neděle 13. září 2020

Nařízení, roušky, karanténa, buzerace ...Co se u nás děje?


 Premiér Babiš, který ve chvíli, kdy měl připravovat opatření pro podzimní období, nám tenkrát mával z Kréty a psal nesmysly na twitteru. Manželka pana premiéra Babiše, paní Monika, nám ve chvíli, kdy začínal školní rok, mávala z Chorvatska. Dneska v nedělních televizních debatách na Primě a ČT1 zaznívá, že jsme tu vhodnou dobu příprav prošvihli a cesty do Chorvatska jsme měli v určité chvíli stopnout.... Tož tak.....Co na to my v Božicích? 

Chováme se v Božicích naštěstí ne jak premiér Babiš píská (každou chvilku jinak), ale podle zdravého selského rozumu. Snažíme se respektovat nařízení, ale nejdeme do extrémů. Nikdo nikoho neudává, ale právě naopak spolu normálně komunikujeme....

Dneska jsem v marketu pod kostelem koukal jako zjara! Premiér Babiš v pátek zlostně opáčil ministru vnitra Hamáčkovi, aby neotravoval se svoláním krizového štábu (není to prý potřeba), a policie ať raději kontroluje, jak lidi nosí roušky a ať ji Hamáček necpe ke zdravotníkům na trasování, ale ať policisté kontrolují, jak lidi dodržují nařízení o rouškách! No a já vstupuji do našeho marketu pod kostelem - a u pultu stojí orouškovaný policista a odškrtává si, jestli do obchodu vstupujeme v roušce nebo bez roušky!!!

Tak mezi námi děvčaty, možná je lepší, když policisté stojí u pultů v obchodech a "trasují" rouškaře, než když číhají s radárkem ve křoví a měří překročení rychlosti od Baraby k Donátovi a ke kruháku....


Každý extrém je špatný. V Česku bohužel vždycky kráčíme od extrému k extrému. Říkal dneska u pana Moravce plukovník Prymula, že už jsme ve druhá fázi koronaviru. Domníval jsem se, že to má na základě nějakých interních výzkumů, ukazuje se však, že je to jenom reakce na prohlášení rakouského kancléře Sebastiana Kurze, že Rakousko zasáhla druhá vlna pandemie.

My senioři starší 60 let dostaneme v následujícím týdnu pět roušek a jeden respirátor. Asi fakt ta pandemie vstupuje do druhé fáze. Co nás ještě čeká? Prý si máme drhnout ruce (nikoliv jen omývat vodou, to prý nestačí), prý máme držet od sebe distance (rozestupy) a prý si nemáme podávat ruce! To bych podpořil, protože někteří lidé pořád mají tendenci vám vnucovat svou tlapku na znamení jakési falešné kolegiality a slušnosti. Ať si ji nechají třeba na louskání ořechů.

                                                (lan)

      

5 komentářů:

  1. K té policii pod kostelem - on byl totiž provozovatel obchodu včera fyzicky napaden jedním hrdinou - zatvrzelým antirouškařem poté, co jej upozornil, že v prostorách obchodu se může pohybovat pouze s nasazenou rouškou. Takže tak, k přítomnosti policie v prostorách obchodu, jestli jste si opravdu jistý činností policisty, kterou jste tu popsal nebudu rozporovat. Ad. mnoho občanů tu v komentářích volá po kontrolách policie na veřejných místech, kde se porušuje vyhláška o pití alkoholu. A když tam je, tak zase špatně?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vysvětlení. K tomu nemám žádnou připomínku. A mezi námi: vietnamští obchodníci byli prakticky jediní, kteří se chovali tak, jak bychom se byli měli chovat všichni: nosili roušky dobrovolně, protože to považovali a považují za správné. My ostatní si to tak nemyslíme, roušky nám z různých důvodů vadí, ale respektujeme různá vládní nařízení. Bohužel ta jsou tak zmatená, že už toho lidi mají dost a jestli se stalo včera v našem marketu pod kostelem to, co píšete, to je důsledek působení samotného premiéra Babiše. Vy jste dělali svou práci a k tomu nemám žádných připomínek. Ještě jednou, dík za pohotové vysvětlení.

      Vymazat
  2. Policie s kontrolu rychlosti v obci je víc prospěšná než aby marnila čas kontrolou nošení roušek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V obchodě pod kostelem rozhodně nešlo o kontrolu roušek ale o napadení..

      Vymazat
    2. Ano, ano, byl jsem docela nepříjemně překvapen...

      Vymazat