta do krajského zastupitelstva Jiřího Čady. Díky, Jirko! A díky téměř další desítce občanů z Božic. Petici lze podepsat na https://www.petice.com/signatures.php?tunnus=za_historika_jiiho_kacetla_ve_znojemskem_muzeu&page_number=1&num_rows=10 a jmenuje se ZA SETRVÁNÍ HISTORIKA JIŘÍHO KACETLA VE ZNOJEMSKÉM MUZEU.

    OdpovědětVymazat
  4. Za čtyři týdny od svého zveřejnění se pod petici Okrašlovacího spolku Znojmo za setrvání historika Jiřího Kacetla ve znojemském muzeu podepsalo přesně 1742 lidí. Iniciátoři předali petici s podpisy hejtmanovi i ředitelce muzea. Potvrdil to Otto Bouda, předseda spolku i petičního výboru. „Listinu s podpisy jsme předali oficiální cestou na úřad Jihomoravského kraje, co by zřizovateli Jihomoravského muzea ve Znojmě a také jeho ředitelce Vladimíře Durajkové,“ potvrdil. Mě nejvíc těší, že mezi podepsanými je i desítka občanů Božic nebo z Božic pocházejících. Díky, přátelé, že vám to není jedno.

    OdpovědětVymazat
  5. Vřelé díky vám všem za podporu a solidaritu. Moc si toho vážím! Bojuji dále. Tupou sílu je možné porazit jen odhodláním a pozitivním myšlením. ��

    OdpovědětVymazat