čtvrtek 9. června 2022

Zastupitelstvo: Obecní sklepy nadále v kurzu

 


Na předposledním zasedání obecního zastupitelstva chyběla plná jedna třetina zastupitelů, přesto patřilo toto zasedání k těm výživnějším a zajímavějším. Mě osobně nejvíc potěšil zájem o obecní sklepy v intravilánu obce.


A tak dvěma sklepy ožije sklepní ulička U moruše (na Tanzberku nebo prý taky u Vařákova pomníku), po jednom sklepní ulička Pod sýpkou (tzv. Kopečkáři) a sklepní ulička Pod Bačovým. Cena za koupi pozemku se sklepem se však o nynějška výrazně zvýšila a bude tomu tak i při každém dalším prodeji.

V nejbližších dnech se začne budovat chodník od mostu nad Příčním potokem k nádraží (Závlahy Dyjákovice) a garáže pro hasiče (firma Roman Arbeiter) na místě bývalé cihelny u staré křídlovické kovárny (dnes sídlo SDH Božice). V obou případech již proběhla výběrová řízení na zhotovitele staveb, a tak se může kopnout do země. A budovat se bude i tůň pod stavidlem u Božického rybníka v Údolí lásky (společnost RHEA stav, s.r.o. patřící do uskupení RHEA HOLDING známého podnikatele v zemědělství Josefa Koláře).

Obec Božice zaslala protestní nesouhlasný dopis k zavážení tzv. valtrovické pískovny na katastru obce Křídlůvky. Proces povolování byl pozastaven a tudíž se může zavážet jenom na již schválené a nasmlouvané množství. Totéž se vlastně týká i božické pískovny, kde již díky obdobnému protestu z loňského roku, probíhá povolovací řízení a vozit se tam může jenom výjimečně. Majitelé svozové firmy však nespí, ani nelení a snaží se různými nabídkami zrušit odmítavá stanoviska. Slibují hory doly, včetně možnosti určitých výhod pro občany naší obce, pokud jde o vyvážení jistého množství odpadu právě sem. Obec však trvá na svém zamítavém stanovisku. Rozhodovat o nabídce firmy však bude až nové zastupitelstvo.

Zastupitelstvo schválilo bezúplatný převod tzv. klášterní zahrady ze státu na obec. Prý by zde mohl vzniknout v budoucnu lesopark a klidová zóna. Těch pár dožívajících meruněk tomu určitě nezabrání...

Mimo jednání zastupitelstva pak je na úřední desce zveřejněn stavební záměr na stavbu "Božice - Kolonie u Dvora, chodník a místní komunikace". Mezi centrální částí obce Božice a částí Kolonie u Dvora bude podél stávající místní komunikace vybudován chodník z asfaltobetonu v šířce 1,5 metru a délce 840 metrů oddělený od silnice zeleným pásem. V zastavěné části Kolonie dojde k rozšíření místní komunikace z asfaltobetonu o cca 1 metr na celkovou šířku komunikace 5 metrů v délce cca 810 metrů.

Tak to taky bude čekat na schválení asi na posledním zasedání současného zastupitelstva, které se bude konat 8. září.

                                                                             Ladislav Nevrkla, ProBožice


Žádné komentáře:

Okomentovat