neděle 2. ledna 2022

Marie Terezie, obyčejná hříšnice


 Právě jsem dokoukal strhující příběh skutečné vládkyně, královny české a taky markraběnky moravské, císařovny Marie Terezie. Že bychom si za rok na Pražský hrad zvolili po několika stoletích opět panovnici?


Protože i Marie Terezie při tom všem žila neokázalý, obyčejný život završený přáním: Tady Marie Terezie, obyčejná hříšnice.

A rod habsbursko-lotrinský a Božice-České Křídlovice? Vazba tady je velmi silná.

Dne 17. září 1892 byl z iniciativy křídlovického faráře, preláta a rytíře Maxe Mayera-Ahrdorfa zřízen výbor družstva pro její zbudování. Potřebné prostředky na stavbu byly shromažďovány pomocí sbírek a darů dobrodinců. Na podnět faráře bylo zasláno snad na 90 tisíc prosebných dopisů. Taktéž vyšla z jeho podnětu v článku Die projectirte Kinderbewahr-Anstalt verbunden mit einen Greisen-Asyle in Gross Grillowitz-Possitz v novinách Znaimer Volksbote dne 10. prosince téhož roku výzva, aby všichni, kdo mohou, přispěli na stavbu opatrovny spojené s azylem pro staré lidi. Znojemský stavitel Karel Vítek zhotovil zdarma plán pro ústavní budovu a obec Křídlovice darovala na stavbu pozemek o výměře pět arů, mezi obcemi Božice a Velké Křídlovice. Se stavbou Ústavu Panny Marie pomocnice se začalo 12. října 1894, a to nejprve částí sloužící jako azyl dětí. Nad ústavem převzala protektorát arcivévodkyně Alžběta, dcera korunního prince Rudolfa, která přispěla na tento účel padesáti zlatými a sám císař František Josef třemi sty zlatými rakouské měny. 

Teď vlastně dobře chápeme, proč byl císaři Františkovi Josefovi I. v Božicích (v části České Křídlovice) postaven pomník. Císař František Josef I. Božice (Křídlovice) znal a daroval jim na stavbu spodní budovy dnešního Domova finance.
To, že takoví lidé jako císař František Josef I. a jeho vnučka, arcivévodkyně Alžběta, podpořili výstavbu sociálního zařízení v jim jistě neznámých Božicích-Českých Křídlovicích, je něco neskutečného a námi vlastně naprosto nedoceněného.


A mimo program pár dotazů: Kolik měla Marie Terezie se svým mužem Františkem Štěpánem Lotrinským dětí? Čí korunovace na českého krále se stala velkou vlasteneckou slavností v Praze roku 1791 zachycenou v románu F. L. Věk? A jak skončila její nejmladší dcera Marie Antonie, známá po svém sňatku s Ludvíkem XVI. jako Marie Antoinetta?

1 komentář:

  1. přeci 16 deti z toho 5 synu a 11 dcer...
    1791 byl korunovan mladsi bratr zemreleho Josefa II a to Leopold II....
    no preci gilotinou....

    neco težsiho by tam nebylo....?

    OdpovědětVymazat